Πολιτική

Αποκαλυπτικά δημοσκοπικά στοιχεία

Αποκαλυπτικά δημοσκοπικά στοιχεία

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο,Η επανάληψη επί μήνες πια μετά την διπλή εκλογική μάχη τον Μάιο και τον Ιούνιο της ίδιας δημοσκοπικής εικόνας των συσχετισμών επιβεβαιώνει την απόλυτη κυριαρχία του Κ. Μητσοτάκη

Oι δημοσκοπήσεις ίσως δημιουργούν πια πλήξη

Oι δημοσκοπήσεις ίσως δημιουργούν πια πλήξη. Η επανάληψη επί μήνες πια μετά την διπλή εκλογική μάχη τον Μάιο και τον Ιούνιο της ίδιας δημοσκοπικής εικόνας των συσχετισμών επιβεβαιώνει την απόλυτη κυριαρχία του Κ. Μητσοτάκη, την ακλόνητη ισχυρή δύναμη της Ν.Δ με μικρές φθορές και την ύπαρξη κομμάτων που παλεύουν για την δεύτερη θέση στην περιοχή του 13%-15% δεν ξαφνιάζει και δεν δημιουργεί ενδιαφέρον.

Ωστόσο, αναγκαίο είναι να επισημάνουμε δύο παρατηρήσεις:

ΠΡΩΤΗ: Έχει μεγάλη αξία να μελετάμε τα ποιοτικά στοιχεία και από αυτά να κατανοούμε τι ακριβώς συμβαίνει. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της OPINION POLL για παράδειγμα, ο Κ. Μητσοτάκης προηγείται στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός με 42.2% έναντι 7.8% του Σ. Κασσελάκη και 7.1% του Ν.Ανδρουλάκη, με ουσιαστικό δεύτερο τον Κανένα. Πρόκειται για την κάρτα των καρτών, αφού δεν έχει ξαναϋπάρξει αντίστοιχο φαινόμενο ένας Πρωθυπουργός στον πέμπτο χρόνο της θητείας του να έχει εξαπλάσια επίδοση από τους Πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που παλεύουν για την δεύτερη και τρίτη  θέση. Ωστόσο. έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία ότι τις μεγαλύτερες επιδόσεις τις εμφανίζει με 79.3% στην Ν.Δ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ με 27.3% , την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με 20.8% και την ΝΙΚΗ με 22.7%. Ακόμα μεγαλύτερη αξία έχει αν δούμε την επίδοση στην ανάλυση με βάση την ανάλυση ανά ιδεολογικό χαρακτηριστικό. Στην Δεξιά 71.6%, την Κεντροδεξιά 82.5%, το Κέντρο με 43.9%, την Κεντροαριστερά με… 21.7%! Με δεδομένη την γνωστή υπεροχή στο Κέντρο (Κ. Μητσοτάκης 43.9%, Ν. Ανδρουλάκης 13.2%, Σ. Κασσελάκης 5.7% ), εντύπωση προκαλεί η εικόνα ανάμεσα σε όσους αυτοκαθορίζονται κεντροαριστεροί. Σ΄αυτούς πρώτη επιλογή είναι ο Κανένας με 33.1%, δεύτερη… ο Κ. Μητσοτάκης με 21.7% (!), τρίτη ο Σ. Κασσελάκης με 17.2% και τέταρτη ο Ν. Ανδρουλάκης με 14%.

Η εικόνα αυτή δείχνει την υπερκυριαρχία του Κ. Μητσοτάκη με την επιλογή του ως κατάλληλου Πρωθυπουργού να εκτείνεται έως την Κεντροαριστερά. Δείχνει όμως και την προβληματική εικόνα των κομμάτων της Κεντροαριστεράς, την προβληματική εικόνα των αρχηγών της ως προς το αν κρίνονται κατάλληλοι για Πρωθυπουργοί. Ας  είμαστε σαφείς. Όσο υπάρχει αυτή η εικόνα, δεν πρόκειται να τροφοδοτηθούν ανατρεπτικές αλλαγές στους πολιτικούς συσχετισμούς, παρά μόνο οριακές αλλαγές και μικρές ανακατατάξεις.

ΔΕΥΤΕΡΗ : Επιμένω. Πρέπει να κοιτάμε καλύτερα τα ποιοτικά στοιχεία. Η Κυβέρνηση δεν ενθουσιάζει με το έργο της. Η ικανοποίηση από το συνολικό έργο της φτάνει το 30.1%, ενώ στα δύο προβλήματα που κρίνονται ως κορυφαία από τους πολίτες, οι επιδόσεις της Κυβέρνησης είναι ακόμα πιο χαμηλές, ανησυχητικά χαμηλές. Ως προς την πολιτική και την πρωτοβουλία αντιμετώπισης της ακρίβειας και της στήριξης των πιο ευπαθών οικονομικά κοινωνικών ομάδων, η ικανοποίηση κυμαίνεται μόλις στο 21.2% και στο θέμα αντιμετώπισης της εγκληματικότητας / παραβατικότητας στο… 14.5% !

Παρ΄όλα αυτά, η Ν.Δ προηγείται με 21.6% του δεύτερου ΠΑΣΟΚ με 21.6% στην πρόθεση ψήφου και για τον Κ. Μητσοτάκη αναφερθήκαμε. Γιατί άραγε; Πρώτο, γιατί ο Κ. Μητσοτάκης έχει πείσει ότι αυτός μπορεί να εγγυηθεί την σταθερότητα και την ανοδική πορεία της χώρας. Δεύτερο, γιατί ούτε και σ΄αυτά τα δύο καυτά προβλήματα δεν φαίνεται να πείθουν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης για τις προτάσεις τους. Στη σύγκριση ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα τα θέματα εγκληματικότητας ο Κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 40.1%, ο Σ. Κασσελάκης το 8.5% και ο Ν. Ανδρουλάκης το 9.8%. Για το θέμα της ακρίβειας. οι αντίστοιχες επιδόσεις είναι 33.4%, 13.4% και 11.2% με τον κανένα να εμφανίζεται πρώτος σ΄αυτό το πρόβλημα με 36.9%

Επομένως, ακόμα και στα δύο πιο καυτά προβλήματα που μάλιστα χωλαίνει η Κυβέρνηση, προηγείται  με μεγάλες διαφορές ο Κ. Μητσοτάκης έναντι των δύο άλλων πολιτικών αρχηγών. Η κοινωνία δεν φαίνεται να πείθεται από τις προτάσεις της Αντιπολίτευσης και πολύ περισσότερο δεν βλέπει συνολικά εναλλακτική λύση διακυβέρνησης.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν φαίνεται ότι μπορεί να υπάρχει κάποια έκπληξη στις Ευρωεκλογές και ότι η Ν.Δ θα βρίσκεται με χαμηλότερη επίδοση μακράν πρώτη. Ασφαλώς οι Ευρωεκλογές θα είναι ένα crash test για την Κυβέρνηση, αλλά και για τις δυνάμεις της Αντιπολίτευσης αφού ακόμα και οι όποιες απώλειες της Ν.Δ δεν πρέπει να θεωρηθεί ως δεδομένο ότι θα τροφοδοτήσουν συγκλονιστικά κοινοβουλευτικά κόμματα και ιδιαίτερα αυτά που έχουν κυβερνήσει και θεωρούνται συστημικά.

Ας μην ξεχνάμε, ότι στις Ευρωεκλογές του 2019 το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που συγκέντρωσαν κάτω από 3% ήταν 21%. Θα υπάρχουν επομένως αποτελέσματα που θα στέλνουν μηνύματα αλλά προς όλους. Ξεκινάμε επομένως με το τετελεσμένο ότι ακόμα και λαβωμένη η Ν.Δ θα είναι μακράν πρώτη, με όλα τα άλλα να είναι ανοικτά όπως για παράδειγμα η σειρά των κομμάτων από την δεύτερη έως την πέμπτη θέση.

Για να δούμε όμως. Σε πέντε μήνες θα γίνουν οι Ευρωεκλογές …

Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι Διευθυντής Ερευνών της OPINION POLL – Πολιτικός Αναλυτής

Πηγή: topontiki.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments