Νίκος Κοτζιάς – Μάθιου Νίμιτς: Τετ α τετ για το Σκοπιανό | Pagenews.gr
Pagenews Team 30 Ιανουαρίου 2018, 12:07 30 Ιανουαρίου 2018, 12:07

Ο Νίκος Κοτζιάς και ο Μάθιου Νίμιτς συναντήθηκαν σήμερα για το Σκοπιανό λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση της πρόθεσης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών να παρουσιάσει μέσα στο Φεβρουάριο σύμφωνο στους διαπραγματευτές και τη γείτονα χώρα, που θα περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα του ονόματος, το θέμα του αλυτρωτισμού και του Συντάγματος».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Νίμιτς διατηρεί την αισιοδοξία του για μια πιθανή πρόοδο στη διαμάχη για το ονοματολογικό παρά τα προβλήματα που υπάρχουν τόσο στην Ελλάδα με τη διάσταση απόψεων ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και στα Σκόπια με τη διαφωνία σχετικά με το αν θα διεξαχθεί δημοψήφισμα αλλά και τις δυσκολίες της κυβέρνησης Ζάεφ να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος.

Συνάντηση – εξπρές με τον Νίκο Κοτζιά

«Πρέπει να το δούμε ως ευκαιρία, να ακούσουμε τις δύο πλευρές, το ζήτημα το συζητάμε 25 χρόνια τώρα, όλοι ξέρουν ποια είναι τα ζητήματα. Είναι ώρα αποφάσεων. Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε και να χρονοτριβούμε» ανάφερε σε δήλωσή του ο Μαθιου Νίμιτς μετά την ολοκλήρωση της 15λεπτης συνάντησης του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

«Πόσο χαίρομαι που σας βλέπω. Είστε τυχερός γιατί έτυχε να μας επισκεφτείτε σε τόσο ηλιόλουστες ημέρες, υπέροχος καιρός. Ξέρετε αυτές οι καλοκαιρινές ημέρες εν μέσω χειμώνα ονομάζονται Αλκυονίδες ημέρες» είπε ο κ. Κοτζιάς, έχοντας δίπλα του τον διπλωμάτη Αδαμάντιο Βασιλάκη.

«Αυτές οι Αλκυονίδες ημέρες ισχύουν και για τις διαπραγματεύσεις;» ρώτησαν οι δημοσιογράφοι τον υπουργό που απάντησε: «Και με κακό καιρό εμείς πάντα κάνουμε καλές συζητήσεις».

Η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκησε μόνο ένα 15λεπτο. Ο Μαθιου Νιμιτς στις δηλώσεις του μίλησε για την ανάγκη «να εκμεταλλευτούμε το momentum». Όταν ρωτήθηκε περί χρονοδιαγράμματος επανέλαβε ότι «είναι στιγμή αποφάσεων», εξηγώντας ότι μετά από λιγες εβδομάδες συζητήσεων ακόμα «πρέπει να έχουμε αποτελέσματα διότι δεν πρέπει να καθυστερήσουμε ή να φρενάρουμε».

Ξεκαθάρισε ότι συζήτησαν τις προτάσεις του, αλλά με μια διάθεση χιούμορ είπε ότι «είμαι διαμεσολαβητής και όχι δικαστής». Συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχει διάθεση και από τις δυο πλευρές. Η ελληνική κυβέρνηση είναι σοβαρή και έχει ενεργοποιηθεί στη λύση του προβλήματος». Ο Νίκος Κοτζιάς αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

ΝΔ: Δεν δεχόμαστε λύση σε δόσεις

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Νίμιτς, δυστυχώς, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας. Γι αυτό και κρίνουμε σκόπιμο να επαναλάβουμε την ξεκάθαρη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη και να προβλέπει:

-Πρώτον, την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα.
-Δεύτερον, αποδεκτή από τους Έλληνες ονομασία.
-Και τρίτον, την υιοθέτησή της για όλες τις χρήσεις και από όλους.

Είναι προφανές ότι μόνη εγγύηση για όλα αυτά είναι η αλλαγή του Σκοπιανού Συντάγματος».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, αμέσως μετά την συνάντησή του με τον κ. Κουμουτσάκο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ο κ. Νίμιτς ανέφερε: «Ήρθε η ώρα να αδράξουμε τη στιγμή για λύση. Υπάρχει θετική δυναμική και θετικό κλίμα στις δύο χώρες Ελλάδα και πΓΔΜ για ανεύρεση λύσης».


Νίκος Κοτζιάς: Σχέδιο συμφώνου με την πΓΔΜ εντός του Φεβρουαρίου

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς ο Νίκος Κοτζιάς με συνέντευξή του στην ΕΡΤ σημείωσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι «στη σύνθετη ονομασία θα ζητήσουμε γεωγραφικό προσδιορισμό αμετάφραστο».

«Έχει μεγάλη σημασία η λέξη που θα συμφωνηθεί για σύνθετη ονομασία να μην είναι στα αγγλικά, αλλά στη γλώσσα της χώρας, αμετάφραστη» επέμεινε, τονίζοντας ότι η χώρα μας θα είχε εθνικό και οικονομικό όφελος από την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι σε αυτό το σχέδιο θα περιλαμβάνονται όλα τα ανοιχτά ζητήματα σε σχέση με το όνομα, με ειδικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού, με αναφορές στη διεθνή και περιφερειακή θέση του κράτους και τη θετική ατζέντα για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Επίσης, απέρριψε τη θεωρία περί «σαλαμοποίησης», τονίζοντας ότι είναι «εκτός πραγματικότητας» και ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να εντάξει όλα τα ζητήματα σε ένα σύμφωνο. Ενώ, ερωτηθείς για το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, τόνισε ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, με αναθεώρηση του Συντάγματος της πΓΔΜ.

Σχετικά με το όνομα, ο υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι για την ελληνική πλευρά έχει μεγάλη σημασία η σύνθετη λέξη της ονομασίας που θα συμφωνηθεί να είναι στη σλαβική διάλεκτο και να μένει αμετάφραστη. Είπε επίσης ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς πρότεινε τέσσερα ονόματα στα σλαβικά.

Σχετικά με το εύρος χρήσης του ονόματος, εξήγησε ότι η κυβέρνηση θέλει πλήρες εύρος χρήσης του νέου ονόματος και σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς όπως είπε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης δεν μπορεί κανείς να διαχωρίσει την εσωτερική από τη διεθνή χρήση.

Σε περίπτωση λύσης, τόνισε ο κ. Κοτζιάς, εάν υπάρξει συμφωνία αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή και εκτίμησε ότι μια καλή κυβερνητική πρόταση για το ονοματολογικό θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία στη Βουλή. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν βρεθεί λύση μέχρι τον Ιούνιο, σημείωσε ότι η επίλυση του ονοματολογικού είναι προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Είπε επίσης ότι η διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς γίνεται κατά τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια κακοπιστίας, επιδιώκει λύση. Η λύση θα ωφελήσει τη χώρα, τόνισε.

Ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση σχετικά με τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «όλοι ζητάνε από εμάς πράγματα που δεν έγιναν ποτέ πριν», συνέστησε «να μη σηκώνουν τον πήχη αυτοί που τον παρέδωσαν» και σχολίασε ότι παρελθούσες κυβερνήσεις δεν είχαν αποτρέψει την καταχώρηση της «μακεδονικής» γλώσσας στον ΟΗΕ το 1977, ενώ έκαναν λάθος χειρισμούς μετέπειτα, στις σχετικές συζητήσεις στον ΟΗΕ επί μία τριετία (1992-1994), καθώς δεν έστειλαν εκπροσώπους. Στηλίτευσε τη θέση της αντιπολίτευσης η οποία υποβάθμισε την εξαγγελία του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεβ για τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και του αυτοκινητόδρομου, αναρωτώμενος αφού ήταν κάτι τόσο ασήμαντο, γιατί δεν κατάφεραν να το εξασφαλίσουν προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αναφορικά με την τρέχουσα διαπραγμάτευση, τόνισε ότι «αυτό που κάνουμε είναι το πατριωτικά και εθνικά ορθό», ενώ «αυτό που κάνει η ΝΔ μπορεί να είναι το… κομματικά ορθό». Δεν παρέλειψε να απαντήσει και στους ισχυρισμούς περί μυστικής διπλωματίας, αποσαφηνίζοντας ότι ο ίδιος κάνει διπλωματία με υπηρεσιακούς παράγοντες, όχι με εξωθεσμικούς παράγοντες, όπως έκαναν προηγούμενες κυβερνήσεις.

Φρούριο η Αθήνα

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας με ακροβολισμένους αστυνομικούς και κλειστούς δρόμους υπάρχουν στο κέντρο της Αθήνας γύρω από Σύνταγμα καθώς ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς.

Ο δρόμος μπροστά από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία είναι κλειστός. Τα μέτρα ασφαλείας για τον Μάθιου Νίμιτς δοκιμάζουν τα νεύρα των οδηγών στην Αθήνα, αφού προηγήθηκε η αναχώρηση του ισραηλινού Προέδρου για Θεσσαλονίκη που προκάλεσε κυκλοφοριακό χάος στην πρωτεύουσα.


Αισιόδοξος ο Νίμιτς

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές ότι απαιτείται συμβιβασμός», δηλώνει ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος μετά την Αθήνα επισκέπτεται τα Σκόπια. «Είναι πλέον καιρός να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Νίμιτς «πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε ότι οι θέσεις των δυο κυβερνήσεων δεν είναι ίδιες σε σχέση με πολλά από τα ανοικτά ζητήματα και ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και στις δυο χώρες από τους πολιτικούς ηγέτες και γενικά από τον πληθυσμό σε αυτό το θέμα οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη. 

Ως εκ τούτου πρέπει να είμαστε ρεαλιστές ότι απαιτείται συμβιβασμός. Συνολικά πιστεύω ότι υπάρχει τώρα μια γενική επιθυμία στις δυο χώρες και γενικότερα στη διεθνή κοινότητα να επιλυθούν τα ανοικτά ζητήματα μεταξύ των δυο γειτόνων και ότι είναι δυνατή η εξεύρεση λύσεων. Αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία που όλοι πρέπει να αξιοποιήσουμε».

Τα ονόματα που πρότεινε ο Νίμιτς στα σλαβικά είναι τα ακόλουθα:

-Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
– Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
-Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
– Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija, Vardarska Makedonija.

TAGS: