Τεχνολογία

Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης: Από το ασπρόμαυρο στη συνδρομητική (pics &vids)

Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης: Από το ασπρόμαυρο στη συνδρομητική (pics &vids)
Η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου έπειτα από απόφαση που έλαβε ο ΟΗΕ το 1996, με στόχο να ενθαρρύνει τις ανταλλαγές τηλεοπτικών προγραμμάτων μεταξύ των χωρών και ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με την ειρήνη, την ασφάλεια, τον πολιτισμό την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Και μπορεί σήμερα να γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης αλλά η αλήθεια είναι ότι το ξεκίνημά της δεν ήταν απλή υπόθεση. Ούτε καν η φαεινή ιδέα ενός μόνο μυαλού. Κάθε άλλο.

Η τηλεόραση είναι αποτέλεσμα πειραματισμών και συνεργασίας πολλών φιλόδοξων επιστημόνων. Οι προσπάθειές τους ξεκίνησαν στα μέσα του 19ου αιώνα όμως η πρώτη συσκευή τηλεόρασης είναι δημιουργία του Αμερικανού Charles Jenkins, ο οποίο παρουσιάζει την πρώτη τηλεόραση το 1930. O Jenkins επινοεί ένα εξελιγμένο σύστημα αναπαραγωγής εικόνων, το κατοχυρώνει ως πατέντα και ιδρύει την πρώτη εταιρεία κατασκευής και εμπορίας συσκευών συστήματος «οπτικής ραδιοφωνίας.

Το 1947 και ενώ οι επιστήμονες ασχολούνται συστηματικά με την εξέλιξη του μέσου, πραγματοποιείται στην Αμερική και η πρώτη συνδιάσκεψη για τις ραδιοεπικοινωνίες οπότε και καθιερώνεται ο όρος «τηλεόραση» μεταβαίνοντας σε μία καινούργια και εντελώς διαφορετική εποχή.

Στα πρώτα της στάδια η τηλεόραση μοιάζει περισσότερο με ένα μεγάλο, ξύλινο έπιπλο πάνω στο οποίο βρίσκεται μία μικροσκοπική οθόνη και μπορούσε κανείς να παρακολουθήσει αποκλειστικά και μόνο από κοντινή απόσταση.

Η εικόνα είναι ασπρόμαυρη μέχρι και το 1956. Τότε ένα μικρό στούντιο στο Σικάγο καταφέρνει να δημιουργήσει την πρώτη έγχρωμη πειρατική αναμετάδοση. Για δέκτες μάλιστα χρησιμοποιούν κεραίες τηλεφώνου, με αποτέλεσμα πολλές φορές η εμβέλεια να είναι αρκετά μικρή, και τα προγράμματα να διακόπτονται απότομα και συχνά, από τα γνωστά και μη εξαιρετέα «χιόνια».

Η έγχρωμη τηλεόραση καθιερώθηκε τελικά στην Αμερική το 1962 και στην Ευρώπη το 1967. Σταδιακά το “έπιπλο τηλεόρασης” αντικαθίσταται από ένα λεπτό, διακριτικό και απαραίτητο στοιχείο του κάθε σαλονιού.

Στην Ελλάδα η ιστορία της τηλεόρασης έχει ως αφετηρία τον νόμο του 1951 που προβλέπει την ίδρυση και τη λειτουργία ραδιοτηλεοπτικών σταθμών των Ενόπλων Δυνάμεων, όμως η επίσημη έναρξη της Ελληνικής Κρατικής Τηλεόρασης δεν πραγματοποιείται παρά στις 2 Φεβρουαρίου του 1966 οπότε και βγαίνει στον αέρα η πρώτη εκπομπή με παρουσιάστρια την Ελένη Κυπραίου και συντονιστή το δημοσιογράφο Γεώργιο Κάρτερ.

Λίγους μήνες αργότερα και ενώ η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς δικτατορίας, η τηλεόραση προβάλει σημαντικά αθλητικά γεγονότα όπως τους Πανευρωπαϊκούς του Ά69 και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου ενώ αναμεταδίδονται και τα πρώτα βήματα του Νιλ Άρμστρονγκ στο φεγγάρι, γεγονός που λέγεται ότι κράτησε ανοιχτές όλες τις συσκευές του λεκανοπεδίου.

Με την πτώση της δικτατορίας και μέχρι και το 1989 στην Ελλάδα γίνεται λόγος μόνο για Κρατική Τηλεόραση, η οποία άλλαξε πολλές φορές ονομασία και πειραματίστηκε με ποικίλες εκπομπές και τηλεοπτικές σειρές κυρίως βασισμένες σε έργα σπουδαίων συγγραφέων. Το 1989 όμως είναι μία καθοριστική ημερομηνία για τον Έλληνα τηλεθεατή καθώς εμφανίζονται τα δύο πρώτα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας: το Mega Channel και ο Antenna TV που έφεραν ραγδαίες αλλαγές στη χρήση του μέσου.

Η ιδιωτική τηλεόραση εξελίσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, καινούργια κανάλια εκπέμπουν, οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτήν γίνονται σιγά-σιγά οι επόμενοι stars προκαλώντας το θαυμασμό και την εκτίμηση των τηλεθεατών ενώ τα χρόνια που ακολουθούν, νέες μορφές τηλεόρασης όπως η καλωδιακή και η συνδρομητική κάνουν την εμφάνισή τους αλλάζοντας για μία ακόμη φορά το τηλεοπτικό σκηνικό.

Η τηλεόραση αποκτά τεράστια δύναμη, διαμορφώνει συνειδήσεις και καταφέρνει να αλλάξει τη νοοτροπία των τηλεθεατών. Οι ειδικοί προειδοποιούν για την αλόγιστη χρήση του μέσου ενώ δεν είναι λίγοι πια εκείνοι που αποζητούν τα 15 λεπτά δημοσιότητας όπως προφητικά είχε αναφέρει ο μεγάλος καλλιτέχνης Andy Warhol αρκετά χρόνια πριν.

Τον Ιούλιο του 2013, ένα πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα γεγονός έρχεται να ανατρέψει την καθιερωμένη τηλεοπτική ελληνική πραγματικότητα. Στις 11 Ιουνίου 2013, ο αρμόδιος Υπουργός Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης, και κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ανακοίνωσε πως τα μεσάνυχτα της ιδίας μέρας η ΕΡΤ θα έκλεινε οριστικά και οι 2.656 εργαζόμενοι της θα απολύονταν. Γύρω στα μεσάνυχτα διακόπηκε η εκπομπή σήματος σταδιακά σε όλη την Ελλάδα, με την επέμβαση των ΜΑΤ στους πομπούς που διέθετε η ΕΡΤ. Η αμφιλεγόμενη απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι εργαζόμενοι αρνούνται να εγκαταλείψουν το κεντρικό κτήριο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, το Νοέμβριο τα ΜΑΤ εισβάλλουν στο Ραδιομέγαρο και απομακρύνουν και τους τελευταίους εναπομείναντες στο κανάλι.

Η ΕΡΤ άνοιξε ξανά την Πέμπτη 11 Ιουνίου του 2015 με τη μετονομασία και την αλλαγή καταστατικού του τότε νεοϊδρυθέντος δημοσίου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Πλέον, η χώρα βρίσκεται εν αναμονή του νέου διαγωνισμού για την αδειοδότηση 7 καναλιών , που θα εκπέμπουν σε πανελλαδική εμβέλεια, μετά το φιάσκο της του πρώτου διαγωνισμού τον Σεπτέμβρη του 2016. Και η ελληνική τηλεόραση αναμένεται να περάσει σε μία ακόμα νέα εποχή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments