Πολιτική

OHE για Κυπριακό: Θα συνεχιστούν οι συνομιλίες, αλλά χωρίς επιδιαιτησία

OHE για Κυπριακό: Θα συνεχιστούν οι συνομιλίες, αλλά χωρίς επιδιαιτησία
O ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, δήλωσε πως η στασιμότητα στις συνομιλίες συνεχίζεται αλλά συνεχίζονται και οι προσπάθειες να προετοιμαστεί το έδαφος για την επανέναρξη των συναντήσεων, και αυτό κατά την άποψη του μπορεί να γίνει. Ο κ. Έιντε ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει επιδιαιτησία από τον […]

O ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, δήλωσε πως η στασιμότητα στις συνομιλίες συνεχίζεται αλλά συνεχίζονται και οι προσπάθειες να προετοιμαστεί το έδαφος για την επανέναρξη των συναντήσεων, και αυτό κατά την άποψη του μπορεί να γίνει.

Ο κ. Έιντε ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει επιδιαιτησία από τον ΟΗΕ, ούτε και προγραμματίζεται τριμερής συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τους δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη.

Μιλώντας μετά από τη δίωρη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Έιντε είπε ότι συζήτησαν το πώς θα επανέλθουν στις συνομιλίες και τί θα συζητήσουν όταν συναντηθούν. Ο κ. Έιντε είπε ότι δεν έχει συγκεκριμένα νέα να μεταφέρει, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τέλος της ημέρας θα έχουν λυθεί τα θέματα που υπάρχουν, γιατί υπάρχει η βούληση γι` αυτό. «Αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι τι θα κάνουμε όταν επιστρέψουμε στο τραπέζι. Θέλω να κάνω ξεκάθαρο αυτό που έχω πει πολλές πολλές φορές. Είμαι αποφασισμένος να κρατήσω αυτή τη διαδικασία υπό τους ηγέτες. Δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόθεση από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών για επιδιαιτησία. Το έχουμε δοκιμάσει αυτό στο παρελθόν. Αναγνωρίζουμε ότι δεν λειτούργησε. Θέλω να πω ότι ακόμη και αν μου ζητούσαν οι ηγέτες επιδιαιτησία δεν θα το έκανα». Ξεκαθάρισε δε ότι κάτι τέτοιο δεν του έχει ζητηθεί.

Η συζήτηση που είχαν, είπε, είναι πώς θα χρησιμοποιήσουν το χρόνο τους όσο αποτελεσματικά γίνεται, υπενθυμίζοντας ότι και οι δύο ηγέτες σε δημόσιες δηλώσεις τους, αλλά και προς τον ίδιο έχουν μιλήσει για την ανάγκη μιας μεθοδολογίας που θα δίδει έμφαση στα βασικά θέματα. «Αυτό συζητάμε και όχι ένα σχέδιο του ΟΗΕ, ένα σχέδιο Γκουτιέρες ή σχέδιο Έιντε ή οποιοδήποτε άλλο σχέδιο. Εάν υπάρξει κάποια διευθέτηση στην Κύπρο, θα προέλθει από τους Κύπριους, υπό την κυπριακή ηγεσία, από τον κ. Ακιντζί και τον κ. Αναστασιάδη μαζί».Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε είπε ότι όλοι μιλούν και αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας που δεν θα μείνει ανοικτό για πάντα και σημείωσε ότι αύριο κλείνει ένας μήνας χωρίς συναντήσεις, το μεγαλύτερο χρονικό διάλειμμα των τελευταίων 22 μηνών. Το μεγαλύτερο διάστημα χωρίς συναντήσεις, σημείωσε, ήταν 9 μέρες και πιστεύει – ανέφερε – ότι το παρόν διάλειμμα θα διαρκέσει λίγο περισσότερο ακόμη.

Την ερχόμενη εβδομάδα, ανέφερε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της Κομισιόν αναφορικά με τη δική τους κρίσιμη υποστήριξη στη διαδικασία και θα τους μεταφέρει το πώς έχει η κατάσταση. Θα συζητήσει επίσης και κάποιες κινήσεις που μπορούν να γίνουν στο μέλλον, ανέφερε ο κ. Έιντε, υπενθυμίζοντας ότι η Κύπρος είναι επίσης πλήρες μέλος της ΕΕ και ως τέτοιο, «βορράς» και «νότος» ως ομοσπονδία, θα χρειαστεί επίσης ισχυρή υποστήριξη από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με τον οποίο συναντήθηκε τη Δευτέρα, συνέχισε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ήρθε με πολύ συγκεκριμένες ιδέες για επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις στη μετά λύση εποχή. Κάποιες από αυτές θα συνεχίσει να τις συζητά στις Βρυξέλλες με την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο, ανέφερε ο κ. Έιντε.

Ερωτηθείς για κάποια δημοσιεύματα περί συνάντησης των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ είπε ότι αυτό που έχει πληροφορηθεί είναι πως ο κ. Αναστασιάδης θα μεταβεί στην Νέα Υόρκη για κάποιες άλλες υποχρεώσεις, συνοδευόμενος από τρεις Υπουργούς και στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης έχει ζητήσει συνάντηση με τον κ. Γκουτιέρες. «Εάν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη θα υπάρξει σχετική πληροφόρηση. Δεν προγραμματίζουμε μια κοινή συνάντηση. Εάν υπάρξει οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα ανακοινωθεί κατά πάσα πιθανότητα από τη Νέα Υόρκη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments