Υγεία

Καρκίνος του προστάτη: Ακίνδυνη η θεραπεία τεστοστερόνης

Καρκίνος του προστάτη: Ακίνδυνη η θεραπεία τεστοστερόνης
Ακίνδυνη η θεραπεία τεστοστερόνης σε σχέση με τον καρκίνο του προστάτη, ισχυρίζεται νέα έρευνα.

Παρά τις υποψίες των επιστημόνων για σοβαρή επίπτωση της τεστοστερόνης στον προστάτη, οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε πολύ μεγάλους πληθυσμούς ανδρών έχουν διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει ουσιαστική ανησυχία.

Συγκεκριμένα, μια ανάλυση περισσότερων των 250.000 λευκών κυρίως ανδρών που έγινε στη Σουηδία από ερευνητές στο Κέντρο Καρκίνου Laura και Isaac Perlmutter του NYU Langone Medical Center διαπίστωσε ότι στους άνδρες που είχε συνταγογραφηθεί τεστοστερόνη για πάνω από ένα χρόνο, δεν παρατηρήθηκε αύξηση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη και στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος ανάπτυξης της επιθετικής μορφής του είχε μειωθεί κατά 50%.

Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και μελέτη που έγινε από ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, σε 147.593 Αμερικανούς βετεράνους με χαμηλή ολική τεστοστερόνη. Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι η θεραπεία με τεστοστερόνη δεν συσχετίστηκε με αύξηση του συνολικού κινδύνου για καρκίνο του προστάτη και για επιθετικό καρκίνο του προστάτη.

Όπως εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος Δρ. Γεώργιος Κυριάκου, Διδακτικό μέλος IRCAD/EITS της Ιατρικής Σχολής του Στρασβούργου οι μελέτες τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι οι άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης δεν πρέπει να φοβούνται ότι η θεραπεία υποκατάστασης της ορμόνης θα αυξήσει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του προστάτη.

Όπως ανέφερε, τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται φυσιολογικά κατά περίπου 1% ετησίως στους άνδρες μετά την ηλικία των 30 ετών. Ο υπογοναδισμός., δηλαδή η ελλιπής παραγωγή τεστοστερόνης από τον οργανισμό και ο καρκίνος του προστάτη συχνά συμπίπτουν χρονικά στους άνδρες με την αύξηση της ηλικίας. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι ο αριθμός των ανδρών που υποβάλλονται σε θεραπεία με τεστοστερόνη έχει τουλάχιστον τριπλασιαστεί από το 2001.

Η τεστοστερόνη είναι μια σημαντική για την υγεία και την ανάπτυξη των ανδρών ορμόνη, γι’ αυτό τα οφέλη της θεραπείας με τεστοστερόνη είναι πολλαπλά. Μέχρι σήμερα όμως, υπήρχε ανησυχία σχετικά με την πιθανότητα αύξησης του για καρκίνο προστάτη, ο οποίος είναι ο συχνότερος ανδρικός καρκίνος.

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης υπό την παρουσία θεραπευμένου ή τρέχοντος καρκίνου αντενδείκνυται. Από τη στιγμή, όμως, που τα δεδομένα των τελευταίων ετών δεν υποδηλώνουν την ύπαρξη υψηλότερου κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη, οι άνδρες που δεν έχουν άλλες αντενδείξεις για τη λήψη θεραπείας υποκατάστασης της τεστοστερόνης, όπως καρδιοπάθειες, δεν θα πρέπει να έχουν αμφιβολίες και αναστολές, σύμφωνα με το γιατρό. Ωστόσο, όπως λέει ο Δρ. Κυριάκου, δε θα πρέπει όμως αυτή να παρέχεται για κοσμητικούς λόγους π.χ. διάπλαση σώματος κ.λπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον: 263 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου Τζέιμς Πάρκινσον

Synchronos Alpha: Το πρώτο ρολόι από 3D εκτυπωτή (vid)

Μια άυπνη νύχτα αυξάνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ

Σοκαριστική αποκάλυψη: Είμαστε λιγότερο άνθρωποι

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments