Ινδία: Ανάκρουση εθνικού ύμνου πριν από κάθε ταινία στα σινεμά! | Pagenews.gr
Pagenews Team 1 Δεκεμβρίου 2016, 10:24

Την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Ινδίας στα σινεμά και την προβολή της εικόνας της σημαίας πριν από την έναρξη οποιασδήποτε ταινίας, αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί ο «πατριωτισμός» των 1,2 δισ. Ινδών.

Σύμφωνα με τους δικαστές, όταν ακούγεται ο εθνικός ύμνος «είναι υποχρεωτικό όλοι να του αποδίδουν τιμή και σεβασμό», κάτι που ο τοπικός Τύπος ερμηνεύει ως υποχρέωση των πολιτών να σηκώνονται όρθιοι.

Η απόφαση της Δικαιοσύνης, η οποία πρέπει να εφαρμοστεί εντός 10 ημερών, προκάλεσε αντιδράσεις καθώς πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι καταπατά ατομικές ελευθερίες.

Πάντως, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, πολλοί κινηματογράφοι ήδη παίζουν στα σινεμά τον «Τζάνα Γκάνα Μάνα», όπως ονομάζεται ο ύμνος της Ινδίας, τον οποίο συνέθεσε ο βραβευμένος με Νόμπελ ποιητής Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, η ανάκρουση του εθνικού ύμνου ήταν υποχρεωτική μόνο στο κρατίδιο Μαχαράστρα.
Κατά τις δεκαετίες του 1960 και 1970, η ανάκρουση του εθνικού ύμνου στους κινηματογράφους της Ινδίας ήταν συνηθισμένη, σταμάτησε όμως σταδιακά με το πέρασμα των χρόνων, όπως αναφέρει το BBC.

Η Ινδία δεν είναι η μόνη ασιατική χώρα στην οποία εφαρμόζεται μια τέτοια πρακτική.
Τον Οκτώβριο, περισσότεροι από 150.000 Ταϊλανδοί έψαλλαν τον βασιλικό ύμνο στη μνήμη του βασιλιά Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι έξω από το μεγάλο παλάτι στην πρωτεύουσα της χώρας, Μπανγκόκ, με την τελετή να μαγνητοσκοπείται, προκειμένου να μεταδίδεται στους κινηματογράφους πριν από την προβολή ταινιών.