Πολιτική
pagenews.gr / Πολιτική / Αγωνία Βίτσα για τις μαζικές ροές προσφύγων σε νησιά και Έβρο
Αγωνία Βίτσα για τις μαζικές ροές προσφύγων σε νησιά και Έβρο | Pagenews.gr
Pagenews Team

Στις συνεχώς αυξανόμενες ροές στα νησιά αλλά και στον Έβρο αναφέρθηκε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας. Μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 ο κ. Βίτσας τόνισε πως η Τουρκία δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ανθρώπους για να πιέζει την Ελλάδα και την ΕΕ.

Σε σχέση με τη στάση της Άγκυρας στο προσφυγικό είπε πως «δεν υπάρχει καμία βάση στο διεθνές δίκαιο να χρησιμοποιείς ανθρώπους για να πιέζεις είτε την ΕΕ είτε την Ελλάδα» και τόνισε πως οι Αρχές τόσο στα νησιά όσο και στον Έβρο βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση.

«Στον Έβρο ανησυχεί η κατάσταση. Η Τουρκία οφείλει να κρατάει τους ανθρώπους στο έδαφός της και να εμποδίζει την πρόσβασή τους στις γειτονικές χώρες. Δεν υπάρχουν αντίστοιχες εισροές στη Βουλγαρία» είπε αποκαλύπτοντας πως μόνο το πρώτο εικοσαήμερο του Απριλίου 2.100 άνθρωποι έχουν περάσει στα νησιά και 2.600 στον Έβρο αριθμοί που είναι τέσσερις φορές μεγαλύτεροι από το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Στη συνέχεια, ο κ.Βίτσας αναφέρθηκε και στις ενέργειες που γίνονται από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση των νησιών.

«Το θέμα είναι το πώς αποσυμπιέζουμε τα νησιά με γρήγορη μεταφορά χωρίς να δημιουργούμε νέες ροές αν είναι δυνατόν. Μεταφέρουμε στην ενδοχώρα ασυνόδευτα παιδιά, ευπαθείς ομάδες, και όσους έχουν λάβει άσυλο, δημιουργώντας και νέες θέσεις φιλοξενίας» είπε.

Μάλιστα, έθεσε ως πρώτιστο ζήτημα την ανάγκη ύπαρξης περισσότερων διερμηνέων προκειμένου να γίνει ταχύτερη αλλά όχι πρόχειρη εξέταση των αιτημάτων ασύλου.

Απαράδεκτο να μην συλλαμβάνεται κάποιος που πετάει φωτοβολίδες με πιστόλιΤην ίδια στιγμή ο κ. Βίτσας ασκεί κριτική αναφορικά με τη στάση της αστυνομίας στα στην Μυτιλήνη. Ο κ.Βίτσας χαρακτήρισε "απαράδεκτο" το γεγονός πως ενώ 120 μετανάστες προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα δεν συνέβη το ίδιο με όσους δημιούργησαν τα επεισόδια, καλώντας τις αστυνομικές αρχές έστω και εκ των υστέρων να προβούν σε προσαγωγές ατόμων κάνοντας χρήση του οπτικοακουστικού υλικού που έχουν στη διάθεσή τους.

"Θεωρώ ότι είναι κακό παράδειγμα του τρόπου δράσης. Εκτιμώ ότι πρέπει να δει η αστυνομία ο,τι υλικό έχει και πρέπει να γίνουν τουλάχιστον προσαγωγές" είπε και συνέχισε "Είναι φανερό ότι υπήρχε μια ομάδα ακροδεξιών η οποία πήγε επί τούτου. Έκαναν κάλεσμα και πήγαν στην υποστολή της σημαίας καλώντας τον κόσμο να πάει στην πλατεία Σαπφούς. Πολλοί δεν ακολούθησαν, ενώ άλλοι ήταν θεατές. Η ακροδεξιά ομάδα όμως ήθελε να προκαλέσει "πογκρόμ".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Άγρια νύχτα στη Μυτιλήνη με επεισόδια, φωτιές και δακρυγόνα – Απομακρύνθηκαν πρόσφυγες και μετανάστες
Δήμαρχος Λέσβου: Οι ευθύνες βαραίνουν την κυβέρνηση
Θεοδωράκης για τα επεισόδια στη Μυτιλήνη: Το δόγμα Τόσκα επικράτησε κι εδώ
Μυτιλήνη: Εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ κατοίκων και μεταναστών – Παρέμβαση της αστυνομίας με χρήση χημικών

Ετικέτες: 


2018