Κόσμος

Η υπερθέρμανση του πλανήτη μετατρέπει την Μεσόγειο σε έρημο

Η υπερθέρμανση του πλανήτη μετατρέπει την Μεσόγειο σε έρημο

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Ανησυχητικά τα στοιχεία νέας επιστημονικής μελέτης.

Σε έρημο πρόκειται να μετατραπούν οι περιοχές της νότιας Μεσογείου, και κυρίως η νότια Ισπανία, εκτός εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί έως τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Γεωλογικής Έρευνας και Εκπαίδευσης, αν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχιστούν αμείωτες και η υπερθέρμανση του πλανήτη ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου, η ερημοποίηση θα επηρεάσει πολλές περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο μέχρι το τέλος του αιώνα, μεταβάλλοντας τα οικοσυστήματα με τρόπους που δεν έχουμε δει τα τελευταία 10.000 χρόνια.

Οι ερευνητές εξέτασαν πυρήνες γύρης από ιζήματα της Ολοκαίνου, της γεωλογικής εποχής που ξεκίνησε πριν από πάνω από 10.000 χρόνια. Στη συνέχεια συνέκριναν τις πληροφορίες με τις προβλέψεις κλίματος και βλάστησης σύμφωνα με διάφορα σενάρια κλιματικής αλλαγής. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η υπερθέρμανση πάνω ​​από τους 2 βαθμούς Κελσίου μπορεί να προκαλέσει μια επέκταση των ερήμων στη Νότια Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, με τα δάση να αντικαθίστανται από δενδρύλλια και θάμνους.

Η περιοχή της Μεσογείου ήδη θερμαίνεται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι τον υπόλοιπο πλανήτη. Από το 1880, όταν ξεκίνησε η σύγχρονη τήρηση αρχείων, η μέση θερμοκρασία της γης και της επιφάνειας των ωκεανών έχει αυξηθεί κατά 0,85 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, η περιοχή της Μεσογείου έχει σημειώσει αύξηση 1,3 βαθμού Κελσίου.

«Το κύριο μήνυμα είναι να διατηρήσουμε την υπερθέρμανση κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου, πάση θυσία», δήλωσε ο παλαιοκλιματολόγος Ζοέλ Γκουγιό, επικεφαλής της μελέτης.

«Γι’ αυτό, θα πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου πολύ γρήγορα, και να αρχίσουμε σήμερα, και όχι από το 2020. Πρέπει να καταλήξουμε σε μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050 και όχι μέχρι το τέλος του αιώνα», πρόσθεσε σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα Guardian.