Διεθνή

ΗΠΑ: Ο νέος ΥΠΟΙΚ του Τραμπ “φίλος” της Wall Street

ΗΠΑ: Ο νέος ΥΠΟΙΚ του Τραμπ “φίλος” της Wall Street
Η επιλογή του Μνουσίν στη θέση του υπεύθυνου της οικονομίας των ΗΠΑ από τον Τραμπ φανερώνει το "άνοιγμα" που θέλει να κάνει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ προς την επιστροφή κεφαλαίων στην Αμερική.

Η είδηση πως ένα πρώην τραπεζίτης θα αναλάβει τη θέση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ μόνο ως κάτι καινοτόμο δεν μπορεί να θεωρηθεί για την αμερικανική πολιτική. Αυτό που μπορεί να θεωρηθεί ως καινούργιο στην επιλογή του Ντόναλτ Τραμπ να προτείνει τον Στίβεν Μνουσίν για τη θέση του ΥΠΟΙΚ είναι ότι αποκτά “σάρκα και οστά” η πάγια θέση του νέου προέδρου των ΗΠΑ για να επιστρέψει χρήματα στο εσωτερικό της Αμερικής, κάνοντας πιο δελεαστικές τις επενδύσεις για τα διαφυγόντα στο εξωτερικό κεφάλαια.

Την πρόταση για τον Μνουσίν υποδέχθηκαν θετικά οι τραπεζίτες στη Wall Street, με τα επενδυτικά fund να κάνουν λόγο για θετική εξέλιξη στις πρώτες αντιδράσεις των επενδυτών, όπως αισιόδοξα ήταν τα μηνύματα των traders και σχετικά την πρόταση Τραμπ για το υπουργείο Εμπορίου, για το οποίο πρότεινε τον Γουίλμπουρ Ρος.

Από την πλευρά του ο Μνουσίν αναφέρθηκε την Τετάρτη στις οικονομικές πολιτικές που θέλει να ακολουθήσει, με τον πρώτο στόχο να είναι ανάπτυξη 3% – 4% του ΑΕΠ εντός του 2017. Επισήμανε ακόμα πως θα πρέπει να μειωθεί ο φόρος των επιχειρήσεων στο 15% για να διευκολυνθούν οι επενδύσεις από εταιρίες που έχουν μεταφέρει τα κεφάλαια τους εκτός ΗΠΑ.

Ακόμα, τόνισε την πρόθεση της προσεχής κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τις εταιρίες δανεισμού και υποθηκών Fannie Mae και Freddie Mac, που είναι υπό τον έλεγχο του αμερικανικού δημοσίου από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008. Χαρακτηριστικό είναι πως με την ανακοίνωση της επιλογή του Μνουσίν για το ΥΠΟΙΚ, οι μετοχές των δύο εταιριών εκτινάχθηκαν ανοδικά κατά 29% και 27% αντίστοιχα.

Το κεφάλαιο Fed και οι σχέσεις με την Γέλεν

Αυτό που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τη στιγμή που θα αναλάβει ο νέος υπουργός Οικονομικών τα καθήκοντα του είναι η σχέση που θα επιλέξει να έχει με την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ και ειδικότερα με την επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν. Ο Τραμπ είχε ασκήσει εντονότατη κριτική κατά τη Γέλεν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, κατηγορώντας την πως ασχολείται πρώτα με το καλό του κόμματος των Δημοκρατικών και όχι για την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας. Παρά ταύτα, ο ίδιος ο Μνουσίν εμφανίστηκε προσεχτικός σε ότι έχει να κάνει με την πρόεδρο της Fed, δηλώνοντας στο CNBC την Τετάρτη πως “η Γέλεν έχει κάνει καλή δουλειά”. Αντίθετα, περισσότερο επικριτικός κατά της επικεφαλής της τράπεζας εμφανίστηκε ο έτερος υπουργός, του Εμπορίου, με τον Γουίλμπουρ Ρος να αναφέρει ότι “πιστεύω πως έχει κάνει μια σχετικά καλή θητεία, τηρουμένων των δυσκολιών που κλήθηκε να αντιμετωπίσει”.

Ο Ρος αρνήθηκε να τοποθετηθεί σε σχετική ερώτηση για το αν η Γέλεν θα έπρεπε να παραιτηθεί πριν από τη λήξη της θητείας της.

Μηνύματα από Fitch

Στο θέμα της Fed και ειδικότερα στη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η τράπεζα πήρε θέση και ο οίκος αξιολόγησης Fitch, που σημείωσε σε χθεσινή έκθεση του πως αναμένει αύξηση του βασικού επιτοκίου της τράπεζας κατά 25 μονάδες βάσης μέσα στο Δεκέμβριο και ακόμα δύο αυξήσεις του επιτοκίου, κατά 50 μονάδες βάσης συνολικά, μέσα στο 2017.

Σχετικά με την πορεία του αμερικανικού ΑΕΠ, ο οίκος αξιολόγησης προέβλεψε ανάπτυξη 2,6% για το 2017 επισημαίνοντας ωστόσο πως αν το οικονομικό πρόγραμμα του Τραμπ εφαρμοστεί στο ακέραιο, τότε θα υπάρξει σημαντική αύξηση στην αξιοπιστία του δημοσιονομικού χρέους των ΗΠΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments