Πολιτισμός

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας (15/3-21-3): Μία Lara Croft για gamers και “δάφνες” από φεστιβάλ (vid)

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας (15/3-21-3): Μία Lara Croft για gamers και “δάφνες” από φεστιβάλ (vid)
Η νέα Lara Croft είναι χωρίς εκπλήξεις, νέα, ωραία και δυναμική αλλά και μόνο αποκλειστικά για gamers, γιατί κατά τ' αλλά δεν έχει άλλες κινηματογραφικές συγκινήσεις. Κοινώς, ευτυχώς, βγαίνουν και άλλες ταινίες αυτή την εβδομάδα, δαφνοστεφανομένες από Κάννες, Βερολίνο και Σαν Σεμπαστιάν.

Ήγγικεν η ώρα για την πολυαναμένομενη επιστροφή της Lara Croft στις κινηματογραφικές αίθουσες και η συγκίνηση μάλλον σταματά εκεί. Γιατί η νέα Lara Croft (κατά κόσμον Αλίσια Βικάντερ) μπορεί να μην είναι Ατζελίνα Τζολί αλλά κρατά επάξια τα σκήπτρα της συνέχειας. Μέχρι εκεί όμως. Μία ταινία δράσης χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις.

Στον αντίποδα, το "Πρόσωπα και Ιστορίες" των Ανιές Βαρντά και JR, ένα «road documentary», σε ένα κολάζ ανθρώπινης μνήμης που κατέκτησε και μία υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και όχι μόνο.

Tomb Raider: Lara Croft

O φακός συναντά τη Lara Croft στην τρυφερή ηλικία των 21, όταν, εγκαταλελειμμένη από τον αγνοούμενο πατέρα της, σκορπίζει το χρόνο της δουλεύοντας ως κούριερ-ποδηλάτης. Ωστόσο, μια σειρά από δυσεπίλυτους γρίφους και κάποιες ελλειπτικές σημειώσεις του πατέρα της, θα τη θέσουν σε τροχιά αναζήτησής του και, μαζί, εξερεύνησης ενός μυθικού νησιού όπου βρίσκεται θαμμένο, εδώ και 2.000 χρόνια, το υπέρτατο Κακό, με τη μορφή της Βασίλισσας Χιμίκο.

Παραγωγή: Γκάρι Μπάρμπερ, Γκρέιαμ Κινγκ

Σκηνοθεσία: Ρόαρ ΟυτχαουγκΣενάριο: Τζενίβα Ρόμπερτσον-Ντγουόρετ, Αλαστέρ ΣίντονςΦωτογραφία: Τζορτζ ΡίτσμοντΜοντάζ: Στιούαρτ Μπερντ, Τομ – Χάρισον ΡεντΜουσική: Τομ ΧόλκενμποργκΠρωταγωνιστούν: Αλίσια Βικάντερ, Ντόμινικ Γουέστ, Γουόλτον Γκόγκινς, Ντάνιελ ΓουΔιάρκεια: 118 λεπτά

Πρόσωπα και Ιστορίες

H 89χρονη Ανιές Βαρντά, μία από τις εμβληματικές φιγούρες της Νουβέλ Βαγκ, και ο διεθνώς αναγνωρισμένος 33χρονος φωτογράφος και εικαστικός JR συνεργάστηκαν στη σκηνοθεσία αυτού του μαγευτικού οδοιπορικού που συνδυάζει το ντοκιμαντέρ με την ταινία δρόμου.

Συγγενικές ψυχές, η Βαρντά και ο JR μοιράζονται το πάθος για τις εικόνες και πώς αυτές δημιουργούνται, παρουσιάζονται και μοιράζονται. Μαζί, ταξιδεύουν σε χωριά της Γαλλίας στο φορτηγό– φωτογραφικό θάλαμο του JR, συναντούν ντόπιους, καθημερινούς ανθρώπους, μαθαίνουν τις ιστορίες τους και δημιουργούν τεράστια πορτρέτα τους. Οι φωτογραφίες τοποθετούνται σε τοίχους σπιτιών, σε αχυρώνες, σε εργοστάσια, ακόμα και σε τρένα, αποκαλύπτοντας την ανθρώπινη φύση και την ιστορία όσων φωτογραφίζουν αλλά και των ίδιων των δημιουργών.

Παραγωγή: Ροζαλί Βαρντά

Σκηνοθεσία: Ανιές Βαρντά, JRΣενάριο: Ανιές Βαρντά, JRΦωτογραφία: Ρομπέρτ Ντε Ανγκελις, Κλερ Ντουγκέτ, Τζουλιά Φαμπρί, Νικολά Γκισετό, Ρομέν Λε Μπονιέκ, Ραφαέλ Μινεσότα, Βαλεντίν ΒινιέτΜοντάζ: Μαξίμ Ποτσί-Γκαρσιά, Ανιές ΒαρντάΜουσική: Ματιέ ΣεντίτΔιάρκεια: 89 λεπτάΔιανομή: One From the Heart

Μετά το Χωρισμό

Ο Ξαβιέ Λεγκράν σε παραγωγή του δικού μας Αλεξάντρ Γαβρά, ακολουθεί μια οικογένεια μετά την διάλυση στο δρόμο της εύρεσης ουσιαστικής επικοινωνίας, υπό την μόνιμη απειλή της βίας και κερδίζει έναν Αργυρό Λέοντα Σκηνοθεσίας και το βραβείο καλύτερης πρώτης ταινίας στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Μετά το διαζύγιο τους, η Μίριαμ και ο Αντουάν παίρνουν την από κοινού κηδεμονία του γιου τους Ζουλιάν, παρά την αντίθεση της Μίριαμ. Ο Αντουάν, που δεν αντέχει τον χωρισμό με τη γυναίκα του, καταφέρνει με αυτόν τον τρόπο να παραμείνει κοντά της. Όμηρος ενός ζηλιάρη και βίαιου πατέρα, και ανθρώπινη ασπίδα για μια κυνηγημένη μητέρα, ο Ζουλιάν φτάνει στα άκρα για να διασφαλίσει ότι δεν θα συμβεί το χειρότερο.

Παραγωγή: Αλεξάντρ Γαβράς

Σκηνοθεσία: Ξαβιέ ΛεγκράνΣενάριο: Ξαβιέ ΛεγκράνΦωτογραφία: Ναταλί ΝτουράντΜοντάζ: Γιώργος ΛαμπρινόςΠρωταγωνιστούν: Ντενίς Μενοσέ, Λεά Ντρουκέρ, Τομάς ΓκιοριάΔιάρκεια: 93 λεπτάΔιανομή: Weird Wave

Τα Μυστήρια της Σικελίας

Το σκηνοθετικό δίδυμο του «Salvo» επιστρέφει με ένα παραμύθι για ενήλικες κάπου ανάμεσα στη φαντασία των αδερφών Γκριμ και την πιο απίστευτη πραγματικότητα. Στα όρια του φανταστικού και του πραγματικού, η ταινία επανεξετάζει τον μύθο του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας στον ανελέητο κόσμο της μαφίας, ούσα βασισμένη σε αληθινή ιστορία.

Σε ένα απομονωμένο χωριό της Σικελίας, η είδηση ότι ο 13χρονος Τζουζέπε αγνοείται προκαλεί χλιαρές αντιδράσεις. Η Λούνα, μια νεαρή μαθήτρια ερωτευμένη μαζί του, αποφασίζει να σπάσει την σιωπή του περίγυρου και να ρίξει φως στη μυστηριώδη εξαφάνιση. Για να τον βρει όμως, με κίνδυνο τη ζωή της, θα πρέπει να ενταχθεί στο σκοτεινό κόσμο όπου ο φίλος της φυλακίστηκε και στον οποίο οδηγεί η λίμνη, μέσω μιας μυστηριώδους πύλης.

Παραγωγή: Καρλότα Καλόρι, Φραντσέσκα Τσίμα, Μάσιμο ΚριστάλντιΣκηνοθεσία: Φάμπιο Γκρασαντόνια, Αντόνιο ΠιάτσαΣενάριο: Φάμπιο Γκρασαντόνια, Αντόνιο ΠιάτσαΦωτογραφία: Λούκα ΜπιγκάτσιΜοντάζ: Κριστιάνο ΤραβαλιόλιΜουσική: Αντον ΣπίλμανΠρωταγωνιστούν: Γιούλια Γεντλικόφσκα, Γκαετάνο Φερνάντεζ, Κορίν Μουσαλάρι, Αντρέα ΦαλζόνεΔιάρκεια: 120 λεπτάΔιανομή: Danaos Films

Τυφλή Αγάπη

Η νέα ταινία της Ναόμι Καβάσε, βραβευμένη με το Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο 70ό Φεστιβάλ Καννών, είναι ένας φόρος τιμής στο φως και σ’ όσα η απουσία του φανερώνει.

Η Μιζάκο κάνει ηχητικές αποδόσεις σε ταινίες για άτομα με προβλήματα όρασης. Σε μια προβολή, συναντά τον Νακαμόρι, έναν παλιό φωτογράφο ο οποίος χάνει αργά την όρασή του. Η Μιζάκο σύντομα ανακαλύπτει τις φωτογραφίες του Νακαμόρι, οι οποίες θα την φέρουν πίσω στο παρελθόν της. Μαζί, θα μάθουν να βλέπουν τον κόσμο πιο λαμπερό και φωτεινό.

Παραγωγή: Ναόγια Κινοσίτα, Μάσα Σαγουάντα, Γιούμικο Τακέμπε

Σκηνοθεσία: Ναόμι ΚαβάσεΣενάριο: Ναόμι ΚαβάσεΜοντάζ: Τίνα ΜπαζΜουσική: Ιμπραήμ ΜααλούφΠρωταγωνιστούν: Μασατόσι Ναγκάσε, Αγιάμε Μισάκι, Τατσούγια ΦούτζιΔιάρκεια: 101 λεπτάΔιανομή: Ama Films

Ο Θεριστής

«Ο Θεριστής» είναι βασισμένος σε πραγματικά γεγονότα που αποτυπώνονται στο κείμενο της Viollete Ailhaud «The Seed Giver», και απέσπασε το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στο Σαν Σεμπάστιαν.

Η Βιολέτ είναι σε ηλικία γάμου το 1851 όταν ξαφνικά όλοι οι άνδρες του χωριού αναγκάζονται να το εγκαταλείψουν λόγω του πολέμου. Οι γυναίκες περνούν μεγάλο διάστημα απομονωμένες, κάνοντας όλες τις εργασίες μόνες τους, και παίρνουν έναν όρκο: «Εάν εμφανιστεί κάποιος άνδρας, θα είναι για όλες μας».

Παραγωγή: Σιλβί Πιαλά, Μπενουά ΚενόνΣκηνοθεσία: Μαρίν ΦρανσένΣενάριο: Μαρίν Φρανσέν, Ζακλίν Σουρσάτ, Ζακ ΦιεσίΦωτογραφία: Αλέν ΝτουπλαντιέΜοντάζ: Μινόρι ΑκιμότοΠρωταγωνιστούν: Πολίν Μπουρλέτ, Ζεραλντίν Παϊλάς, Αλμπάν Λενουάρ, Φρανσουάζ ΛεμπρούνΔιάρκεια: 98 λεπτάΔιανομή: Filmtrade

Μούσα

Ο δημιουργός του «[Rec]», Ζάουμε Μπαλαγκερό, επιστρατεύει μια πρωτότυπη μυθολογία τρόμου, αλλά προδίδεται από το αλλοπρόσαλλο σενάριο και μια άτολμη στιλιστική προσέγγιση που δεν αξιοποιούν την εξωφρενική όσο και υποσχόμενη αρχική ιδέα. Η ταινία βασίζεται στο best seller του βραβευμένου Χοσέ Κάρλος Σομόθα «Η γυναίκα με το νούμερο 13».

Ο Σάμουελ Σάλομον, ένας καθηγητής λογοτεχνίας που είναι άνεργος από τότε που η φίλη του βρήκε τραγικό θάνατο, υποφέρει από ένα συνεχόμενο εφιάλτη όπου μια γυναίκα δολοφονείται βάναυσα σε μια παράξενη τελετή. Όταν η γυναίκα που έχει στοιχειώσει τις νύχτες του, βρίσκεται νεκρή στην πραγματικότητα, ο Σάμουελ, ψάχνοντας απαντήσεις θα καταφέρει να βρεθεί στον τόπο του εγκλήματος. 

Εκεί, θα συναντήσει την Ρέιτσελ, η οποία είχε τον ίδιο εφιάλτη με εκείνον και μαζί θα κάνουν τα πάντα να ανακαλύψουν την ταυτότητα της μυστηριώδους γυναίκας, μπαίνοντας σε έναν τρομακτικό κόσμο που ελέγχεται από φιγούρες που ενέπνευσαν τους καλλιτέχνες μέσα στο χρόνο: τις Μούσες!

Παραγωγή: Χούλιο Φερνάντεζ, Κάρλος Φερνάντεζ, Λάουρα Φερνάντεζ, Μπρένταν ΜακΚάρθι, Ζαν-Ιβ Ρουμπέν

Σκηνοθεσία: Χάουμε ΜπαλαχουέροΣενάριο: Χάουμε Μπαλαχουέρο, Φερνάντο ΝαβάροΦωτογραφία: Πάμπλο ΡόσοΜοντάζ: Γκιγιέρμο ντε λα ΚαλΜουσική: Στίβεν ΡένικςΠρωταγωνιστούν: Ελιοτ Κόουαν, Φράνκα Ποτέντε, Ανα Ουλάρου, Τζόαν Γουάλεϊ, Κρίστοφερ ΛόιντΔιάρκεια: 107 λεπτάΔιανομή: Weird Wave

Ένας Ξένος στην Πόλη

Ο Χάρολντ είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Είναι ένας πιστός σύζυγος και αφοσιωμένος υπάλληλος μιας φαρμακευτικής εταιρείας που πρόκειται να μπει στο χρηματιστήριο. Η δουλειά του, ο γάμος του και η ζωή του ολόκληρη θα τεθούν υπό αμφισβήτηση όταν, κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού στο Μεξικό, ο ίδιος θα βρεθεί σε κίνδυνο. 

Πισώπλατα μαχαιρώματα από αδίστακτα αφεντικά (η βραβευμένη με Όσκαρ Σαρλίζ Θερόν και ο υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα Τζόελ Έτζερτον), βαρόνοι ναρκωτικών και μυστικές αποστολές είναι μερικά από όσα έχει να αντιμετωπίσει καθώς περνά τα όρια της νομιμότητας κι από φιλήσυχος πολίτης γίνεται καταζητούμενος εγκληματίας! Είναι έξω από τα νερά του – ή μήπως μέσα σε αυτά;

Παραγωγή: Νας Eτζερτον, Ρεμπέκα Γιέλνταμ, Μπεθ Κόνο, Σαρλίζ Θερόν, Aντονι Ταμπάκις

Σκηνοθεσία: Νας ΕτζερτονΣενάριο: Αντονι Ταμπάκις, Μάθιου ΣτόουνΦωτογραφία: Eντουαρντ ΓκράουΜοντάζ: Λουκ ΝτούλανΠρωταγωνιστούν: Ντέιβιντ Ογέλοουο, Σαρλίζ Θερόν, Τζόελ Ετζερτον, Αμάντα Σέιφριντ, Θάντι Νιούτον, Σαρλίτο ΚόπλεϊΔιάρκεια: 110 λεπτάΔιανομή: Odeon

Sideway

Ο Ταϊφούν Πιρσελίμογλου επιχειρεί να σκιτσάρει τη σημερινή Τουρκία με μια αλληγορία πληθωρική στιλιστικά, αλλά υπέρμετρα αφηρημένη σημειολογικά.

Σε μια αυτοσχέδια πέτρινη αποβάθρα, μερικοί άντρες έχουν προσηλώσει το βλέμμα σε ένα αγκυροβολημένο καράβι στα ανοιχτά. Ύστερα από λίγα λεπτά, ο νεώτερος ανάμεσά τους φεύγει για να επιστρέψει στη δουλειά του. Είναι νιόφερτος στο παράκτιο χωριό και εργάζεται ως οικονόμος στο τοπικό πανδοχείο και το καφενείο. Ένας διαπεραστικός βόμβος σείει κάθε τόσο την περιοχή, φωτιές ξεσπούν σε διάφορα σημεία, κάτοικοι αγνοούνται στα γύρω δάση. Άκαρπες μένουν οι έρευνες που διεξάγει γύρω από τα παράξενα συμβάντα ο ιδιοκτήτης χαμάμ, εντολοδόχος του μουχτάρη, ο οποίος ετοιμάζει την κουστωδία του για την επίσκεψη του «αρχηγού».

Παραγωγή: Βιλντάν Ερσέν, Νίκος Μουστάκας, Νάνσυ Κοκολάκη, Αλί Μπαϊρακτάρ, Πάνος Μπίσδας

Σκηνοθεσία: Ταϊφούν ΠιρσελίμογλουΣενάριο: Ταϊφούν ΠιρσελίμογλουΦωτογραφία: Ανδρέας ΣινάνοςΜοντάζ: Αλί ΑγάΜουσική: Νίκος ΚυπουργόςΠρωταγωνιστούν: Τανσου Μπιτσέρ, Ναλάμ Κουρουκίμ, Τανέρ ΜπιρσέλΔιάρκεια: 119 λεπτάΔιανομή: New Star

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments