Υγεία

Κατάθλιψη τα Χριστούγεννα: Δείτε πώς μπορεί να αποτραπεί

Κατάθλιψη τα Χριστούγεννα: Δείτε πώς μπορεί να αποτραπεί
Κατάθλιψη τα Χριστούγεννα. Και όμως συμβαίνει.

Οι ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι για τους περισσότερους η πιο ευτυχισμένη περίοδος του χρόνου και ευκαιρία για περισσότερη διασκέδαση, καλοπέραση, παρέα με αγαπημένους φίλους και συγγενείς. Δεν είναι λίγοι όμως οι συνάνθρωποί μας που αισθάνονται φόβο ή βάρος για όλη αυτήν την «επιβεβλημένη» χαρά που τους οδηγεί στη λεγόμενη «κατάθλιψη των Χριστουγέννων».

Σύμφωνα με το psychologytoday.com, αυτήν την περίοδο τα νοσοκομεία και οι αστυνομικές υπηρεσίες αναφέρουν υψηλά ποσοστά αυτοκτονίας και αποπειρών αυτοκτονίας, ενώ οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας παρατηρούν σημαντική αύξηση στους ασθενείς που παραπονιούνται για κατάθλιψη. Έρευνα της Βόρειας Αμερικής ανέφερε ότι το 45% των ερωτηθέντων αισθάνεται φόβο για την εορταστική περίοδο.

Γιατί; Κύριος λόγος συνήθως είναι οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες και το άγχος να ανταποκριθούμε σε αυτές. Κάποιοι άνθρωποι θυμώνουν ή αγχώνονται από την υπερβολική εμπορευματοποίηση των Χριστουγέννων, με έμφαση στα δώρα και στην επιμονή για "τέλειες" κοινωνικές δραστηριότητες, πόσω μάλλον αν η οικονομική τους δυνατότητα δεν τους βοηθάει. Σε άλλους μπορεί να πυροδοτείται η απογοήτευση για όλα αυτά που τους λείπουν από τη ζωή τους, σε σύγκριση με άλλους ανθρώπους που φαίνεται να έχουν περισσότερα και να κάνουν περισσότερα. ‘Αλλοι πάλι αναφέρουν ότι δεν αγαπούν τα Χριστούγεννα, λόγω των αναγκαστικών συναντήσεων με άτομα που δεν συμπαθούν ιδιαίτερα. Τέλος, υπάρχουν άνθρωποι που αισθάνονται πολύ μοναξιά, επειδή πρόσφατα έχασαν αγαπημένους τους ανθρώπους ή ακόμα και τη δουλειά τους.

Σύμφωνα με τους καθηγητές Jason Marsh και Dacher Keltner από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, όσο αυξάνεται ο υλισμός, μειώνονται τα αισθήματα ευγνωμοσύνης και ικανοποίησης από τη ζωή, κάνοντας τους πιο υλιστικούς ανθρώπους να βιώνουν τελικά περισσότερα αρνητικά από θετικά συναισθήματα. Αντίθετα, όσοι αισθάνονται ευγνώμονες για αυτά που έχουν, απολαμβάνουν τελικά τα καλά και ευχάριστα της ζωής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσοι αισθάνονται άσχημα τα Χριστούγεννα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνοι. Οι συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί είναι όσοι αισθάνονται άσχημα να «απομακρυνθούν» από τα Χριστούγεννα πηγαίνοντας σε μία χώρα που δεν τα γιορτάζουν με τυμπανοκρουσίες ή κάνοντας μια εκδρομή στην ύπαιθρο.

Βέβαια εάν η θλίψη δεν περιορίζεται μόνο την περίοδο των Χριστουγέννων αλλά βαραίνει στη διάρκεια όλου του χειμώνα, τότε ίσως πάσχετε από το σύνδρομο της «εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής» (SAD). Αυτό ξεκινάει την περίοδο που οι νύχτες αρχίζουν να μεγαλώνουν και ειδικά από τότε που αλλάζει η ώρα, στα τέλη Οκτωβρίου, και αρχίζει να σκοτεινιάζει από το απόγευμα. Το SAD μπορεί, λένε οι ειδικοί μπορεί να αντιμετωπιστεί με έναν συνδυασμό αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments