Διεθνή

Αντρέι Μπάμπις: Φόβοι πολέμου με τη Ρωσία σε μια πολιτική θύελλα για την προεδρία της Τσεχίας

Αντρέι Μπάμπις: Φόβοι πολέμου με τη Ρωσία σε μια πολιτική θύελλα για την προεδρία  της Τσεχίας

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Μετά από τις δημοσκοπήσεις, ο πρώην πρωθυπουργός επιδιώκει να κερδίσει τον δεύτερο γύρο έναντι του πρώην γενικού αντιπάλου του στο ΝΑΤΟ, στέλνοντας ένα λαϊκιστικό μήνυμα.

Μόλις εβδομάδες μετά την αθώωσή του για τις κατηγορίες ότι εξαπάτησε δισεκατομμύρια ευρώ στην ΕΕ, ο πρώην πρωθυπουργός της Τσεχίας Andrej Babiš προσπαθεί να ξεπεράσει το χασμουρητό έλλειμμα στις δημοσκοπήσεις και να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στη χώρα του αυτό το Σαββατοκύριακο. Το τελευταίο του γήπεδο; Ψηφίστε με, θα αποφύγω έναν πόλεμο με τη Ρωσία. Είναι μια στρατηγική που έχει σκοπό να τοποθετήσει τον δισεκατομμυριούχο ως τον αντίποδα του φιλοδυτικού, φιλο-Ουκρανού αντιπάλου του, Petr Pavel, ενός απόστρατου στρατηγού που κάποτε υπηρέτησε ως πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ.

Ο Μπάμπις έχασε ελάχιστα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 13-14 Ιανουαρίου, αλλά υστερεί πολύ πριν από τον δεύτερο γύρο που ξεκινά την Παρασκευή. Σύμφωνα με το Poll of Polls του POLITICO, ο Babiš αναμένεται να κερδίσει μόνο το 42 τοις εκατό των ψήφων, ενώ ο Pavel βρίσκεται στην πορεία για το 58 τοις εκατό.

Ο Μπάμπις είναι τώρα σε κατάσταση όλα ή τίποτα, και μάλιστα απέρριψε μια από τις πιο ιερές αρχές του ΝΑΤΟ – την υπεράσπιση άλλων μελών σε περίπτωση επίθεσης, αν γινόταν ο τιτλοδοτημένος αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων της Τσεχικής Δημοκρατίας . Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συζήτησης την περασμένη εβδομάδα εάν η Τσεχική Δημοκρατία θα έπρεπε να στείλει στρατιώτες σε περίπτωση επίθεσης στην Πολωνία ή σε μία από τις χώρες της Βαλτικής, ο Babiš απέρριψε κατηγορηματικά την ιδέα. «Όχι, σίγουρα όχι», είπε. «Θέλω ειρήνη, δεν θέλω πόλεμο», συνέχισε ο Μπάμπις. «Σε καμία περίπτωση δεν θα έστελνα τα παιδιά μας ή τα παιδιά των γυναικών μας στον πόλεμο».

Μετά τη συζήτηση, ο Μπάμπις προσπάθησε να κάνει πίσω, επιμένοντας ότι δεν αμφισβητούσε το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, λέγοντας: «Απλώς δεν ήθελα να φανταστώ ότι θα μπορούσε να γίνει Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Γι’ αυτό οι πολιτικοί πρέπει να αγωνίζονται για την ειρήνη και να αποφεύγουν τον πόλεμο». Ο ευρύτερος στόχος της εκστρατείας του Μπάμπις είναι να δημιουργήσει τον φόβο του πολέμου μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, ενώ τοποθετείται ως αδέσμευτος με την απερίσκεπτη Δύση – όπως ο φίλος του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

«Δεν μπορεί να κερδίσει περισσότερες ψήφους κάνοντας μια θετική εκστρατεία – γι’ αυτό προσπαθεί να επικαλεστεί τα χαμηλότερα ένστικτα, όπως ο φόβος του πολέμου. Κάνοντας αυτό, διακινεί την προπαγάνδα του Κρεμλίνου», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Miloš Gregor.

Πριν από τον τελικό γύρο, η τσεχική ύπαιθρος είναι γεμάτη διαφημιστικές πινακίδες που χρηματοδοτούνται από τον Babiš — ο πολιτικός-ολιγάρχης είναι ένας από τους πλουσιότερους πολίτες της χώρας. «Δεν πρόκειται να σύρω τους Τσέχους σε πόλεμο», έγραφαν οι αφίσες. «Είμαι διπλωμάτης, όχι στρατιώτης».

Είναι μια αξιοσημείωτη αλλαγή του τόνου από τον πρώτο γύρο, όταν η ομάδα μάρκετινγκ του Μπάμπις επέλεξε μια σταθερή καμπάνια που εστίαζε στο ανάστημά του ως πρώην κυβερνητικός ηγέτης — ήταν πρωθυπουργός από το 2017 έως το 2021. Ο Μπάμπις μάλιστα καυχιόταν στο Twitter για τη «φιλία» του με Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο είχε συναντήσει στα Ηλύσια στις 10 Ιανουαρίου, τρεις ημέρες πριν από τον πρώτο εκλογικό γύρο. Αλλά αυτές οι απόπειρες πολιτιστικής ιδιότητας υπεράνω της μάχης χάθηκαν μόλις εμφανίστηκαν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου. Ο Πάβελ κέρδισε τον Μπάμπις με διαφορά μικρότερη από μισή ποσοστιαία μονάδα στο πεδίο των εννέα υποψηφίων. Ενώ ο Babiš έχει λίγες πηγές νέων ψήφων, ο Pavel είναι σε θέση να τραβήξει τους υποστηρικτές των φιλελεύθερων υποψηφίων που αποχώρησαν μετά τον πρώτο γύρο.

Αυτό ώθησε τον Babiš να εξαπολύσει μια σειρά επιθέσεων εναντίον του Pavel για να καταστρέψει την αξιοπιστία του. Ο Μπάμπις διέλυσε την πρώην ιδιότητα του Πάβελ στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Τσεχοσλοβακίας και τον κατηγόρησε ότι ήταν μυστικός πράκτορας κομμουνιστών όπως ο πρώην πράκτορας της KGB Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και πολεμοχαρής – κάτι που έχει καταληφθεί από φιλορωσικές ιστοσελίδες παραπληροφόρησης. Αλλά ο Μπάμπις δεν ανέφερε ότι ήταν επίσης μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος τη δεκαετία του 1980 και ότι ήταν πράκτορας της κομμουνιστικής μυστικής αστυνομίας του ŠtB — κάτι που πάντα αρνιόταν, αλλά το οποίο τέθηκε σε ισχύ από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Σλοβακίας το 2017.

Στην τρέχουσα εκστρατεία, ο Μπάμπις έχει την υποστήριξη του σημερινού προέδρου Μίλος Ζέμαν, επίσης πρώην μέλους του Κομμουνιστικού Κόμματος πριν από το 1989, αλλά αντιτίθεται από τον Πρωθυπουργό Petr Fiala — έναν πολιτικό εχθρό. Κρίνοντας από τους αριθμούς των δημοσκοπήσεων, η εκστρατεία —με τον τόνο της σύγκρουσης πολιτισμών— έχει απήχηση στους Τσέχους ψηφοφόρους. Η συμμετοχή ήταν 68,2 τοις εκατό στον πρώτο γύρο, η υψηλότερη ποτέ σε προεδρικές εκλογές, και αναμένεται να ξεπεράσει το 80 τοις εκατό στον δεύτερο γύρο αυτού του Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου δημοσκοπήσεων Median.

Προεδρική λεκάνη απορροής

Ο Pavel, 61, είναι έντονα φιλοδυτικός και υποστηρίζει την Ουκρανία ενάντια στη Ρωσία. Η υποστήριξή του για την υιοθέτηση του ευρώ από την Τσεχική Δημοκρατία και η υποστήριξη του γάμου ομοφυλοφίλων τον έχουν κερδίσει μεταξύ των φιλελεύθερων ψηφοφόρων. Όσον αφορά τη συμμετοχή του στο Κομμουνιστικό Κόμμα, αναγνωρίζει στον ιστότοπό του ότι ήταν λάθος, αλλά εξηγεί ότι «γεννήθηκε σε μια οικογένεια όπου αυτό θεωρούνταν φυσιολογικό».

Έχει αναδείξει τη στρατιωτική του εμπειρία κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για την κορυφαία θέση της χώρας. Στη δεκαετία του 1990 υπηρέτησε με την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ, UNPROFOR, στην πρώην Γιουγκοσλαβία, όπου μια μονάδα που ηγήθηκε έσωσε πολιορκημένους Γάλλους στρατιώτες από αιχμαλωσία. Από το 2012 έως το 2015 ηγήθηκε του γενικού επιτελείου του τσεχικού στρατού και υπηρέτησε ως στρατιωτικός σύμβουλος της κυβέρνησης. «Παρουσιάζεται ως διπλωμάτης και ήρωας πολέμου που θα διασφάλιζε ότι η Τσεχική Δημοκρατία χειρίζεται οποιαδήποτε κατάσταση», δήλωσε ο Γκρέγκορ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Masaryk στο Μπρνο.

Οι δυο τους μάχονται για ένα αξίωμα που είναι σε μεγάλο βαθμό τελετουργικό, αλλά μπορεί ακόμα να ασκήσει επιρροή στην κατεύθυνση της χώρας. «Οι τρεις πιο σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες μετά το 1989 — ο Βάτσλαβ Χάβελ, ο Βάτσλαβ Κλάους και ο Μίλος Ζέμαν — έγιναν πρόεδροι. Και όλοι τους τέντωσαν τα όρια του αξιώματος, όπως ορίζει το σύνταγμα», είπε ο Λάντισλαβ Μρκλάς, πολιτικός αναλυτής.

Αυτό το «τέντωμα» έχει δώσει ανάμεικτα αποτελέσματα. Ο Χάβελ, θεατρικός συγγραφέας και κομμουνιστής αντιφρονών, παραμένει εθνικό σύμβολο αφού βοήθησε να κατευθύνει την Τσεχοσλοβακία από τον κομμουνισμό στη δημοκρατία χωρίς αιματοχυσία. Ο ευρωσκεπτικιστής Κλάους βοήθησε να κρατηθεί η χώρα έξω από την ευρωζώνη. Ο νυν Ζέμαν, εν τω μεταξύ, έχει επανειλημμένα μπλοκάρει τους πολιτικούς διορισμούς κατά τη διάρκεια των 10 χρόνων που ήταν πρόεδρος – περιστασιακά παραλύοντας την πολιτική της Τσεχίας. Γι’ αυτό οι εκλογές είναι τόσο κομβικές, είπε ο Μρκλάς.

Πηγή: politico.eu/KETRIN JOCHECOVÁ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments