Σαλβαδόρ Νταλί: Ανακαλύφθηκαν δύο σπάνια έργα του Ισπανού ζωγράφου (pic) | Pagenews.gr
Pagenews Team 7 Φεβρουαρίου 2018, 14:56

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s, οι δύο αυτοί σημαντικοί πίνακες του σουρεαλιστή καλλιτέχνη, Σαλβαδόρ Νταλί  θα βγουν στην αγορά για πρώτη φορά. 

 «Είναι το είδος των έργων για τα οποία κάνω αυτή τη δουλειά», δήλωσε ο Thomas Bompard, επικεφαλής της δημοπρασίας ιμπρεσιονιστικής και μοντέρνας τέχνης. «Η ποιότητα είναι A+++. Όταν τα βλέπεις για πρώτη φορά και πρέπει να δώσεις μια τιμή, αισθάνεσαι απολύτως προνομιούχος να είσαι εκείνος που θα φέρεις αυτά τα "διαμάντια" στην αγορά για πρώτη φορά», πρόσθεσε.

Τα δύο έργα ζωγραφίστηκαν για την Κόμισσα του Cuevas de Vera (Countess de Cuevas de Vera), με το παρατσούκλι Tota, η οποία μοίραζε τον χρόνο της μεταξύ Μπουένος Άιρες και Γαλλίας.

Ήταν φίλη με πολλούς καλλιτέχνες και προσωπικότητες του χώρου του πολιτισμού τις δεκαετίες 1920 και 1930 στο Παρίσι, συμπεριλαμβανομένου του Λουίς Μπουνιουέλ -με τον οποίο είχε και σχέση- καθώς και με τους Νταλί, Πικάσο και Ζαν Κοκτώ. 

Ο Bompard ανέφερε ότι ο Νταλί αγαπούσε τις ισχυρές γυναίκες και η κόμισσα τον προσέλκυσε εύκολα, καθώς ήταν τόσο πλούσια όσο και «υπερβολική», αλλά και φεμινίστρια και πολιτικά ενεργή. «Η Tota ήταν μαγνήτης για τον Νταλί», σημείωσε. Όπως επισημαίνει η Guardian, και τα δύο έργα που βγαίνουν προς πώληση είναι πολύ φορτισμένα και γεμάτα συμβολισμό. Το έργο «Gradiva». Το παλαιότερο, με τίτλο «Gradiva» (1931), απεικονίζει μια μυθολογική μορφή από ένα μυθιστόρημα του 1903 του Βίλχελμ Γένσεν, στο οποίο ένας νέος αρχαιολόγος αποκτά εμμονή με μία γυναικεία φιγούρα που εμφανίζεται σε ένα ρωμαϊκό γλυπτό.

Ήταν μια ιστορία που χρησιμοποίησε ο Σίγκμουντ Φρόιντ για τη μελέτη του ιδεαλισμού της ομορφιάς και των εννοιών της αγάπης. Gradiva ήταν επίσης το ψευδώνυμο που έδωσε ο Νταλί στη σύζυγό του, Γκαλά. Ο δεύτερος πίνακας έχει τίτλο «Maison Pour Érotomane» (1932) και είναι ένα παράξενο, παραισθησιακό έργο, το οποίο απεικονίζει ένα τσέλο, ένα άλογο και ένα αυτοκίνητο που φαίνεται να βγαίνει από ένα βράχο. Στο προσκήνιο βρίσκεται ένας άντρας και μια γυναίκα, που αντιπροσωπεύουν τον Νταλί και τη σύζυγό του. 

Ο Bompard επισημαίνει ότι η περίοδος κατά την οποία ζωγραφίστηκαν τα δύο έργα ήταν η εποχή που «ο Νταλί έγινε ο εαυτός του». Και οι δύο πίνακες αγοράστηκαν από την κόμισσα και έμειναν στην οικογένειά της. Το έργο «Gradiva» δανείστηκε μόνο μια φορά, για να παρουσιαστεί σε μία έκθεση στη της Ελβετίας, τη δεκαετία του ’80. Το «Maison Pour Érotomane» δεν έχει παρουσιαστεί δημοσίως από τη δεκαετία του 1930. 

 Η αξία κάθε πίνακα εκτιμάται μεταξύ 1,2 και 1,8 εκατ. λιρών. Θα τεθούν προς πώληση στη δημοπρασία του Sotheby’s στο Λονδίνο, στις 28 Φεβρουαρίου.

TAGS: