Σκοπιανό: Σε εξέλιξη Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών στην ΠΓΔΜ για το όνομα | Pagenews.gr
Pagenews Team 27 Ιανουαρίου 2018, 18:41

Ενώ ο πρωθυπουργός ενημέρωσε κατ’ ιδίαν τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις στο Σκοπιανό, στην ΠΓΔΜ βρίσκεται σε εξέλιξη Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Στόχος είναι να εξεταστεί το πλαίσιο που παρουσίασε στη Νέα Υόρκη ο Μάθιου Νίμιτς, για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Μετά τη σύσκεψη δεν προβλέπεται να γίνουν δηλώσεις. Σε αυτή θα συμμετάσχουν ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) και πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο Πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, του DUI, Αλί Αχμέτι, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ.
Σύμφωνα με τα σκοπιανά ΜΜΕ, ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, που ανήκει στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, εμφανίζεται αρκετά επιφυλακτικός και συνιστά στον Ζάεφ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις κινήσεις του στο θέμα του ονόματος.

Ο Ζάεφ από την άλλη, σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος τους προσεχείς μήνες, κάτι που βασίζει σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση του κλίματος και τις εντατικές συναντήσεις μεταξύ κυβερνητικών παραγόντων της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας. Πολιτικοί αναλυτές και μέρος των μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων σημειώνουν ότι ο Ζάεφ, στους οχτώ μήνες που βρίσκεται στην εξουσία της χώρας, έχει συμβάλει αποφασιστικά στην αλλαγή του κλίματος και σε μία μεταστροφή της τοπικής κοινής γνώμης στο θέμα του ονόματος, η οποία τα προηγούμενα δέκα χρόνια ήταν αρκετά επηρεασμένη από την προπαγάνδα και την αδιάλλακτη στάση του Γκρούεφσκι στο ζήτημα αυτό.

Από την άλλη, ο νέος αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, παρά το γεγονός ότι εμμένει στις προγραμματικές θέσεις του κόμματος αυτού, πως η όποια λύση προωθηθεί στο θέμα του ονόματος δεν πρέπει να συνοδευτεί και από αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, αποφεύγει συστηματικά τη «φλογερή» και «εθνικιστική» φρασεολογία του προκατόχου του στην ηγεσία του κόμματος, Γκρουέφσκι, ο οποίος το τελευταίο διάστημα απέχει συστηματικά από τον δημόσιο διάλογο στη χώρα και έχει αφήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στη νέα ηγεσία του κεντροδεξιού κόμματος.

Από αλβανικής πλευράς, στη σύσκεψη θα συμμετάσχει ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού, ο Αλί Αχμέτι, ο οποίος σε δηλώσεις το τελευταίο διάστημα επισημαίνει συνεχώς την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο θέμα του ονόματος το συντομότερο δυνατό, προκειμένου η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις και φέρεται να διαφωνεί με το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ σχετικά με τη λύση που θα μπορούσε να προωθηθεί στο θέμα του ονόματος. Πάντως το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος υποστηρίζεται τόσο από το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, όσο και από το κυβερνών κόμμα του Ζάεφ.

TAGS: