Κόσμος
pagenews.gr / Κόσμος / Κιμ Γιονγκ Ουν – Ντόναλντ Τραμπ: Η πρόεδρος της Ελβετίας, Doris Leuthard, προσπαθεί να τους ενώσει
Κιμ Γιονγκ Ουν – Ντόναλντ Τραμπ: Η πρόεδρος της Ελβετίας, Doris Leuthard, προσπαθεί να τους ενώσει | Pagenews.gr
Pagenews Team 4 Σεπτεμβρίου 2017, 14:34 4 Σεπτεμβρίου 2017, 14:34

Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν συνεχίζουν τις απειλές εκατέρωθεν, με τον συναγερμό πλέον να είναι… παγκόσμιος, κυρίως από τα τερτίπια του ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Ωστόσο, ίσως βρήκαν τη… δασκάλα τους. Η Doris Leuthard, η πρόεδρος της Ελβετίας, είναι διατεθειμένη να τους βάλει στο ίδιο τραπέζι προκειμένου να τα βρουν. Εγχείρημα σαφώς δύσκολο, αλλά η Doris Leuthard αισιοδοξεί πως μπορεί να τα καταφέρει.

Όπως είπε η Doris Leuthard, η χώρας της αναλαμβάνει πρωτοβουλία έτσι ώστε να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας. «Αυτό που ψάχνουμε είναι το που», είπε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Ελβετίας.

Την ίδια ώρα, μεγάλη ανησυχία προκαλεί η ανακοίνωση από τη Νότια Κορέα ότι θεωρεί πως η Βόρεια Κορέα επέτυχε την ελαχιστοποίηση πυρηνικού όπλου κατά τρόπο ώστε να μπορεί να οπλίσει έναν πύραυλο.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το νοτιοκορεατικό υπουργείο Αμυνας: «Θεωρούμε ότι μπορεί να τοποθετηθεί σε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο».

Περισσότερες από 24 ώρες μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, η οποία ανακοίνωσε ότι δοκίμασε μια βόμβα υδρογόνου, ο Τραμπ δεν έχει συνομιλήσει ακόμη με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μου Τζε-Ιν, αν και είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε. 

Σε μια σειρά από tweets που ανάρτησε μετά την πυρηνική δοκιμή, ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε την ενέργεια της Πιονγκγιάνγκ, αλλά παράλληλε επέκρινε και τη Νότια Κορέα.

«Η Νότια Κορέα συνειδητοποιεί, όπως τους είχα ήδη πει, ότι η κατευναστική τους ρητορική προς τη Βόρεια Κορέα δεν λειτουργεί, δεν κατανοεί παρά ένα πράγμα!», έγραψε απευθυνόμενος στον Μουν που τάσσεται υπέρ του διαλόγου με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Το Σάββατο ο Τραμπ είχε επισημάνει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Νότια Κορέα.

Η συμφωνία, σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί έναν από τους πυλώνες της στενής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών που είναι σύμμαχοι εδώ και 70 χρόνια.

Οι απρόσμενες επιθέσεις του Αμερικανού προέδρου στη Νότια Κορέα αποτελούν έκπληξη.

Αναλυτές είναι πεπεισμένοι ότι τα tweets του επιδεινώνουν την κατάσταση εν μέσω μιας διεθνούς κρίσης.

Ο Μουν ζήτησε μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή να επιβληθεί «η πιο ισχυρή τιμωρία» στην Πιονγκγιάνγκ, κυρίως μέσω της επιβολής νέων κυρώσεων από τον ΟΗΕ προκειμένου «να απομονωθεί εντελώς η Βόρεια Κορέα».

Οι ΗΠΑ έχουν βάσει συμφωνία αναλάβει την προστασία της Νότιας Κορέας, ενώ αυτή την περίοδο βρίσκονται στη χώρα 28.500 Αμερικανοί στρατιώτες.

Η συμμαχία με τη Σεούλ αποτελεί επίσης πυλώνα της αμερικανικής πολιτικής στην Ασία, η οποία έχει στόχο να αντικρούσει την κινεζική επιρροή και να αποτελέσει ανάχωμα στη στρατικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Εκτός από τη συνομιλία του με τον Άμπε, ο Τραμπ παραδέχθηκε ότι η Κίνα «προσπαθεί να βοηθήσει, αλλά με μικρή επιτυχία».

Ετικέτες: 


2017