Αθλητισμός

Ο Φορτούνης είναι αμάξι για πιο υψηλές ταχύτητες…

Ο Φορτούνης είναι αμάξι για πιο υψηλές ταχύτητες…
Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει στο sport-fm.gr πέντε-δέκα πράγματα για τον Φορτούνη και την επιρροή του στο παιχνίδι του Ολυμπιακού.

ntttttt

• Το παιχνίδι του Ολυμπιακού όπως το έχει σχεδιάσει ο Χάσι, εν πολλοίς περιστρέφεται γύρω από τον Φορτούνη, κάτι που ασφαλώς έχει ποδοσφαιρική λογική, καθότι ο παίκτης συνδυάζει την καλύτερη ηλικία και το περισσότερο ταλέντο από κάθε άλλο ερυθρόλευκο, από τη μέση της ομάδας και πάνω. 

n• Για να φανεί, βέβαια, η επιρροή του Έλληνα άσου στο παιχνίδι του Ολυμπιακού, θα πρέπει να συμβούν κατά κύριο λόγο δύο… απλά πράγματα: να βάζει ή να φτιάχνει γκολ ο ίδιος. Στα δύο τελευταία φιλικά, όμως, τα αποτελέσματα ήταν άσχημα για το επιθετικό κομμάτι της ομάδας, με μηδέν γκολ στη Λόκερεν και ένα γκολ στον Αστέρα. Τι έκανε ο Φορτούνης; 

n• Κατά βάση δημιούργησε έξι φάσεις για γκολ-καθόλου άσχημα θα έλεγα, με τη διαφορά ωστόσο ότι καμία φάση δεν έγινε γκολ. Στο ένα ματς ο Εμενίκε νικήθηκε από τον Βέλγο γκολκίπερ κι ο Ρομαό αστόχησε στην κεφαλιά του. Και στο άλλο ματς αστόχησαν οι Πάρντο, Ρομαό, Νικολάου και νικήθηκε από τον αντίπαλο γκολκίπερ ο Οφόε. Από τις έξι αυτές πάσες του Φορτούνη για γκολ, οι τρεις ήταν σε open play κι οι άλλες τρεις σε εκτελέσεις φάουλ και κόρνερ (με Ρομαό δύο φορές και Νικολάου μία να μην βάζουν καλά το κεφάλι τους). 

n• Θεωρητικά, από αυτές τις έξι πάσες του θα μπορούσαν να μπουν εύκολα τρία γκολ και τώρα όλοι θα έλεγαν ότι ο διεθνής μεσοκυνηγός «πετάει», απογειώνεται κλπ, κλπ. Μόνο που η δουλειά του πασέρ είναι η μισή-την άλλη μισή πρέπει να την τελειώσει ο εκτελεστής. Μπορώ δε να θυμηθώ από το τελευταίο φιλικό και τουλάχιστον άλλες δύο μπαλιές του Φορτούνη (σε Πάρντο και Εμενίκε), που δημιούργησαν συνθήκες καλής φάσης. 

n• Άρα, σε γενικές γραμμές μιλάμε για μία καλή εικόνα του Φορτούνη. Θα μπορούσε να ήταν καλύτερη; Σίγουρα. Και στις στημένες φάσεις, όπου δεν είχε καλές εκτελέσεις σε αρκετά φάουλ και κόρνερ, αλλά και σε «ανοικτό παιχνίδι», όπου κάποιες πάσες του ήταν κακές, όπως σε δύο κρίσιμες στιγμές στο ματς στο Καραϊσκάκη, στον Οτζίτζα και τον Καρσελά. 

n• Τι με προβλημάτισε από τα τελευταία ματς; Ο Φόρτου ελάχιστα βρέθηκε σε θέση βολής. Με τον Αστέρα είχε μηδέν τελικές (!) και με τη Λόκερεν μία κι αυτή με σουτ έξω από την περιοχή (και μάλιστα πάσα στον Πάρντο έπρεπε να δώσει, όχι να σουτάρει). Όταν ο βασικός σου μεσοεπιθετικός, ουσιαστικά δηλαδή ο δεύτερος σου κυνηγός, είναι τόσο μακριά από το γκολ, τότε προφανώς κάτι δεν έχει βγει καλά στο παιχνίδι σου ως ομάδα…nn

• Κι εκεί πρέπει να εστιάσει ο Χάσι, στο πώς ο Φορτούνης, θα μπει πάλι στο παιχνίδι και ως εκτελεστής, για τον απλούστατο λόγο ότι ίσως αποτελεί την πιο ασφαλή επιλογή του Ολυμπιακού για το γκολ-τουλάχιστον όσο οι σέντερ φορ (Εμενίκε, Ανσαριφάρντ, Μπεν) ακόμη δεν πείθουν με τα τελειώματα τους. Κάποιες φορές «χώθηκε» σε φάσεις, σε κάποιες σέντρες από πλάγια (όπως π.χ. στου Κούτρη, στο γκολ του Καρσελά με τον Αστέρα), αλλά δεν έκανε καν τελική. 

n• Χρειάζεται νομίζω, ξέχωρα από τις όποιες οδηγίες του προπονητή σε επίπεδο τακτικής, και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από πλευράς Φορτούνη, στο να τελειώνει φάσεις όταν πατάει περιοχή, αλλά και καλύτερες πάσες από τους Μάριν, Οτζίτζα. Κι αν μεν ο Οτζίτζα έχει εύλογα ακόμη θέμα χημείας στην ερυθρόλευκη ενδεκάδα, δεν ισχύει το ίδιο με τον Μάριν, που πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικός στις πάσες του, αφού λίγες από τις καλές ιδέες του τελικά γίνονται πράξη. 

n• Από εκεί και πέρα, ο Φορτούνης, όπως έχω ξαναγράψει, είναι που οφείλει να ζητήσει παραπάνω πράγματα από τον εαυτό του, από την στιγμή που μπορεί να τα δώσει. Γιατί ένας παίκτης που μπορεί να πιάσει το 9, να μένει στο 7, άντε στο 8, είτε για λόγους νοοτροπίας, είτε για οποιουσδήποτε άλλους; 

n• Για παράδειγμα, μου έρχονται στο μυαλό κάποια ξεδιπλώματα αντεπιθέσεων, τα οποία είναι σπεσιαλιτέ του, να τα χαλάει ο ίδιος με μία κακή πάσα η, ένα κακό κοντρόλ-είναι πραγματικά κρίμα. 

n• Κάποιες σκέψεις του για πάσες είναι πραγματικά έξοχες-η υλοποίηση της σκέψης είναι καλή, όχι όμως τόσο όσο πρέπει για να περάσει η πάσα… 

n• Οι βοήθειες του ανασταλτικά πρέπει να είναι μεγαλύτερες. Στη φάση του γκολ του Αστέρα λ.χ, όλα ξεκίνησαν από μία πάσα του Οτζίτζα σε αντίπαλο. Εκείνη την στιγμή ο Μάριν ήταν εκτός θέσης, ο Κούτρης μόνος του από αριστερά και κάποιος έπρεπε να τον βοηθήσει. Ο Φορτούνης δεν ήταν μακριά από τη φάση, αλλά απλά παρακολούθησε… 

n• Και σίγουρα αυτές οι επιπολαιότητες, με τις εξτρίμ πάσες που καταλήγουν σε αντίπαλο η, με τα πουλήματα της μπάλας, που επίσης δίνουν δυνατότητα αντεπίθεσης στον αντίπαλο, με την προοπτική δημιουργίας ευκαιρίας… 

n• Ο Φορτούνης ήδη δίνει πολλά στο παιχνίδι του Ολυμπιακού-ορισμένες φορές κι ας μην φαίνεται. Το ομορφαίνει, το κάνει πιο γρήγορο και πιο…απειλητικό. Αλλά ξεκάθαρα έχει ακόμη να δώσει κι άλλα, πολλά. Μοιάζει με ένα αυτοκίνητο που μπορεί να τρέξει με πάνω από 200 και για κάποιους λόγους φτάνει στο 130, άντε 150. 

n• Ήρθε η ώρα να πιάσει πιο υψηλές ταχύτητες…

ttttnttttt

Πηγή: sport-fm.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments