Ελλάδα

Ηλεκτρονικό εισιτήριο: Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων διαψεύδει τον Σπίρτζη

Ηλεκτρονικό εισιτήριο: Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων διαψεύδει τον Σπίρτζη
Ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης επέριψε ευθύνες στην Αρχή Προσωπικών Δεδομένων για την έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου λέγοντας ότι απαγόρευσε την έκδοση του e-εισιτηρίου μέσω Διαδικτύου.

Από την πλευρά της η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με ανακοίνωσή της διαψεύδει τον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη επιμένοντας ότι ο ρόλος της είναι γνωμοδοτικός και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να απαγορεύσει την έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου μέσω ίντερνετ.

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών δεδομένων σε αντίθεση με τα όσα ισχύριστηκαν οι αρμόδιοι υπουργοί υποστήριζει μάλιστα ότι με τις αποφάσεις της γνωμοδότησε ότι η υποβολή αίτησης μέσω διαδικτύου για την έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου «δεν προσκρούει σε θεμελιώδεις αρχές της προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Η ανακοίνωση της Αρχής Προστασίας Προσωικών Δεδομένων αναφέρει:

Η Αρχή, κατόπιν συστηματικής συνεργασίας με εκπροσώ πους του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών Α.Ε. (ΟΑΣΑ), όπως άλλωστε προκύπτει από τις Γνωμοδοτήσεις υπ’ αρ.1/2017 και 4/2017, γνωμοδότησε θετικά επί της τελικώς υποβληθείσας γνωστοποίησης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου).

Ειδικότερα, όσον αφορά στη δυνατότητα ηλεκτρονικής -μέσω διαδικτύου- υποβολής αίτησης για την έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όπως αυτή περιγράφεται στην ως άνω γνωστοποίηση του ΟΑΣΑ, η Α ρχή έκρινε, σύμφωνα με τη Σκέψη 4, σελ. 14 της Γνωμοδότησης 4/2017, ότι αυτή «δεν προσκρούει στις θεμελιώδεις αρχές της προστασίας προσωπικών δεδομένων».

Συνεπώς, η Αρχή όχι μόνο δεν την απαγόρευσε, αλλά αντιθέτως την επέτρεψε ρητώς. Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζεται ότι η Αρχή είναι αρμόδια να γνωμοδοτεί για κάθε ρύθμιση που αφορά στην επεξεργασία και προστασ ία προσωπικών δεδομένων (άρθρο 19, παρ. 1, στοιχ. θ’ του ν. 2472/ 1997). Σε αυτό το πλαίσιο, η Αρχή δεν δύναται να παρεμβαίνει στην υλοποίηση συστημάτων και στις επιχειρησιακές επιλογές, τα οποία εκφεύγουν του πεδίου αρμοδιοτήτων της.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments