Ελλάδα
pagenews.gr / Ελλάδα / Europol: Η Ελλάδα πρώτη σε τρομοκρατικές επιθέσεις αναρχικών
Europol: Η Ελλάδα πρώτη σε τρομοκρατικές επιθέσεις αναρχικών | Pagenews.gr
Pagenews Team 23 Ιουνίου 2018, 09:06 | ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09:08 23 Ιουνίου 2018, 9:08

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της  Ευρωπαϊκής Ένωσης με φαινόμενα αναρχικής τρομοκρατίας , σύμφωνα με ετήσια έκθεση που δημοσιοποίησε η Europol.

Σύμφωνα με την έκθεση της ευρωπαϊκής αστυνομίας που παρουσιάζει η «Καθημερινή», σε σύνολο 27 επιθέσεων που καταγράφηκαν για το 2017, οκτώ έγιναν στην Ελλάδα και από επτά σε Ιταλία και Ισπανία. «Οι αναρχικές τρομοκρατικές ομάδες στην Ελλάδα διατηρούν ενισχυμένες επιχειρησιακές δυνατότητες και πρόσβαση σε στρατιωτικού τύπου οπλισμό», αναφέρεται στην έκθεση.

Στις οκτώ επιθέσεις με ελληνικό «άρωμα» περιλαμβάνεται η αποστολή παγιδευμένων δεμάτων στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι και στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, τον Μάρτιο του 2017. «Η οργάνωση ‘Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς’ ανέλαβε την ευθύνη για τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό (ΑΕΜ) που στάλθηκε στη Γερμανία. Σε μια παρόμοια επίθεση τον Μάιο ένα δέμα-βόμβα εξερράγη στο αυτοκίνητο πρώην πρωθυπουργού (του Λουκά Παπαδήμου) τραυματίζοντας αυτόν και τους δύο αστυνομικούς συνοδούς του», επισημαίνει η Europol.

Στην έκθεση γίνεται ακόμα αναφορά στη δράση των οργανώσεων «Επαναστατική Αυτοάμυνα» και «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών – ΟΛΑ». Η πρώτη οργάνωση επιτέθηκε δύο φορές με καλάσνικοφ στους αστυνομικούς των ΜΑΤ κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ενώ η ΟΛΑ ανέλαβε την ευθύνη για δύο βομβιστικές επιθέσεις, η πρώτη τον Απρίλιο στα γραφεία της Eurobank στο κέντρο της Αθήνας και η δεύτερη στο Εφετείο, στις 22 Δεκεμβρίου.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση συνολικά έγιναν 36 συλλήψεις σε ομάδες ακροαριστερής-αναρχικής τρομοκρατίας, με 12 από αυτές να γίνονται στην Ελλάδα. Σε αυτούς, η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία υπολογίζει τους 9 Τούρκους ακροαριστερούς, μέλη της DHKP-C, που η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε τον Νοέμβριο στην Αττική.

Οι συλλήψεις των Τούρκων μάλιστα αξιολογούνται ως απόδειξη ότι η DHKP-C διατηρεί «δομές» εντός της ΕΕ, που υποστηρίζουν οικονομικά και τη δράση της.

Ειδική αναφορά γίνεται, τέλος, στις καταδρομικές επιθέσεις στις πρεσβείες του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, δίχως ωστόσο να σημειώνονται οι δράστες («Ρουβίκωνας»).

Ετικέτες: 


2018