Διεθνή

Ένας αληθινός Μάικλ Σκόφιλντ: Η απόδραση στις ΗΠΑ που εμπνεύστηκε απ’ το Prison Break

Ένας αληθινός Μάικλ Σκόφιλντ: Η απόδραση στις ΗΠΑ που εμπνεύστηκε απ’ το Prison Break
Ένα σχέδιο που έμοιαζε με σκηνή από το Prison Break. Μια απόδραση από φυλακές υψίστης ασφαλείας, κάτω από τη μύτη των φρουρών. Οι... αληθινοί Μάικ Σκόφιλντ και Λίνκολν Μπάροους, που κατάφεραν το αδύνατο.

Θυμίζει σκηνή από την τηλεοπτική σειρά Prison Break, όμως, είναι πέρα για πέρα αληθινό. Δύο επικίνδυνοι κρατούμενοι κατόρθωσαν πριν από δύο χρόνια την πιο… χολλυγουντιανή απόδραση από φυλακή υψίστης ασφαλείας μέσω σήραγγας, ανοίγοντας τρύπες στους τοίχους των κελιών τους.

Κανείς κρατούμενος δεν είχε ποτέ καταφέρει να αποδράσει από την πτέρυγα υψίστης ασφαλείας του σωφρονιστικού ιδρύματος που οικοδομήθηκε το 1865. Όμως οι δύο άνδρες, που κρατούνταν σε διπλανά κελιά, κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα μοναδικής έμπνευσης σχέδιο απόδρασης.

Ο Ντέιβιντ Σουίτ, 34 ετών, είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία ενός αναπληρωτή σερίφη. Ο Ρίτσαρντ Ματ, 48 ετών, εξέτιε ποινή κάθειρξης 25 ετών επειδή απήγαγε έναν άνδρα και τον ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου.

«Πρόκειται για δύο επικίνδυνους άνδρες, ο ένας είχε φυλακιστεί διότι είχε σκοτώσει έναν σερίφη». Αυτή ήταν ανακοίνωση του κυβερνήτη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, που επισκέφθηκε στο σωφρονιστικό κατάστημα Κλίντον, που βρίσκεται στη Ντανεμόρα, στο βόρειο τμήμα της πολιτείας, πλησίον της καναδικής μεθορίου.

«Είναι επικίνδυνοι. Δεν πρόκειται για ανθρώπους με τους οποίους μπορείς να αστειευτείς». Ο κυβερνήτης επέμενε και είχε αναρτήσει στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης Twitter και Flickr φωτογραφίες των δύο δραπετών.

«Όταν δείτε πώς προχώρησαν, είναι απίστευτα εντυπωσιακό. Κατεβήκαμε στις σήραγγες και μόλις δείτε την ακρίβεια της όλης επιχείρησης είναι πραγματικά απίστευτο». Το «Σωφρονιστικό Ίδρυμα Clinton» περιβάλλεται από τοίχους ύψους 10 μέτρων και στεγάζει 3.000 κρατουμένους.

Το σχέδιο αλά… Prison Break

Ο Σουίτ και ο Ματ κατάφεραν να ανοίξουν τρύπες στους τοίχους από χάλυβα στα κελιά τους. Έπειτα μπόρεσαν και βρήκαν πρόσβαση σε μία σκάλα που βρίσκεται πίσω από τους τοίχους, στο ύψος του έκτου ορόφου του κτίσματος απ’ όπου κατόπιν κατέβηκαν έως τα υπόγεια του κτιρίου.

Εκεί με τη βοήθεια ενός μηχανήματος διάτρησης ή ενός τροχού κατάφεραν να ανοίξουν τρύπες σε μεγάλους σωλήνες. Έτσι έφτιαξαν ένα μονοπάτι κατά μήκος ενός λαβυρίνθου από σήραγγες και τελικά βγήκαν από ένα φρεάτιο που κατέληγε σε έναν παρακείμενο δρόμο.

Οι δύο άνδρες άφησαν μάλιστα ένα σημείωμα στο φρεάτιο απ’ όπου απέδρασαν στο οποίο είχαν σχεδιάσει ένα ανθρωπάκι. Εύχονταν στους ερευνητές «καλημέρα».

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι ανακάλυψαν την απόδραση στις 5:30 εκείνο το πρωί. Νωρίτερα οι δύο δραπέτες τους είχαν παραπλανήσει. Είχαν τοποθετήσει ρούχα κάτω από τις κουβέρτες τους και οι φύλακες νόμιζαν ότι κοιμόντουσαν.

Τον σκότωσαν 20 μέρες αργότερα

Περισσότεροι από 200 αστυνομικοί με την βοήθεια των ειδικών δυνάμεων, κυρίως μονάδων των SWAT (Special Weapons And Tactics, ειδικές δυνάμεις επέμβασης της αστυνομίας) και ελικοπτέρων συμμετείχαν σε μια ευρεία επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δύο ανδρών.

Οι πληροφορίες της αστυνομίας ήθελαν τους δύο δραπέτες να έχουν φύγει στον Καναδά. Τελικά, είκοσι μέρες αργότερα, στις 26 Ιουνίου 2016, ο Ρίτσαρντ Ματ εντοπίζεται και πέφτει νεκρός από σφαίρες αστυνομικών. Στην αυτοψία βρέθηκε να έχει καταναλώσει τη διπλάσια του επιτρεπτού ποσόστητα αλκοόλ.

Δύο μέρες αργότερα, ο Σουίτ εντοπίζεται, αρχικά καταφέρνει να αποφύγει τη σύλληψη, αλλά τελικά οι αστυνομικοί τον πυροβολούν όταν σε έναν… πόλεμο ανταλλαγής πυρών αρνείται να πετάξει το όπλο του.

Στο δικαστήριο δηλώνει πως είχαν σχέδιο για να φύγουν για το Μεξικό, αλλά αυτό δεν συνέβη γιατί ο Ματ δεν έφτασε έγκαιρα στο αεροδρόμιο. Επίσης, είπε ότι είχαν χωριστεί μόλις λίγες μέρες πριν τον εντοπίσουν, ισχυριζόμενος πως ο συνεργός του λόγω ηλικίας επιβράδυνε τα σχέδιά τους.

Αφού πέρασε μία εβδομάδα στο νοσοκομείο, ο Σουίτ επέστρεψε στις φυλακές, αλλά όχι σε εκείνες από τις οποίες κατάφερε να αποδράσει. Από τότε είναι σε ένα κελί 23 ώρες το 24ωρο…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments