Πολιτική

Η επίσκεψη Γιούνκερ στην Αθήνα και οι αναφορές στα φλέγοντα θέματα – Η απάντηση της Τουρκίας

Η επίσκεψη Γιούνκερ στην Αθήνα και οι αναφορές στα φλέγοντα θέματα – Η απάντηση της Τουρκίας
Ο Γιούνκερ αναφέρθηκε σε φλέγοντα θέματα, ενώ ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών.

Στην Αθήνα έφτασε σήμερα (26/4) ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής είχε συνάντηση και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ μίλησε και στην Βουλή.

Ο Γιούνκερ αναφέρθηκε σε φλέγοντα θέματα, ενώ ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών.

Η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα

«Η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα. Στις 20 Αυγούστου θα είναι το τέλος του τρίτου και τελευταίου προγράμματος για την Ελλάδα», τόνισε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι τα κράτη πρέπει να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους για τη μείωση του χρέους, ενώ υπογράμμισε ότι οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι εξαιρετικές. «Καταβάλλουμε προσπάθεια, ώστε η έξοδος να είναι η πιο καθαρή. Καμία προληπτική γραμμή», συμπλήρωσε ο κ. Γιούνκερ.

«Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με το επενδυτικό πρόγραμμα -το οποίο φέρει και το όνομά μου- και το οποίο βρίσκει μεγάλη υποστήριξη στην Ελλάδα. Η Ελλάδα μπόρεσε να επωφεληθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τα χρήματα αυτά», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συνέχεια. «Η Ελλάδα σήμερα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό απορρόφησης των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων» συμπλήρωσε.

Η ομιλία στη Βουλή

Με τις φράσεις «ζήτω η ευρωπαϊκή Ελλάδα, ζήτω η ελληνική Ευρώπη» στα ελληνικά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από το βήμα του ελληνικού κοινοβουλίου εξέφρασε τα φιλελληνικά του αισθήματα.

Ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής μίλησε με ιδιαιτέρως θερμά λόγια για την Ελλάδα λέγοντας πως δεν διανοείται να σκεφτεί την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα και την Ελλάδα χωρίς την Ευρώπη. Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στο 3ο μνημόνιο που όπως είπε ολοκληρώνεται τον Αύγουστο. Τόνισε πως η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα έχοντας όμως όχι μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις για την επόμενη μέρα.

Ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών

Σαφές μήνυμα έστειλε ο κ. Γιούνκερ στην Τουρκία όσον αφορά την φυλάκιση των δύο ελλήνων στρατιωτικών στις τουρκικές φυλακές ζητώντας την άμεση απελευθέρωση τους.

«Στη Βάρνα είπαμε στον Ερντογαν ότι πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να ομαλοποιησει η Τουρκία τις σχέσεις της με όλα τα κράτη μέλη της Ενωσης συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Έχουμε και τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς οι οποίοι παραμένουν φυλακισμένοι στην Τουρκία . Μην μου λένε ότι η παρουσία δύο Ελλήνων στρατιωτών στο τουρκικό έδαφος αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας. Πρέπει οπωσδήποτε αυτοί οι δύο Έλληνες στρατιώτες να απελευθερωθούν.», ανέφερε.

Η απάντηση της Τουρκίας

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα yenisafak.com, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Αμπντουλχαμίντ Γκιουλ απάντησε στον επικεφαλής της Κομισιόν: «Κανείς δεν μπορεί να δίνει εντολές στην τουρκική Δικαιοσύνη».

Η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η συνάντηση διήρκησε 40 λεπτά και σύμφωνα με πηγές από τη ΝΔ στη συζήτηση των δύο ανδρών κυριάρχησαν τρία θέματα: Το κυβερνητικό σχέδιο της ΝΔ μετά τη λήξη του προγράμματος και η προσήλωσή της στις μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε τους λόγους για τους οποίους η ΝΔ είναι μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα το επόμενο διάστημα με τις αλλαγές που γίνονται στην ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η ομιλία Γιούνκερ στη Βουλή

Τσίπρας σε Γιούνκερ: Είναι η τελευταία σας επίσκεψη στη μνημονιακή ΕλλάδαΓιούνκερ σε Παυλόπουλο: Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μουΑυστηρό μήνυμα Γιούνκερ στην Τουρκία: "Είναι γελοίο να λέει πως οι 2 Έλληνες στρατιωτικοί την απείλησαν"

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments