Οικονομία

ΕΚΤ: Ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

ΕΚΤ: Ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων τον Δεκέμβριο του 2018.

Τέλος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αποφάσισε να βάλει βάλει η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο του 2018.

Tη μικρή παράταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά μέχρι το τέλος του έτους, ανακοίνωσε πριν από λίγο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το λεγόμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχιστεί από τον προσεχή Σεπτέμβριο με «μειωμένη ταχύτητα» καθώς η ΕΚΤ περιορίζει το μηνιαίο όριο αγορών τίτλων από τη δευτερογενή αγορά στα 15 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τον Σεπμτέμβριο το όριο αγοράς τίτλων που είχε προσδιοριστεί, ήταν στα 30 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΚΤ

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Ρίγα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ προέβη σε προσεκτική αξιολόγηση της προόδου που έχει σημειωθεί προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις πιο πρόσφατες μακροοικονομικές προβολές των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος, τις μετρήσεις των πιέσεων στις τιμές και τους μισθούς και τις αβεβαιότητες που περιβάλλουν τις προοπτικές για τον πληθωρισμό.Βάσει αυτής της αξιολόγησης, το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:

Πρώτον, σε ό,τι αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο θα διατηρήσει το ύψος των καθαρών αγορών που διενεργεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP), το οποίο επί του παρόντος ανέρχεται σε 30 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018.

Το Διοικητικό Συμβούλιο προβλέπει ότι μετά τον Σεπτέμβριο του 2018, με την επιφύλαξη εισερχόμενων στοιχείων που να επιβεβαιώνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του Διοικητικού Συμβουλίου για τον πληθωρισμό, το ύψος των μηνιαίων καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού θα μειωθεί σε 15 δισεκ. ευρώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2018, μετά το οποίο θα λήξουν οι καθαρές αγορές.

Δεύτερον, το Διοικητικό Συμβούλιο προτίθεται να διατηρήσει την πολιτική του η οποία αφορά την επανεπένδυση των ποσών από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

Τρίτον, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η εξέλιξη του πληθωρισμού

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατέληξε στο συμπέρασμα πως έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος προς μια βιώσιμη προσαρμογή πληθωρισμό, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι, λέγοντας πως θα συνεχιστεί η σύγκλιση προς τον στόχο του 2%.

Οι δηλώσεις Ντράγκι

Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο κ.  Ντράγκι ανέφερε πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων με μηνιαίο ρυθμό €30 δισ. ως το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2018 και στη συνέχεια θα μειώσει τις αγορές στα €15 δισ. το μήνα ως το τέλος του Δεκεμβρίου, όταν και θα μπει τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον ως το τέλος του καλοκαιριού του 2019 και αν χρειαστεί και μετά την περίοδο αυτή, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να συγκλίνει προς το στόχο, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι παραμένει αναγκαία μια ισχυρή νομισματική τόνωση, αλλά επισήμανε πως το Δ.Σ. είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία άσκησης πολιτικής.

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε πως η ΕΚΤ υποβάθμισε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2018 στο 2,1% από 2,4% προηγουμένως. Για το 2019 συνεχίζει να αναμένει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,9%. Υπογράμμισε παράλληλα, πως τα ρίσκα που αντιμετωπίζει το outlook της οικονομίας της ευρωζώνης είναι ισορροπημένα, αν και παραμένουν οι αβεβαιότητας που σχετίζονται με την παγκόσμια οικονομία.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ αναβάθμισε την πρόβλεψη για τη φετινή χρονιά. Συγκεκριμένα, αναμένει πως το 2018 θα διαμορφωθεί στο 1,7% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 1,4% το Μάρτιο. Ανάλογη ήταν και η αναβάθμιση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό το 2019, που αναμένεται να κινηθεί επίσης στο 1,7%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

ΕΚΤ: Γιατί περιορίζει την πρόσβαση των τραπεζών στη ρευστότητά της

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments