Lifestyle

Χιου Χέφνερ: Ο mr. Playboy που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή (pics)

Χιου Χέφνερ: Ο mr. Playboy που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή (pics)
Το www.pagenews.gr αποχαιρετά τον Χιου Χέφνερ, τον άνθρωπο που κάποτε είχε δηλώσει πως "θα ήθελα να με θυμούνται σαν κάποιον που άλλαξε τον κόσμο". Και τον άλλαξε μέσω του μεγαλύτερου ανδρικού περιοδικού, του Playboy. Άγνωστες ιστορίες, σπάνιες φωτογραφίες και μια ζωή που απασχολούσε όλα τα media του κόσμου.

Κάποτε, όταν ήταν 42 ετών, ο Χιου Χέφνερ είχε συναντήσει μια 18χρονη Playmate. Με το που την είδε της ζήτησε να βγουν ραντεβού. “Δεν έχω βγει ποτέ με κάποιον άνω των 24 ετών”, του λέει εκεί. “Δεν πειράζει. Ούτε κι εγώ”, είναι η απάντηση του Χέφνερ στην μελλοντική του – τελικά – ερωμένη, Μπάρμπι Μπέντον. Μια ιστορία ενδεικτική όλης του της ζωής. Από τότε που αποφάσισε να εκδόσει το Playboy, το οποίο δεν θα λεγόταν Playboy, αλλά “Stag Party”, αν…

Το “αν” θα το διαβάσεις παρακάτω. Όπως θα διαβάσεις και πολλές ακόμα ιστορίες, άλλες γνωστές κι άλλες λιγότερο γνωστές, από τη ζωή του μεγαλύτερου “Playboy” που γνώρισε ποτέ ετούτος ο τόπος. Του ανθρώπου που ο θάνατός του, ο οποίος επιβεβαιώθηκε σήμερα το πρωί, σήμανε το τέλος μιας ολόκληρης εποχής. Μιας εποχής που άλλαξε πολλά στην σεξουαλική καταπίεση που υπήρχε εκείνο το διάστημα, όχι μονάχα στην Αμερική, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κυρίες και κύριοι, ο Χιου – Playboy – Χέφνερ…

Κι όμως, μεγάλωσε με γονείς αυστηρών αρχών

Ο Χιου Μάρστον Χέφνερ γεννιέται στις 9 Απριλίου 1926 στο Σικάγο μέσα σε αυστηρών αρχών οικογένεια δασκάλων. Ως ο μεγαλύτερος από τους δύο γιους της φαμίλιας, ο Χιου φοιτά στο δημόσιο σχολείο της περιοχής του, με τους καθηγητές να αναγνωρίζουν την υψηλή του νοημοσύνη. Μια υψηλή νοημοσύνη, όμως, που συνοδεύεται από έλλειψη ενδιαφέροντος για τα μαθήματα.

Από το σχολείο αρχίζει να κολλάει το μικρόβιο τον εκδόσεων: ιδρύει μια σχολική εφημερίδα και λειτουργεί ως ο πρώτος συντάκτης της. Ακολουθεί ο στρατός, με τον Χιου Χέφνερ να υπηρετεί για δύο χρόνια στον Αμερικανικό Στρατό κατά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και να αποστρατεύεται τελικά το 1946.

Με εκπληρωμένες τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, ο Χιου θα βρεθεί για δύο χρόνια στην περίφημη ακαδημία τέχνης Chicago Art Institute, πριν εγγραφεί στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, απ’ όπου και θα πάρει το πτυχίο του στην ψυχολογία το 1950. Έναν χρόνο πριν ολοκληρώσει τις σπουδές του, γνωρίζει την πρώτη του σύζυγο, Mildred Williams…

Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, ο Χέφνερ ζούσε την τυπική ζωή των ανθρώπων της ηλικίας του: απόφοιτος πανεπιστημία, νέος, ωραίος και με φιλοδοξίες, δούλευε στο περιοδικό – κολοσσό της εποχής, το Esquire. Στο μυαλό του στριφογύριζε η ιδέα. “Γιατί αυτοί και όχι εγώ; Γιατί το Esquire να μην έχει έναν πραγματικό ανταγωνιστή που θα τον ξεπεράσει;”.

Τι έκανε; Αρχικά συγκέντρωσε 10.000 δολάρια από επενδυτές – μεταξύ των οποίων και η μητέρα του. Τους έπεισε πως λείπει από την αγορά ένα περιοδικό που θα ανέτρεπε τα καθιερωμένα. Που θα έστελνε τον κόσμο μαζικά να το αγοράσει. Από τα 10.000 δολάρια που μάζεψε, δικά του ήταν μόλις τα 600. Και κάπου εκεί άρχισε να κάνει το όνειρό του πράξη. Το μόνο που του έλειπε ήταν το όνομα που θα είχε το δικό του περιοδικό.

Το “Stag Party” που έγινε “Playboy” και το πρωτοσέλιδο της Μέριλιν

Ο ίδιος ήθελε το «Stag Party», η ύπαρξη ωστόσο του περιοδικού «Stag» τον ανάγκασε να αλλάξει σχέδια, αφού φοβήθηκε τις μηνύσεις. Ένας φίλος του του έριξε την ιδέα: “Playboy”, από το όνομα μιας παλιάς φίρμας αυτοκινήτων στο Σικάγο. Ο Χέφνερ ενθουσιάστηκε.

Με στρατηγείο του νέου περιοδικού την κουζίνα του σπιτιού του στο Σικάγο, το πρώτο τεύχος του Playboy κυκλοφορεί τον Δεκέμβριο του 1953, χωρίς ημερομηνία ωστόσο στο εξώφυλλό του καθώς ο νεαρός εκδότης δεν ήξερε αν θα προχωρούσε καν στο δεύτερο τεύχος. Για να βοηθήσει τις πωλήσεις, ο Χέφνερ είχε αγοράσει τα δικαιώματα μιας έγχρωμης γυμνής φωτογραφίας του sex symbol της εποχής, της μοναδικής Μέριλιν Μονρόε, η οποία είχε απαθανατιστεί πριν γίνει σταρ του σινεμά.

Ο Χέφνερ θα γράψει στο εισαγωγικό του σημείωμα: «Μας αρέσει το διαμέρισμά μας, μας αρέσει να συνοδεύουμε τα κοκτέιλς με ένα ορντέβρ, να βάζουμε καλή μουσική και να προσκαλούμε μια γυναικεία συντροφιά για μια ήσυχη συζήτηση για τον Πικάσο, τον Νίτσε, την τζαζ, το σεξ…».

Η επιτυχία του Playboy ήταν τεράστια. Σύντομα κυκλοφόρησαν διθύραμβοι για τη νέα εκδοτική προσπάθεια, θεωρώντας το περιοδικό ένα γερό αντίδοτο στη σεξουαλική καταπίεση της εποχής, αλλά και στα 30 χρόνια κατήφειας λόγω της οικονομικής ύφεσης και του πολέμου.

Γιατί επέλεξε το “κουνελάκι” για λογότυπο

Το περιοδικό πούλησε πάνω από 50.000 αντίτυπα και ο Χιου Χέφνερ έκανε αμέσως το επόμενο βήμα: έπεισε διάσημα sex symbols της εποχής, όπως η Τζέιν Μάνσφιλντ και η Ούρσουλα Άντρες, να ποζάρουν γυμνές, ενώ συνέβαλε και ο ίδιος στην επιλογή της Playmate κάθε μήνα.

Το θρυλικό πλέον λογότυπο του περιοδικού εμφανίζεται στο δεύτερο τεύχος του, τον Ιανουάριο του 1954, με το στιλιζαρισμένο κουνελάκι με το παπιγιόν να μετατρέπεται έτσι σε διαχρονικό σήμα κατατεθέν της βιομηχανίας του Playboy, που θα γεννιόταν σύντομα. Ο Χέφνερ επέλεξε το κουνελάκι για το «χιουμοριστικό σεξουαλικό υπονοούμενό του», αλλά και τον ζωηρό και παιχνιδιάρικο χαρακτήρα του.

Η πολύωρη ενασχόληση με το περιοδικό έμελλε ωστόσο να “διαλύσει” τον πρώτο γάμο του Χέφνερ. Μέχρι το 1956, η κυκλοφορία του Playboy είχε ξεπεράσει την αντίστοιχη του αντίπαλου Esquire και στους μήνες του 1959 άγγιξε τα 1 εκατομμύριο αντίτυπα! Ο ίδιος ενεπλάκη σε αναρίθμητα εξωσυζυγικά ειδύλλια, τα οποία η σύζυγός του ανέχθηκε για μπόλικα χρόνια. Το ζευγάρι χώρισε το 1959 έχοντας αποκτήσει δύο παιδιά…

Οι τηλεοπτικές εκπομπές, τα πάρτι και η διάσημη έπαυλη

Η Playboy Enterprises του Χέφνερ έχτισε ξενοδοχεία και resorts, ίδρυσε εταιρίες μοντέλων, σκάρωσε ταινίες, έριξε στην αγορά βιβλία, μέχρι και δισκογραφική εταιρία έφτιαξε για να προωθήσει περαιτέρω το λογότυπο με το κουνελάκι.

Και βέβαια στη δεκαετία του ’60, ο Χέφνερ παρουσίασε δύο τηλεοπτικές σειρές, το «Playboy’s Penthouse» (1959-60) και «Playboy After Dark» (1969-70). Και τα δύο τηλεοπτικά προγράμματα ήταν εβδομαδιαία talk shows, μέσα σε εργένικη φωλιά κατάμεστη από τις Playmates του περιοδικού, οι οποίες συνομιλούσαν με τον Χιου και τους γνωστούς καλεσμένους του για θέματα της επικαιρότητας…

Μέχρι το 1970, η Playboy Enterprises ήταν πια επιχειρηματικός κολοσσός: η κυκλοφορία του περιοδικού είχε εκτοξευτεί στα 7 εκατομμύρια αντίτυπα μηνιαίως, αποφέροντας κέρδη 12 εκατ. δολαρίων το 1972.

Ο Χέφνερ άρχισε να μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ των δύο μεγάλων επαύλεών του σε Σικάγο και Λος Άντζελες, ενώ όταν δεν ήταν σπίτι θα τον έβρισκες να περιδιαβαίνει τον κόσμο με το «Big Bunny», το αεροπλάνο του με τα σαλόνια, την ντίσκο, τον κινηματογράφο, το μπαρ στην πισίνα και τις ευρύχωρες κρεβατοκάμαρες για 16 φίλους του.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 ωστόσο η Playboy Enterprises γνώρισε οικονομικές περιπέτειες, με την ύφεση να χτυπά τις ΗΠΑ και τον ανταγωνισμό να αυξάνει καθοριστικά στον χώρο των ανδρικών εντύπων, κυρίως από την κυκλοφορία του Penthouse. Ο Χέφνερ διαχωρίζει τις δραστηριότητες της Playboy Enterprises από τα μη επικερδή Playboy κλαμπ και ξενοδοχεία, διατηρώντας πάντα για το περιοδικό τα νέα πρότυπα των ακόμα πιο αποκαλυπτικών φωτογραφίσεων αλλά και της μεγαλύτερης έμφασης στο καλό γραπτό περιεχόμενο.

Το 1975, μετακομίζει μόνιμα στο Λος Άντζελες για να επιβλέπει καλύτερα τις τηλεοπτικές και κινηματογραφικές επιχειρήσεις του, ενώ ταυτοχρόνως εμπλέκεται και στην περιπέτεια για την ανακαίνιση της περίφημης πινακίδας του Χόλιγουντ. Για τις ενέργειές του, τιμήθηκε με το δικό του αστέρι στη χολιγουντιανή Λεωφόρο της Δόξας.

Η αρχή της πτώσης

Όμως όπως όλα τα πράγματα κάνουν τον κύκλο τους, έτσι και το Playboy, αφού είδε την κυκλοφορία του να φτάνει τα 7 εκατομμύρια τεύχη τον μήνα, σιγά-σιγά άρχισε να χάνει την «δύναμή» του.

Ο Χέφνερ, μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη το 1985, παρέδωσε την εταιρεία στην κόρη του Κριστίν, ενώ ο ίδιος τέσσερα χρόνια αργότερα, παντρεύτηκε την Kimberly Conrad, μια 26χρονη πρώην Playmate, με την οποία απέκτησε δυο γιους πριν πάρουν διαζύγιο το 1998. Αυτός ήταν ο δεύτερος γάμος του ιδρυτή του Playboy, καθώς 30 χρόνια πριν είχε παντρευτεί την Millie, μητέρα της κόρης του, Κριστίν.

Το 1988 ο Χιου παρέδωσε τον έλεγχο της Playboy Enterprises στην κόρη του Christie, η οποία έβαλε το λογότυπο του περιοδικού στις νέες περιπέτειες της καλωδιακής τηλεόρασης, της παραγωγής βίντεο αλλά και των online προγραμμάτων. Η Christie εγκατέλειψε τη θέση της τον Ιανουάριο του 2009.

Το 2000, κι ενώ η πτώση του Playboy συνεχιζόταν, τόσο λόγω της «έκρηξης» της πορνογραφίας στο διαδίκτυο, όσο και της ανόδου του Maxim, του… αντίπαλου περιοδικού, η φήμη του Χιου Χέφνερ είχε ανοδική πορεία, εξαιτίας της παρουσίας του σε ένα τηλεοπτικό ριάλιτι, το «The Girls Next Door», που αφορούσε τη ζωή του με τρεις νεαρές ξανθές κοπέλες, ενώ οι δραστηριότητες στην έπαυλη δεν σταμάτησαν ποτέ.

Τον Δεκέμβριο του 2012, ο 86χρονος τότε Χέφνερ παντρεύεται για τρίτη φορά, σε μια μικρή τελετή στην έπαυλη του Λος Άντζελες, αυτή τη φορά με την 26χρονη Κρίσταλ Χάρις, επίσης πρώην Playmate.

Ο ίδιος σε συνέντευξή του είχε πει ότι είχε συνευρεθεί ερωτικά με πάνω από χίλιες γυναίκες, ωστόσο ξεκαθάριζε πως στους γάμους του ήταν πάντα πιστός. «Δεν απάτησα ποτέ τις συζύγους μου, όσο ήμασταν παντρεμένοι… Αλλά φρόντιζα να… αναπληρώνω όταν ήμουν ελεύθερος», είχε πει σε μια συνέντευξή του στο Esquire το 2013.

Στα τέλη του 2015 ο Χιου Χέφνερ είδε το δημιούργημά του, το Playboy να αποδυναμώνεται κι άλλο με την κυκλοφορία του να πέφτει στα 800.000 τεύχη, όμως το χρήμα συνέχιζε να ρέει από τις πωλήσεις προϊόντων που έφεραν το διάσημο logo με το κουνελάκι.

Η διοίκηση του περιοδικού άλλαξε χέρια, με τον Χιου Χέφνερ Jr να αναλαμβάνει τα ηνία, ενώ το γυμνό, που είχε “κοπεί”, επέστρεψε πανηγυρικά.

Δεξιά ο Χιου Χέφνερ Junior

Έναν χρόνο μετά ο Χιου Χέφνερ αποχωρίστηκε και την έπαυλή του, την οποία πούλησε έναντι 100 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά διατηρώντας το δικαίωμα να μένει εκεί ως το τέλος της ζωής του.

Είχε πει…

«Θα ήθελα να με θυμούνται σαν κάποιον που άλλαξε τον κόσμο, με έναν θετικό τρόπο, με μια κοινωνική, σεξουαλική έννοια. Θα ήμουν πολύ χαρούμενος για αυτό. Είμαι ένα παιδί που έκανε τα όνειρά του πραγματικότητα».

«Ήθελα να διαβάζω ένα περιοδικό που θα επικεντρωνόταν πραγματικά στη ρομαντική σχέση μεταξύ των δύο φύλων, από μια ανδρική σκοπιά».

«Δεν είχα στο μυαλό μου το Playboy σαν ένα περιοδικό για σεξ. Πάντα πίστευα ότι είναι ένα περιοδικό lifestyle, στο οποίο το σεξ είναι ένα βασικό συστατικό».

«Δεν απάτησα ποτέ τις συζύγους μου, όσο ήμασταν παντρεμένοι… Αλλά φρόντιζα να… αναπληρώνω όταν ήμουν ελεύθερος».

«Επέλεξα το κουνελάκι ως σήμα του περιοδικού για το χιουμοριστικό σεξουαλικό υπονοούμενό του και για τον ζωηρό και παιχνιδιάρικο χαρακτήρα του ζώου».

Ξέρετε ότι…

– όταν ο Χιου Χέφνερ δούλευε στο Esquire, ζήτησε αύξηση… 5 δολαρίων τον μήνα. Του το αρνήθηκαν κι έτσι παραιτήθηκε και αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση του Playboy, που λίγους μήνες αργότερα ξεπέρασε κατά πολύ το Esquire.

– το 1963, ο Χιου Χέφνερ συλλαμβάνεται και περνά από δίκη για πώληση άσεμνου πορνογραφικού υλικού. Υπαίτιος, το τεύχος με τις γυμνές φωτογραφίες της σεξοβόμβας του Χόλιγουντ Τζέιν Μάνσφιλντ.

– το 1978 ο Χέφνερ ξεκίνησε το Playboy Jazz Festival, την ετήσια μάζωξη των μεγαλύτερων ονομάτων της τζαζ…

– από το 1990, ο Χέφνερ αφιέρωνε μεγάλο μέρος της ημέρας του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, με τη σταθερή χρηματοδότηση που παρέχει, μέσω του Playboy Foundation, σε αναρίθμητα σωματεία και ιδρύματα να αναγνωρίζεται διεθνώς. Είχε τιμηθεί εκτεταμένα ως ένας από τους πρωτεργάτες της κοινωνικής αποδέσμευσης από τα στεγανά του πουριτανισμού, λαμβάνοντας αναρίθμητες διακρίσεις από ενώσεις Τύπου και εκδοτών, αλλά και μια σειρά από τιμητικούς διδακτορικούς τίτλους.

– η αυτοβιογραφία του κυκλοφόρησε το 2009 με τίτλο “The Life And Times of Hugh M. Hefner”. Είναι σε γυαλιστερή έκδοση, κοστίζει 1.300 δολάρια και πλέον διατίθεται μόνο σε 1.500 αριθμημένα αντίτυπα, όλα υπογεγραμμένα από τον Χιου Χέφνερ. Περιλαμβάνει ένα αντίγραφο του πρώτου τεύχους του Playboy, με την Μέριλιν στο εξώφυλλο.

– στις 29/12/2014 κυκλοφόρησε είδηση στο διαδίκτυο πως ο Χιου Χέφνερ πέθανε. Η είδηση, που όπως αποκαλύφθηκε ήταν ψευδής, δε γράφτηκε σε κάποιο σάιτ αλλά σε μία ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε μόνο γι’ αυτό το λόγο. Την είδηση διέψευσε η σύζυγός του, Κρύσταλ, «ανεβάζοντας» μία φωτογραφία ως απάντηση στα ψεύδη.

Σήμερα, 28/09/2017 το περιοδικό People έγραψε πως ο Χιου Χέφνερ πέθανε σε ηλικία 91 ετών. Τούτη τη φορά η είδηση ήταν αληθινή και επιβεβαιώθηκε μερικά λεπτά αργότερα από του, το Playboy, μέσω Twitter: «Ο άνδρας είδωλο και ιδρυτής του Playboy Χιου Χέφνερ πέθανε. Ήταν 91 ετών. Ας αναπαυθείς εν ειρήνη Χεφ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments