Πολιτισμός

Μίκαελ Χάνεκε: «Κυνήγι μαγισσών» βλαβερό για τη δημιουργία το κίνημα #Metoo

Μίκαελ Χάνεκε: «Κυνήγι μαγισσών» βλαβερό για τη δημιουργία το κίνημα #Metoo
Ο Αυστριακός σκηνοθέτης Μίκαελ Χάνεκε κατηγορεί το κίνημα #Metoo, που δημιουργήθηκε μετά το σκάνδαλο για την σεξουαλική παρενόχληση στο Χόλιγουντ, ότι ενδεχομένως να βλάψει τη δημιουργία.

Ο Μίκαελ Χάνεκε, βραβευμένος δύο φορές με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, εκτιμά ότι το κίνημα #Metoo, που καταγγέλλει τις σεξουαλικές καταχρήσεις, μπορεί να μετατραπεί σε «κυνήγι μαγισσών» και να καταλήξει σ’ έναν νέο «πουριτανισμό» βλαβερό για τη δημιουργία.

«Αυτός ο νέος πουριτανισμός με αποτυπωμένο ένα μίσος για τους άνδρες, που έρχεται με τα απόνερα του κινήματος #Metoo, με ανησυχεί», εκτιμά ο σκηνοθέτης σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την αυστριακή εφημερίδα Kurier.

«Ως καλλιτέχνες, αρχίζουμε να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον φόβο μπροστά σ’ αυτή τη σταυροφορία εναντίον κάθε μορφής ερωτισμού», λέει ο κινηματογραφιστής, σύμφωνα με τον οποίο «’Η αυτοκρατορία των αισθήσεων’ του Οσίμα, μια από τις πιο βαθιές ταινίες πάνω στη σεξουαλικότητα, δεν θα μπορούσε πια να γυριστεί σήμερα».

«Ασφαλώς κάθε μορφή βιασμού ή σεξουαλικού καταναγκασμού πρέπει να τιμωρείται. Όμως βρίσκω αηδιαστικές την υστερία και τις καταδίκες χωρίς δίκη τις οποίες παρακολουθούμε σήμερα», υπογραμμίζει ο 75χρονος Χάνεκε, υπαινισσόμενος τις πολυάριθμες κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί στο επάγγελμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο «απερίσκεπτος εκνευρισμός» που εκδηλώνεται έτσι, «καταστρέφει τη ζωή ανθρώπων παρόλο που δεν προσφέρεται καμιά απόδειξη. Οι άνθρωποι δολοφονούνται από τα μέσα ενημέρωσης, ζωές και σταδιοδρομίες καταστρέφονται». 

«Οι ύποπτοι ηθοποιοί εξαλείφονται από ταινίες και σειρές για να μην υπάρξει ο κίνδυνος να χαθούν θεατές», υπενθυμίζει.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play