Πολιτισμός

Ο Τάσος Πέτσας μιλά για την ηλεκτρονική μουσική

Ο Τάσος Πέτσας μιλά για την ηλεκτρονική μουσική
Ο Τάσος Πέτσας στο pagenews.gr

Ο Τάσος Πέτσας είναι δημιουργός ηλεκτρονικής μουσικής και ξεκίνησε λίγο αντίστροφα την πορεία του, δηλαδή σημείωσε τις πρώτες επιτυχίες του στο εξωτερικό. Πολλές δημιουργίες του ανέβηκαν στα Ελληνικά και διεθνή charts, ενώ η πορεία του και η προσωπική του ιστορία επηρέαζαν η μία την άλλη. Η συνέντευξη αυτή συμπίπτει με την κυκλοφορία ενός νέου του track αυτόν τον μήνα με τίτλο «Untitled».

Το ύφος του τραγουδιού είναι χορευτικό με έναν εθιστικό και παράλληλα νοσταλγικό ρυθμό, που καταφέρνει να σε «υπνωτίζει» από το πρώτο κιόλας λεπτό.

Αν ανατρέξει κανείς στη δισκογραφική σου καριέρα ξεκίνησες τον Μάρτιο του 2015 και μέχρι και σήμερα έχεις κυκλοφορήσει αρκετές δουλειές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πώς και γίνεται αυτό;

Γράφω μουσική τα τελευταία δέκα χρόνια και σε αυτό με βοήθησαν πολύ τα σεμινάρια σύνθεσης και παραγωγής που είχα παρακολουθήσει στο παρελθόν αλλά και το διαδίκτυο. Άργησα να συνειδητοποιήσω πως μπορείς και μόνος σου, χωρίς να εμπλέκεται κάποια δισκογραφική εταιρεία, να κυκλοφορήσεις εύκολα και ανέξοδα τη μουσική σου στο διαδίκτυο.

Έτσι, λοιπόν, έγινε η αρχή τον Μάρτιο του 2015 με το «Mother Of Mine (Anna)» που τον Απρίλιο του 2015 ανέβηκε στην 1η θέση του Billboard μέχρι που υπέγραψα συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία FM RECORDS η οποία και κυκλοφόρησε για δεύτερη φορά το συγκεκριμένο τραγούδι που ξανανέβηκε τον Αύγουστο του 2015 στην 1η θέση σε περίοδο μάλιστα capital controls.

Η αλήθεια είναι πως η εταιρεία μου και συγκεκριμένα ο κ. Νίκος Κούρτης, ο διευθυντής της εταιρείας, πίστεψε σε μένα και μού έδωσε την ευκαιρία να κυκλοφορήσω όσα τραγούδια ήθελα. Έτσι προέκυψε το άλμπουμ, το «Heart Of Mine» με τραγούδια που είχα ήδη έτοιμα από τα προηγούμενα χρόνια και τα πράγματα πήραν τη δική τους πορεία.

Είχες δηλώσει αρχές της χρονιάς πως το 2018 θα έκανες ένα δισκογραφικό διάλλειμα. Πώς και αποφάσισες να επιστρέψεις στη δισκογραφία μετά από ένα χρόνο κυκλοφορώντας μάλιστα ένα μίνι άλμπουμ (E.P.) με τίτλο «Libra 1975» ;

Η ξαφνική απώλεια του πατέρα μου πέρσι τον Μάρτιο με είχε «μπλοκάρει» τόσο σε σημείο που ήθελα να παρατήσω τη μουσική. Τρεις μήνες αργότερα ξεκίνησα να ηχογραφώ πειραματικά κάποια νέα τραγούδια, τα οποία και ανέβαζα στο επίσημο κανάλι μου στο YouTube. Αυτά τα τραγούδια άρεσαν σε αρκετό κόσμο που με ρωτούσε από πού μπορούσε να τα αγοράσει.

Έτσι, λοιπόν, ένα χρόνο μετά, πήρα την απόφαση να τα κυκλοφορήσω σαν νέα δισκογραφική δουλειά. Αλλά και γενικότερα η κυκλοφορία αυτή λειτούργησε και σαν δικιά μου μέθοδο «ψυχοθεραπείας» γιατί η κατάσταση που βίωνα μετά την ξαφνική απώλεια του πατέρα μου που του είχα και μεγάλη αδυναμία, δεν ήταν καθόλου εύκολη.

Πώς εμπνεύστηκες τον παραπάνω τίτλο και τι θα ακούσουμε σε αυτό το άλμπουμ;

Ο τίτλος αυτός προέρχεται από το ζώδιό μου, που είναι το ζώδιο του Ζυγού και από το έτος της γέννησής μου, που είναι το 1975. Ήθελα, δηλαδή, να προσδώσω στο άλμπουμ μου ένα ιδιαίτερο προσωπικό ύφος, αφού επηρεάστηκα από την αγαπημένη μου δεκαετία, τη δεκαετία του 80 στην οποία και πέρασα τα παιδικά μου χρόνια.

Για αυτό και το εξώφυλλο με το σκίτσο που είχα φτιάξει όταν ήμουν παιδί και που με δείχνει να κρατάω ένα κόκκινο μπαλόνι, μία ιδέα με συμβολική σημασία, γιατί συμβολίζει εκείνα τα χρόνια της αθωότητας. Όσο για τα τραγούδια που περιέχονται σ’ αυτό έχουν ένα ρετρό wave στυλ που θυμίζουν εκείνη τη δεκαετία ακόμα και το remix στο πρώτο μου τραγούδι, το «Mother Of Mine (Anna)».

Μέχρι στιγμής το άλμπουμ αυτό τι διακρίσεις έχει πάρει ;

Το άλμπουμ απ’ την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του ανέβηκε στην #1 θέση των digital albums της Ελλάδος τόσο στο iTunes όσο και στο Google Play, ενώ το πρώτο single, το «Michael» ανέβηκε στην 5η θέση του επίσημου chart της IFPI της Ελλάδος. Επίσης, το single κατάφερε να μπει στα 500 πρώτα και καλύτερα τραγούδια της Μ.Βρετανίας για μία εβδομάδα καθώς και να ανέβει στην 3η θέση του House Chart πάλι της Μ. Βρετανίας. Μην ξεχάσω βέβαια και να ευχαριστήσω και το δημοσιογράφο και επικοινωνιολόγο Χρίστο Φρούσιο που με στήριξε με τα δημοσιεύματα που έγιναν σχετικά με τη νέα μου δουλειά.

Αυτήν την περίοδο με τι ασχολείσαι. Τι να περιμένουμε από σένα στο μέλλον;

Ήδη έχω ξεκινήσει να γράφω δύο νέα τραγούδια. Το πρώτο είναι house όπου στα φωνητικά είναι μια νέα γυναικεία φωνή από το εξωτερικό, κομμάτι που θα ανεβάσω στο επίσημο κανάλι μου στο YouTube φέτος το καλοκαίρι και το δεύτερο είναι ένα χορευτικό house τραγούδι που ετοιμάζω για το διαγωνισμό της Eurovision.

Ξέρω πολύ καλά πως στο συγκεκριμένο διαγωνισμό δεν γίνονται πλέον δεκτοί οι καλλιτέχνες ή τα τραγούδια, όπως γινόταν παλιά, αλλά οι δισκογραφικές εταιρείες που τους εκπροσωπούν. Ευελπιστώ πως κάποια μεγάλη εταιρεία ίσως ενδιαφερθεί για το συγκεκριμένο κομμάτι που γράφω. Τέλος, μαζί με τον Aural Fragment (Γιώργο Λαζάρου) στην παραγωγή και την Πάρις Καρβούνη στους στίχους ετοιμάζουμε το νέο μου τραγούδι, μια RNB Electro μπαλάντα που θα λέγεται «Dream» και θα περιλαμβάνεται στο δεύτερο μέρος του «Libra 1975», η κυκλοφορία του οποίου έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο μισό του 2019.

Πόσο σε έχει επηρεάσει προσωπικά αλλά και μουσικά η απώλεια και των δυο σου γονιών τα τελευταία 5 χρόνια;

Η απώλειά τους με έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό και δεν πιστεύω πως θα μπορέσω ποτέ να ξεπεράσω ιδίως την απώλεια του πατέρα μου με τον οποίο είμασταν περισσότερο δεμένοι και του είχα περισσότερη αδυναμία. Από μουσικής απόψεως με τη νέα μου δουλειά, το «Libra 1975 (Part One)» κλείνει και οριστικά και ο μουσικός κύκλος που είχε σαν σημείο αναφοράς τους γονείς μου. Το δεύτερο μέρος του «Libra 1975» θα είναι «προσωπικό» και για αυτό και θέλω περισσότερο χρόνο για να το προετοιμάσω όσο γίνεται καλύτερα.

Θεωρείς πως αν έκανες live εμφανίσεις θα μάθαινε τη μουσική σου περισσότερος κόσμος;

Ενδεχομένως πως ναι, αλλά για να μπω σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να διαθέσω χρόνο, χρήματα αλλά και τεχνικό εξοπλισμό για να στηθεί ένα «live» που ποτέ μου δεν είχα αυτή τη δυνατότητα. Άλλωστε η ηλεκτρονική μουσική δεν προσφέρεται τόσο συχνά για Live παρά μονάχα αν παίξεις τη μουσική σου σαν DJ ή σαν Guest στα πλαίσια ενός φεστιβάλ.

Θεωρείς πως μια συνεργασία σου με μεγάλα ονόματα της εγχώριας σκηνής θα σε βοηθούσε περισσότερο στο να σε γνωρίσει περισσότερος κόσμος;

Έχω κάνει κάποιες προτάσεις τον τελευταίο χρόνο σε κάποιους μουσικούς αλλά δεν μπορούσαμε να συγχρονιστούμε ούτε εγκεφαλικά αλλά ούτε και χρονικά. Σχεδόν όλες τις φορές, και αυτό το κατάλαβα καθυστερημένα, δεν εξαρτάται μια συνεργασία από τους ίδιους καλλιτέχνες όσο καλές προθέσεις και αν υπάρχουν και από τις δύο πλευρές.

Εξαρτάται από τις δισκογραφικές εταιρείες στις οποίες ανήκουν αλλά και από τους ανθρώπους που έχουν αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις τους. Για παράδειγμα, μία μεγάλη καλλιτέχνιδα από τη Βρετανία την οποία και γνωρίζω προσωπικά, παρά το γεγονός πως μετά από 10 χρόνια γνωριμίας μας μού είχε υποσχεθεί πως θα έβρισκε έναν τρόπο να με «βοηθούσε» από την εποχή του «Mother Of Mine (Anna)» , παρόλα αυτά κάθε φορά που την ρωτούσα, ευγενικά απέφευγε να μού απαντήσει επειδή ήταν πολύ απασχολημένη.

Πώς σκέφτεσαι τον εαυτό σου μετά από κάποια χρόνια;

Ο ερχομός του ανιψιού μου πραγματικά με έχει ενθουσιάσει. Θέλω πολύ να τον βλέπω να μεγαλώνει και να ασχολείται με τη μουσική. Η μαμά του ήταν ηθοποιός, η θεία του είναι χορεύτρια και ιδιοκτήτρια σχολής χορού και ο θείος του είναι αυτός που είναι (δηλαδή εγώ!), αυτό που όλοι περιμένουμε στην οικογένεια είναι να ασχοληθεί με κάτι το «καλλιτεχνικό» ή τουλάχιστον να έχει αποκτήσει κάποιο έμφυτο ταλέντο. Βέβαια είμαι παράλληλα και δικηγόρος και ευελπιστώ πως κάποια στιγμή θα αλλάξει η κατάσταση στην Ελλάδα προς το καλύτερο.

Είναι κρίμα που αρκετοί δικηγόροι «πνίγονται» από τις βαριές φορολογίες και τις υπέρογκες εισφορές στα ταμεία. Όλα αυτά για μια σύνταξη στα γεράματα η οποία είναι πολύ μικρή. Αν και τη λέξη «γεράματα» από το λεξιλόγιο μου την έχω «σβήσει» όπως την είχαν «σβήσει» και οι γονείς μου. Λίγο «ειρωνικό» αυτό που λέω αλλά πραγματικά δεν θέλω να φθάσω τα 60 μου παίρνοντας για παράδειγμα δέκα διαφορετικά φάρμακα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments