Οικονομία

Eurogroup: Οι υποψήφιοι για την προεδρία

Eurogroup: Οι υποψήφιοι για την προεδρία
Οι υπουργοί Οικονομικών της Πορτογαλίας, της Σλοβακίας, της Λετονίας και του Λουξεμβούργου είναι οι υποψήφιοι για να διαδεχτούν τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Λετονίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβακίας έθεσαν σήμερα υποψηφιότητα για να αντικαταστήσουν τον Γερούν Ντάισελμπουμ ως επικεφαλής του Eurogroup, ενόψει της ψηφοφορίας που θα πραγματοποιηθεί την, ερχόμενη Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίουm μεταξύ των 19 χωρών στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Λετονίας, Ντάνα Ράιζνιτσε-Οζόλα, της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο και της Σλοβακίας, Πέτερ Κάζιμιρ κατέθεσαν όλοι σήμερα επισήμως τις υποψηφιότητές τους για τη θέση αυτή, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ θα αφήσει τη θέση του στις 13 Ιανουαρίου, έχοντας ολοκληρώσει δύο δύσκολες θητείες από το 2012. Υπό την ηγεσία του οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης χειρίστηκαν το δεύτερο και το τρίτο Μνημόνιο για την Ελλάδα, την κατάρρευση των τραπεζών στην Κύπρο και την παροχή βοήθειας σε Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Οι τέσσερις υποψήφιοι

Φαβορί φαντάζει ο σοσιαλιστής πορτογάλος ΥΠΟΙΚ Μάριο Σεντένο, ο οποίος απολαμβάνει τη στήριξη της Ιταλίας. Ο ιταλός ομόλογός του Πιέρ Κάρλο Πάντοαν σχεδίαζε αρχικά να θέσει ο ίδιος υποψηφιότητα όμως τελικά αποφάσισε να μην το πράξει λόγω φόβων ότι δεν θα επανεκλεγεί στις ιταλικές εκλογές του ερχόμενου έτους.

Όσον αφορά τον υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιέρ Γκραμέγκνα, πριν λίγες εβδομάδες θεωρούνταν ο επικρατέστερος εν δυνάμει υποψήφιος όμως έχει χάσει λίγο από τη λάμψη του τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πέτερ Καζιμίρ είναι μεν κεντροαριστερός αλλά απολαμβάνει πολύ μικρή στήριξη από την ευρωπαϊκή πολιτική του «οικογένεια». Στον αντίποδα ωστόσο απολαμβάνει τον σεβασμό του γερμανικού μπλοκ στο Eurogroup λόγω της στήριξης που έχει δώσει σε πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας.

Η λετονή ΥΠΟΙΚ Ντάνα Ρειζνίτσε-Οζόλα είναι η μοναδική γυναίκα υποψήφιος για την προεδρία του Eurogroup και «πρέσβειρα» της κεντροδεξιάς. Είναι πρωταθλήτρια σκακίστρια και μολονότι κατέχει το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών ήταν αντίθετη στην ένταξη της χώρας της στην ευρωζώνη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments