Πολιτική
pagenews.gr / Πολιτική / Δημήτρης Βίτσας: Παραλογισμός για την Τουρκία να δημιουργήσει τετελεσμένα στην κυπριακή ΑΟΖ
Δημήτρης Βίτσας: Παραλογισμός για την Τουρκία να δημιουργήσει τετελεσμένα στην κυπριακή ΑΟΖ | Pagenews.gr
Pagenews Team 7 Ιανουαρίου 2018, 12:57 7 Ιανουαρίου 2018, 12:57

Ο κ. Δημήτρης Βίτσας διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Τουρκία "δεν θα ρισκάρει να εισπράξει μια ήττα", όταν ρωτήθηκε για την αντίδραση της Αθήνας στο ενδεχόμενο εμφάνισης του τουρκικού πλοίου – γεωτρύπανου "Deepsea Metro II" στην περιοχή.

Η Κύπρος, προσέθεσε, είναι θωρακισμένη από το διεθνές δίκαιο και "από ένα τυχόν τουρκικό τυχοδιωκτισμό ο μόνος χαμένος θα είναι η ίδια Τουρκία".

Εξάλλου, ανέφερε ότι η συνεργασία Αθήνας και Λευκωσίας είναι πολυεπίπεδη και λαμβάνει υπόψη όλα τα ενδεχόμενα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέπτεται την Κύπρο και θα παραστεί την Τρίτη στην τελετή παραλαβής των λειψάνων πεσόντων της ακταιωρού "Φαέθων", για επαναπατρισμό τους στην Ελλάδα.

Ο κ. Βίτσας είπε ότι οι πεσόντες του "Φαέθων" είναι και μια τραγική υπενθύμιση του χρέους όλων μας για επίλυση του Κυπριακού.

"Η επίλυση του Κυπριακού πράγματι είναι διακαής πόθος του λαού της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και κατέχει υψηλή θέση στις προτεραιότητές μας, αλλά δεν εξαρτάται από εμάς", σημείωσε ο κ. Βίτσας και τόνισε: "Πρέπει κάποτε η τουρκική πλευρά να συνειδητοποιήσει ότι η στασιμότητα δεν οδηγεί πουθενά, πολύ περισσότερο που τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού, παρά το χρόνο που έχει περάσει, δεν έχουν γίνει αποδεκτά από τη διεθνή κοινότητα".

Όσον αφορά στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας, ο κ. Βίτσας είπε ότι αποτελεί "αναφαίρετο και μη διαπραγματεύσιμο δικαίωμα ενός κυρίαρχου κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αξιοποίηση των φυσικών του πόρων".

Αναφερόμενος στον επαναπατρισμό των λειψάνων, ο κ. Βίτσας είπε ότι πρόκειται για μια αποστολή με έντονο συναισθηματικό φορτίο, καθώς "εκπληρώνουμε μια υποχρέωση της ελληνικής Πολιτείας προς τους ανθρώπους αυτούς που έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι".

Μίλησε για πράξη αυτοθυσίας και για τον άνισο αγώνα που έδωσε το πλήρωμα της ακταιωρού "Φαέθων" τον Αύγουστο του 1964, κατά τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας από την τουρκική αεροπορία, λέγοντας ότι "μετέφερε τις Θερμοπύλες στις ακτές της Κύπρου".

Ετικέτες: 


2018