Ελλάδα

Μεταβίβαση ακινήτου στην Ελλάδα: Θέλεις πιο πολλά πιστοποιητικά από όσα στην… Ουγκάντα!

Μεταβίβαση ακινήτου στην Ελλάδα: Θέλεις πιο πολλά πιστοποιητικά από όσα στην… Ουγκάντα!
Το τέρας της γραφειοκρατίας - εχθρός του πολίτη, του επενδυτή και του επιχειρείν - πνίγει τη χώρα μας.

Σήμερα το ελληνικό κράτος ζητεί κατά μέσον όρο 10 δικαιολογητικά για κάθε πράξη συναλλαγής στην αγορά ακινήτων (π.χ. αγοραπωλησία, αποδοχή κληρονομιάς κ.τ.λ.). Συνολικά απαιτούνται 22 δικαιολογητικά, ανάλογα με την πράξη. 

Με τέτοια στοιχεία η Ελλάδα κατατάσσεται αυτοδικαίως σε επίπεδο αφρικανικών χωρών, καθώς συναγωνίζεται πλέον ευθέως την Ουγκάντα στη σχετική λίστα, που διαθέτει αντίστοιχο αριθμό δικαιολογητικών. Ωστόσο, όπως αναφέρει η Καθημερινή, είναι πιθανόν η χώρα μας να πάρει την θλιβερή “πρωτιά” , καθώς με βάση το άρθρο 60 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επανέρχεται η μοναδική γραφειοκρατική διάταξη που είχε καταργηθεί το 2014.

Ο λόγος για την επιστροφή της βεβαίωσης μη οφειλής ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας), που θα πρέπει να περιλαμβάνεται στα υπόλοιπα δικαιολογητικά, προκειμένου να ολοκληρωθεί μια μεταβίβαση ακινήτου. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), όχι μόνο επιστρέφει η σχετική υποχρέωση, αλλά επιπλέον η κύρωση για όποιον δεν το προσκομίζει θα είναι η ακύρωση κάθε συμβολαίου μεταβίβασης. Σε ανάλογη περίπτωση, δηλαδή στις αντίστοιχες βεβαιώσεις περί καταβολής ΕΝΦΙΑ, που επίσης αποτελούν ένα από τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύει κάθε συμβόλαιο αγοραπωλησίας, προβλέπεται η επιβολή προστίμου.

Το ζήτημα δεν είναι μόνο γραφειοκρατικό αλλά και οικονομικό, καθώς αν προστεθούν όλα τα δικαιολογητικά που απαιτεί πλέον μια μεταβίβαση, το κόστος για έναν ιδιοκτήτη μπορεί και να ξεπερνά τα 1.000 ευρώ, γεγονός που λειτουργεί σαφώς ως αντικίνητρο

Οπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη που είναι επιφορτισμένα με τη διαχείριση του τεράστιου όγκου των ακινήτων που έχουν συσσωρεύσει οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια, αναφέρουν ότι το πλήθος των εγγράφων και βεβαιώσεων που καλούνται να εκδώσουν συσσωρεύει πολύ μεγάλο διαχειριστικό κόστος, δυσχεραίνοντας κατά πολύ τη διαδικασία εκκαθάρισης των εν λόγω ακινήτων.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τα δικαιολογητικά που αναφέρονται παραπάνω, οι ενδιαφερόμενοι πωλητές ήδη καλούνται, μεταξύ άλλων, να προσκομίζουν πιστοποιητικό περί μη οφειλής φόρου κληρονομιάς-δωρεάς, αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας πωλητή (ακινήτου), βεβαίωση πολιτικού μηχανικού περί πολεοδομικής νομιμότητας, πιστοποιητικό ενεργειακού επιθεωρητή για την ενεργειακή απόδοση του ακινήτου, τοπογραφικό διάγραμμα (αν πρόκειται για μεταβίβαση οικοπέδου), αντίγραφο οικοδομικής άδειας (αν το ακίνητο κτίστηκε μετά τις 14 Μαρτίου 1983), έγγραφο περαίωσης διαδικασίας ρύθμισης ακινήτου (αφορά σε τυχόν ημιυπαίθριους χώρους) και πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου.

Επίσης, αν το προς μεταβίβαση ακίνητο βρίσκεται σε παραμεθόριο ή δασική περιοχή, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εκδίδουν και μία σειρά πρόσθετων εγγράφων, όπως π.χ. η βεβαίωση του τοπικού δασαρχείου ότι το μεταβιβαζόμενο ακίνητο είναι χαρακτηρισμένο ως μη δασικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments