Υγεία

Έρευνα: Επιστήμονες ψάχνουν το μυστικό της μακροζωίας στις νυχτερίδες

Έρευνα: Επιστήμονες ψάχνουν το μυστικό της μακροζωίας στις νυχτερίδες
Όπως ανακοίνωσαν, έκαναν ένα πρώτο σημαντικό βήμα προόδου, που μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει το ανθρώπινο είδος να ζήσει περισσότερο.

Ευρωπαίοι επιστήμονες μελετούν τις νυχτερίδες για να βρουν το μυστικό της μακροζωίας. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια βιολογίας Έμα Τίλινγκ του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Δουβλίνου, ανέλυσαν DNA από περίπου 500 άγριες νυχτερίδες, οι οποίες ανήκουν σε τέσσερα είδη και δημοσίευσαν την μελέτη τους στο περιοδικό "Science Advances”.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι σε ένα είδος που έχει αυτιά σαν ποντικιού και ζει γύρω στα 37 χρόνια, τα τελομερή, δηλαδή τα προστατευτικά τμήματα DNA στις άκρες των χρωμοσωμάτων, που μοιάζουν με τα πλαστικά στις άκρες των κορδονιών, δεν συρρικνώνονται με το πέρασμα του χρόνου, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει κανονικά.

Σε όλα σχεδόν τα ζώα, όπως και στους ανθρώπους, όσο πιο γρήγορα μικραίνουν τα τελομερή των χρωμοσωμάτων, τόσο πιο γρήγορα καταστρέφονται τα κύτταρα, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

”Η μελέτη εξαιρετικά μακρόβιων ζώων, που έχουν με φυσικό τρόπο αναπτύξει μηχανισμούς για την καταπολέμηση της γήρανσης, αποτελεί μια εναλλακτική οδό για τον εντοπισμό της μοριακής βάσης της παρατεταμένης διάρκειας ζωής. Οι νυχτερίδες αποτελούν ένα νέο συναρπαστικό είδος-πρότυπο για κάτι τέτοιο”, δήλωσε η Έμα Τίλινγκ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments