Διεθνή

Στροφή Ερντογάν: Θέλουμε ειρήνη με την Ελλάδα, όχι άλλες εντάσεις

Στροφή Ερντογάν: Θέλουμε ειρήνη με την Ελλάδα, όχι άλλες εντάσεις
Απότομη αλλαγή... ρότας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μίλησε ξαφνικά για την ανάγκη ειρήνης με την Ελλάδα, εγκαταλείποντας την πολεμική ρητορική του. Ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει για το περιστατικό στη βραχονησίδα, ενώ έκανε συστάσεις στις ΗΠΑ.

«Χρειαζόμαστε την ειρήνη τώρα», δήλωσε απευθυνόμενος στην Ελλάδα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας ότι δεν επιθυμεί περισσότερες εντάσεις, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

«Άλλωστε, η ειρήνη μαζί σας δεν μοιάζει με καμία άλλη», πρόσθεσε απευθυνόμενος στη χώρα μας ο πρόεδρος της Τουρκίας σε συνέντευξή του στο δίκτυο NTV, κατά το ίδιο πρακτορείο.

Αναφερόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, είπε πως είναι νέος και δυναμικός, καθώς και ότι επιθυμεί να κάνει ένα νέο βήμα.

Αναφερόμενος στην ένταση στο Αιγαίο και το περιστατικό που έλαβε χώρα στη βραχονησίδα μικρός Ανθρωποφάς ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ισχυρίστηκε πως Τούρκοι κομάντος κατέβασαν την ελληνική σημαία. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ο Ερντογάν, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, σημείωσε όμως πως δεν επιθυμεί ένταση με την Ελλάδα.

«Οι κομάντος μας κατέβασαν τη σημαία τους. Δεν θέλουμε τα νερά να θερμαίνονται στο Αιγαίο. Κι αυτό προσπαθούμε», υπογράμμισε ο ίδιος και τόνισε πως η ερώτηση που θα ήθελε να απευθύνει ο τούρκος πρόεδρος στην Ελλάδα είναι: ««Τι κάνετε;»

Στην ίδια συνέντευξη, ο Τούρκος πρόεδρος παραδέχτηκε ότι η Τουρκία και οι Σύροι αντάρτες τους οποίους στηρίζει έχουν χάσει «εκατοντάδες» μαχητές αφότου ξεκίνησαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στη βορειοδυτική Συρία, πριν από τρεις μήνες.

Η Τουρκία και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) ξεκίνησαν την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» τον Ιανουάριο και μέχρι στιγμής έχουν εκδιώξει τους Κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) από την περιοχή του Αφρίν.

«Εκτός από τους 56 μάρτυρές μας, ο FSA είχε εκατοντάδες μάρτυρες», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συστάσεις στις ΗΠΑ:  "Να προσέχουν τις δικές τους πράξεις" αν θέλουν πίσω τον πάστορα Μπράνσον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να προσέχουν τις δικές τους ενέργειες, αν θέλουν τον επαναπατρισμό ενός Αμερικανού πάστορα ο οποίος κρατείται σε τουρκικές φυλακές και κατηγορείται για διασυνδέσεις με τους επίδοξους πραξικοπηματίες του 2016. Τη δήλωση αυτή έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

Ο Άντριου Μπράνσον, ο οποίος ζει μόνιμα στην Τουρκία εδώ και 20 χρόνια, κατηγορείται ότι βοήθησε την οργάνωση που θεωρείται υπεύθυνη για την απόπειρα πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016. Αν κριθεί ένοχος, μπορεί να καταδικαστεί σε κάθειρξη 35 ετών. Ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμιξή του στην υπόθεση.

Ο Ερντογάν έχει συνδέσει την τύχη του Μπράνσον με την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ιεροκήρυκα που θεωρείται από την Άγκυρα "εγκέφαλος" του πραξικοπήματος και ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και δεκάδες Αμερικανοί γερουσιαστές έχουν καλέσει στον Ερντογάν να αποφυλακίσει τον Μπράνσον.

Ο Τούρκος πρόεδρος στη συνέντευξή του επιτέθηκε και στην Αυστρία, μετά την ανακοίνωση του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς ότι δεν θα επιτραπούν προεκλογικές συγκεντρώσεις Τούρκων πολιτικών στο αυστριακό έδαφος ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών του Ιουνίου. "Τα μέτρα που λαμβάνει η Αυστρία θα στραφούν εναντίον της. Η μάχη που δίνει Τουρκία για τη δημοκρατία δεν μπορεί εύκολα να αναχαιτιστεί" είπε ο Ερντογάν, προειδοποιώντας ότι όσοι προσπαθήσουν να παρεμβάλουν προσκόμματα στην τουρκική δημοκρατία "θα πληρώσουν το τίμημα".

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι έχει προετοιμαστεί μια συνάντηση που θα έχει ο ίδιος με "10-11.000 ανθρώπους στο εξωτερικό", χωρίς όμως να διευκρινίσει σε ποια χώρα.

Εκτός από την Αυστρία, και η Ολλανδία έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα επιτρέψει προεκλογικές συγκεντρώσεις Τούρκων πολιτικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Spiegel: Δείγμα αδυναμίας η απόφαση του Ερντογάν να προκηρύξει εκλογέςΤούρκος υπουργός Δικαιοσύνης: Η Ελλάδα είναι κέντρο συγκέντρωσης εγκληματιώνΑποκάλυψη – "βόμβα": Ο διάλογος Ερντογάν – Πούτιν για απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών (vid)Βολές Τσελίκ προς την Ελλάδα: Συνένοχη στο πραξικόπημα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments