Ειδήσεις

Δημοψήφισμα στα Σκόπια για τo “Βόρεια Μακεδονία” 

Δημοψήφισμα στα Σκόπια για τo “Βόρεια Μακεδονία” 
Δημοψήφισμα στα Σκόπια με συνοπτικές διαδικασίες φέρεται να δρομολογεί ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ο κ Ζάεφ προγραμματίζει το δημοψήφισμα για την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου.

H Telegrafi αναφέρει ότι οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την σύνοδο του ΝΑΤΟ (11 και 12 Ιουλίου) όπου τα Σκόπια θα πάρουν πρόσκληση ένταξης.

Σύμφωνα με τις συνταγματικά προβλεπόμενες προθεσμίες, από την ανακοίνωση μέχρι το δημοψήφισμα πρέπει να μεσολαβήσουν τουλάχιστον δύο μήνες αλλά όχι πάνω από τρεις.

Στόχος είναι να επιχειρήσει να αξιοποιήσει το κλίμα επικείμενης ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ το 2019.

Νωρίτερα σήμερα, το Μέγαρο Μαξίμου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να φέρει για κύρωση τη συμφωνία για τα Σκόπια στη Βουλή με 180 ψήφους.

Ωστόσο, παρά τις αιχμές του κ. Καμμένου για μη στήριξη της συμφωνίας εκ νέου το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Άμυνας παρείχε πλήρη στήριξη στον πρωθυπουργό σημειώνοντας ότι στηρίζει την κυβέρνηση μέχρι τέλους και οι εκλογές θα γίνουν το 2019.

Ζάεφ: Πιθανόν τέλος Σεπτεμβρίου το δημοψήφισμα

Δεν ξέρουμε ακόμα ποιο θα είναι το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα. Σε συνεργασία με πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες θα αποφασίσουμε αν το δημοψήφισμα θα έχει συμβουλευτικό ή δεσμευτικό χαρακτήρα, οπωσδήποτε όμως το αποτέλεσμά του θα είναι υποχρεωτικό».

Αυτά δήλωσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Πρίλεπ.

«Δεν έχουμε συζητήσει ακόμα αυτό το ζήτημα. Περιμένουμε να ολοκληρωθούν κάποιες διεργασίες μέχρι τις 11-12 Ιουλίου, όταν και περιμένουμε πρόσκληση για να συμμετάσχουμε στο ΝΑΤΟ. Αμέσως μετά θα ανοίξουμε τη συζήτηση και θα καθορίσουμε τους όρους και το ερώτημα του δημοψηφίσματος», πρόσθεσε ο κ. Ζάεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο της χώρας, Mia.

Όσο για την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ απάντησε ότι «πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί τέλος Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments