Πολιτική

Σκάνδαλο Novartis: Μάρτυρες-κλειδιά, αποκαλύψεις για τις μίζες, αντιδράσεις, τι προκύπτει από τη δικογραφία

Σκάνδαλο Novartis: Μάρτυρες-κλειδιά, αποκαλύψεις για τις μίζες, αντιδράσεις, τι προκύπτει από τη δικογραφία
Το σκάνδαλο Novartis είναι μία υπόθεση με διεθνείς διαστάσεις. Η περίπτωση της Ελλάδας εμπλέκει πρώην πρωθυπουργούς και σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τη δικογραφία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Κόκκινο χτυπάει το πολιτικό θερμόμετρο μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας για την Novartis και τις αποκαλύψεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τα πρόσωπα που εμπλέκονται και τα ποσά που διακινήθηκαν. Οι καταθέσεις τριών προστατευόμενων μαρτύρων αποτελούν το ουσιώδες κομμάτι της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis που διαβιβάστηκε στη Βουλή, όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες από εκπροσώπους κομμάτων που ανέγνωσαν τον φάκελο.

Η συνολική ζημιά του Δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές των φαρμακευτικών εταιριών αγγίζει τα 23 δισ. ευρώ (2000 έως το 2015) ενώ σχετικά με τη Novartis η ζημιά την ίδια περίοδο φτάνει τα 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με καταθέσεις μαρτύρων, μίζες που φθάνουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ φέρεται ότι διακινήθηκαν σε πολιτικά πρόσωπα τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στο διαβιβαστικό των εισαγγελικών αρχών που έφθασε στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis.

Όπως έκανε γνωστό η κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου, η δικογραφία δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων και κάθε ενδιαφερόμενος κατά σειρά προτεραιότητας θα έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο γραφείο 131 του πρώτου ορόφου της Βουλής, προκειμένου να λάβει γνώση του περιεχομένου.

Αυτό αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου που είχε εκτάκτως συγκληθεί νωρίτερα, βασιζόμενη σε σχετική γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής.

Η δικογραφία είχε σταλεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στο υπουργείο Δικαιοσύνης βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, προκειμένου με τη σειρά του να τη διαβιβάσει στη Βουλή και να διερευνηθούν τυχόν αδικήματα που αφορούν παθητική δωροδοκία, παθητική δωροληψία και απιστία σχετικά με την υπηρεσία.

Τα πολιτικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και ανακοινώθηκαν στην Ολομέλεια αφορούν τους:

-Αντώνη Σαμαρά, πρωθυπουργός από την 20-6-2012 έως την 26-1-2015, -Παναγιώτη Πικραμμένο, πρωθυπουργός από την 16-5-2012 έως την 20-6-2012, -Δημήτρη Αβραμόπουλο, υπουργό Υγείας από το έτος 2006 έως το έτος 2009, -Ανδρέα Λοβέρδο, υπουργό Υγείας από την 7-9-2010 έως την 17-5-2012, -Ανδρέα Λυκουρέντζο, υπουργό Υγείας από την 21-6-2012 έως την 25-6-2013, -Μάριο Σαλμά, αναπληρωτή υπουργό Υγείας από την 22-6-2012 έως την 23-6-2013, -Άδωνι Γεωργιάδη, υπουργό Υγείας από την 25-6-2013 έως την 9-6-2014, -Ιωάννη Στουρνάρα, υπουργό Οικονομικών από την 5-7-2012 έως την 10-6-2014, -Ευάγγελο Βενιζέλο, υπουργό Οικονομικών από την 17-6-2011 έως την 21-3-2012 και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης από την 25-6-2013 έως την 25-1-2015 -Γιώργιο Κουτρουμάνη, υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από τον Ιούνιο του 2011 έως το Μάιο του 2012,

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και οι καταγγελίες των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ και νυν βουλευτών της ΔΗΣΥ Ανδρέα Λοβέρδου Εύης Χριστοφιλοπούλου και Βασίλη Κεγκέρογλου, για μη τιμολόγηση των φαρμάκων στις αρχές του 2015. Την έρευνα διεξήγαγε η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και αφορά την περίοδο 2006 μέχρι αρχές 2015.

Το Δημόσιο θα διεκδικήσει τα 3 δισ. από τη Novartis

Το ελληνικό Δημόσιο εμφανίζεται αποφασισμένο να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε, παράλληλα, με τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών, να διεκδικήσει και να εισπράξει ολόκληρο το ποσό των τριών δισ. ευρώ από την εταιρεία Novartis.

Υπόθεση με διεθνείς διαστάσεις

Η Novartis, είναι μία από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές επιχειρήσεις στον κόσμο, που δημιουργήθηκε το 1996 από τη συγχώνευση των Ciba-Geigy and Sandoz Laboratories. Πρόκειται για ελβετική πολυεθνική εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται σε τρεις βασικούς τομείς: φάρμακα – φροντίδα ματιών – γενόσημα φάρμακα.

Οι πρακτικές της ελβετικής εταιρείας έχουν απασχολήσει διεθνώς. Αμερικανοί εισαγγελείς ερευνούν τη Novartis εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια. Σημειώνεται ότι το αμερικανικό δίκαιο επιτρέπει στην Ελλάδα να παρέμβει και να μηνύσει την εταιρεία για τυχόν παράνομες πρακτικές που έχει εφαρμόσει στη χώρα.

Η ελληνική… περίπτωση

Όπως έχει γίνει γνωστό, στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα φέρονται να έχουν παράσχει στην αμερικανική κυβέρνηση έγγραφα που υποδεικνύουν ότι περισσότεροι από 4.000 γιατροί, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, δωροδοκήθηκαν προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα της Novartis με ευνοϊκές αποφάσεις και συνταγογράφηση των φαρμάκων της – πληροφορίες κάνουν λόγο για καινοτόμα και ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα.

Την έρευνα των ελληνικών αρχών έχουν συνδράμει παράγοντες του FBI. Τον περασμένο Ιανουάριο οι εισαγγελείς Διαφθοράς κατέσχεσαν έγγραφα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές από τα γραφεία της εταιρείας, φορολογικά και λοιπά στοιχεία της οποίας ερευνούν οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Τα πρώτα στοιχεία της δικογραφίας

Εισαγγελικές πηγές αναφέρονται σε μίζες 50 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν σε 10 πολιτικά πρόσωπα, προκαλώντας ζημιά άνω των 3 δισ. ευρώ για το ελληνικό δημόσιο. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν 30 πρόσωπα να εμπλέκονται στην υπόθεση, ανάμεσα στους οποίους πρώην γενικοί γραμματείς, σύμβουλοι πολιτικών προσώπων και πρώην διοικητές δημόσιων οργανισμών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες προκύπτουν ονόματα πολιτικών προσώπων κατά την έρευνα, ασχέτως αν τους προσάπτεται κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο, η δικογραφία οφείλει να διαβιβαστεί αυτομάτως στη Βουλή.

Αποκαλυπτικά είναι τα πρώτα στοιχεία από τη δικογραφία για το σκάνδαλο Novartis που έρχονται στο φως

Οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες για το σκάνδαλο της Nοvartis αναφέρουν ότι δεν ήταν εκείνοι μάλιστα, οι οποίοι έδιναν τις μίζες αλλά ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis, κ. Φρουζής.

Μεταξύ άλλων υποστηρίζουν ότι ο κ. Αβραμόπουλος έλαβε μέσω εταιρειών, αλλά και απευθείας με «τσάντα», μεγάλα χρηματικά ποσά, πως ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος έλαβε χρήματα σε τσάντα «samsonite», ενώ τα χρήματα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά μεταφέρθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου με βαλίτσα που είχε και ροδάκια.

Ειδικότερα, ο Φρουζής εμφανίζεται να ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά να διαμεσολαβήσει προκειμένου να ευνοηθεί η εταιρεία τόσο με εκταμιεύσεις ποσών όσο και με την τιμολόγηση φαρμάκων υπέρ της εταιρείας.

Σύμφωνα με κατάθεση του ενός μάρτυρα, ο αντιπρόεδρος της Novartis φέρεται να ξεκίνησε από την έδρα της εταιρείας στη Μεταμόρφωση έχοντας στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου μία βαλίτσα-τρόλεϊ γεμάτη με δεσμίδες μωβ, πράσινα και κόκκινα χαρτονομίσματα. Πριν αναχωρήσει, τον ενημέρωσαν από το Μέγαρο Μαξίμου πως έπρεπε να έχει μαζί του την ταυτότητα προκειμένου να μπει στο Μέγαρο. Ο Φρουζής τότε ζήτησε να δοθεί άδεια στο αυτοκίνητό του, ένα μαύρο BMW να μπει από την κεντρική πόρτα του Μαξίμου και να σταθμεύσει στον προαύλιο χώρο. Στο ραντεβού αυτό ο μάρτυρας υποστηρίζει πως η βαλίτσα παραδόθηκε στον πρώην πρωθυπουργό.

Με τα πεπραγμένα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, υπουργού Υγείας στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή από το 2006 μέχρι το 2009, όταν έγιναν και μαζικές προμήθειες εμβολίων, ξεκινά κατά πληροφορίες η δικογραφία που έφτασε στη Βουλή των Ελλήνων σχετικά με την υπόθεση Novartis και τις μίζες σε πολιτικά πρόσωπα.

Επίσης, η δικογραφία αναφέρει ως εμπλεκόμενους ονόματα δημοσιογράφων, καθώς εταιρεία επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, οι μίζες που διακινήθηκαν σε 10 πολιτικά πρόσωπα ανέρχονται στο ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι ζημίες του ελληνικού δημοσίου από τη δραστηριότητα της Novartis στον τομέα της φαρμακευτικής δαπάνης υπολογίζονται από δικαστικές πηγές την 15ετία 2000-2015 στο ποσό των τριών δισ. ευρώ.

Οι πρώτες πληροφορίες από τους εκπροσώπους των κομμάτων που ανάγνωσαν τη δικογραφία αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος κατηγορείται ότι έλαβε το ποσό των 100.000 ευρώ από τη Novartis.

Τα ίδια στοιχεία της δικογραφίας που διαβιβάστηκε στη Βουλή περιγράφουν τον πρώην αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή ως το πρόσωπο που έκανε τις «ωφέλιμες» πληρωμές και διένειμε τις μίζες.

«Για επανάληψη του 1989 ως φάρσας» έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις που έκανε πριν λίγο από το περιστύλιο της Βουλής. Ο κ. Βενιζέλος περιγράφεται ως αποδέκτης μίζας μέσω του συνεργάτη του και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Λιντζέρη, ο οποίος φέρεται να χρηματιζόταν από τη Novartis. «Δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό υλικό για τίποτα.

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής, πρώην αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Novartis εμφανίζεται από τους τρεις ανώνυμους και προστατευόμενους μάρτυρες ως το πρόσωπο που μοίραζε τις μίζες σε πολιτικά πρόσωπα.

Οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, λένε ότι δεν έκαναν αυτοί τις πληρωμές. Ωστόσο, οι τρεις ανώνυμοι μάρτυρες περιγράφουν πώς γίνονταν οι δωροδοκίες και μάλιστα -κατά τις πρώτες πληροφορίες- αναφέρουν ότι επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά οι μίζες μεταφέρονταν στο Μέγαρο Μαξίμου με τροχήλατες βαλίτσες.

Στη δικογραφία, παρουσιάζεται ως αποδέκτης μίζας και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κυρίως μέσω της εταιρείας που διατηρεί η σύζυγός του Λίνα Νικολοπούλου, από την οποία κατηγορείται ότι έλαβε ποσό περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Ευάγγελος Βενιζέλος για Novartis: Οχετός συκοφαντιών

Για «οχετό συκοφαντιών» και «πλήρη γελοιοποίηση των θεσμών» έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος αντιδρώντας στην εμπλοκή του ονόματός του στη δικογραφία για την υπόθεση Novartis.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Βενιζέλου ήταν η εξής: «Εξέτασα τον φάκελο που διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία στη Βουλή. Τα ουσιαστικά στοιχεία του φακέλου αυτού, είναι μόνον τρεις καταθέσεις, ανώνυμων, απροσδιόριστων, “προστατευομένων” μαρτύρων.

Μαρτύρων προστατευομένων από τη δημόσια εξέτασή τους, με φανερό το πρόσωπό τους ώστε να μπορεί να αντικρουστεί ο οχετός συκοφαντιών που εκπέμπουν εναντίον του συνόλου του πολιτικού κόσμου της χώρας. Διαχρονικά, επί δεκαετίες ολόκληρες.

Η αξιολογική μου κρίση είναι εύκολη γιατί η αναφορά στο δικό μου όνομα είναι περιθωριακή και αστεία, τελείως παρεμπίπτουσα. Υπάρχουν αναφορές δυσώδεις εναντίον πρωθυπουργών, υπουργών, δημοσίων λειτουργών, καθηγητών, δημοσιογράφων.

Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό υλικό για τίποτα. Υπάρχει η πλήρης γελοιοποίηση των θεσμών. Η πλήρης γελοιοποίηση και της δικαστικής και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Και για να το πω πάρα πολύ απλά, γιατί έχω ζήσει δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου την εμπειρία 1989. Είναι η επανάληψη ως φάρσα του 1989. Μιλάμε για μια ιστορία πάμπερς, μόνο που αυτή τη φορά τα πάμπερς είναι και βρεγμένα. Πρόκειται για την απόλυτη γελοιότητα. Για τον εξευτελισμό της αποδεικτικής διαδικασίας.

Και φυσικά το πρώτο που πρέπει να κάνει η Βουλή είναι να άρει αυτή την αδικαιολόγητη και προκλητική ανωνυμία των μαρτύρων, ώστε να μπορεί η ήδη λειτουργούσα εξεταστική επιτροπή να τους καλέσει αμέσως ώστε να αποδειχθεί ότι αυτά που λένε είναι αναπόδεικτα, ή εν πάση περιπτώσει αν μπορούν να τεκμηριωθούν για κάποιον και για κάποτε, αυτό ας γίνει, αλλά όχι αυτή η λάσπη στον ανεμιστήρα, για λόγους ωμού πολιτικού αντιπερισπασμού».

Ερώτηση δημοσιογράφου: Βαλίτσες και χιλιάδες ευρώ; Ευ. Βενιζέλος: Όλη η λογική αυτή του 1989 μόνο που αυτή τη φορά είμαστε στο 2018 και κανείς δεν είναι έτοιμος να χάψει αυτές τις ιστορίες».

Μήνυση Σαμαρά σε Τσίπρα και Παπαγγελόπουλο

Την προθεσή του να καταθέσει αύριο μήνυση στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για το σκάνδαλο Novartis γνωστοποίησε πριν από λίγο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Στη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς αναφέρει: «Η σκευωρία και οι σκευωροί αποκαλύφθηκαν με το πρώτο άνοιγμα του φακέλου. Πρόκειται για την πιο αδίστακτη και γελοία σκευωρία που έχει γίνει ποτέ.

Καταθέτω αύριο στον Άρειο Πάγο μήνυση κατά του ετοιμόρροπου Τσίπρα και του πρώην αρχηγού της ΕΥΠ επί ΝΔ που σήμερα είναι υπουργός δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, Παπαγγελόπουλου και των συνεργών τους εντός κι εκτός του δικαστικού σώματος. Καταλαβαίνω ότι τους ενοχλεί η παρουσία μου.

Τώρα θα καταλάβουν κι εκείνοι ότι θα τους πάω μέχρι τέλους».

Αλέξης Τσίπρας: Συγκαλεί έκτακτο πολιτικό συμβούλιο με επίκεντρο την Novartis

Ο Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί αύριο έκτακτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις για την Novartis και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Στη συνεδρίαση εκτός από τα κορυφαία στελέχη, που θα αναλύσουν τις τελευταίες εξελίξεις με τη δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει αποφασιστεί να συμμετέχει και το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Η ανακοίνωση της Novartis

Μετά τις εξελίξεις η εταιρεία στην Ελλάδα εξέδωσε μια λακωνική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: Έχουμε λάβει γνώση των δημοσιευμάτων σχετικά με τις επιχειρηματικές μας πρακτικές στην Ελλάδα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η Novartis δεσμεύεται με τα υψηλότερα πρότυπα ηθικής επιχειρηματικής συμπεριφοράς και κανονιστικής συμμόρφωσης, σε όλες τις πτυχές της εργασίας. Λαμβάνουμε κάθε ισχυρισμό για πιθανό παράπτωμα εξαιρετικά σοβαρά και εξετάζουμε διεξοδικά όλες τις αναφορές

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments