Πολιτική

Το περίγραμμα των επόμενων βημάτων του ΣΥΡΙΖΑ

Το περίγραμμα των επόμενων βημάτων του ΣΥΡΙΖΑ
Τι ακολουθεί μετά το... "πηγαίνετε να κάνετε κανέναν μπάνιο" του Τσίπρα. Οι φιέστες του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από το μνημόνιο, η ΔΕΘ και οι εκλογές που έπεσαν στο τραπέζι.

Η συζήτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδότησε την εκκίνηση της προετοιμασίας για την αντεπίθεση του κυβερνώντος κόμματος που καλείται να αντιμετωπίσει το αρνητικό κλίμα από τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και από τα μέτρα που περιλαμβάνει η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για τους όρους ολοκλήρωσης του «ελληνικού προγράμματος».

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσπάθησε να δώσει ένα περίγραμμα των βημάτων που θα ακολουθηθούν, αφήνοντας στον αρμόδιο υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους συνεργάτες του την ευθύνη να «παραμετροποιήσουν» πλήρως την τελική εκδοχή των μέτρων.

Καταρχάς, όλα δείχνουν ότι θα δοκιμαστεί σχετικά σύντομα «έξοδος στις αγορές», κατά προτίμηση πριν την τυπική ολοκλήρωση του προγράμματος. Η εκταμίευση της τελευταίας δόσης, που θα λειτουργήσει με βάση όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup και ως «χρηματοδοτικό μαξιλάρι», προσφέρει εγγυήσεις σε αρκετούς επενδυτές, τουλάχιστον για ένα σχετικά βραχυπρόθεσμο (π.χ. 5ετές) ομόλογο. Η πρόσφατη περιοδεία των Τσακαλώτου, Χουλιαράκη και του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Δ. Τσάκωνα σε Νέα Υόρκη και Βοστόνη έδειξε ότι υπάρχουν περιθώρια να υπάρξει ανταπόκριση για μια τέτοια έκδοση.

O χρησμός Τσίπρα για τις πρόωρες εκλογές: «Να πάτε να κάνετε κανένα μπάνιο»

Tα σενάρια των πρόωρων εκλογών φαίνεται πως ήθελε να διαλύσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος μετά το πέρας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου.

Ο Αλέξης Τσίπρας έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ «βομβαρδίστηκε» από τους δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και η απάντησή του ήταν αποστομωτική κρατώντας όμως και το μυστήριο των προθέσεών του.

«Να πάτε να κάνετε κανένα μπάνιο» ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα προς τους δημοσιογράφους και εν συνεχεία αποχώρησε χαμογελώντας.

Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου

Τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα εξέτασε το Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε χθες υπό τον πρόεδρο του κόμματος και πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνεδρίαση που διήρκησε περίπου τρεις ώρες, αποτυπώθηκαν σύμφωνα με κομματικές πηγές, τα θετικά στοιχεία που καταγράφει η ελληνική οικονομία αλλά και ο χώρος που ανοίγεται μετά τις αποφάσεις του Eurogroup με στόχο τις παρεμβάσεις υπέρ κοινωνικών ομάδων. Οι όποιες παρεμβάσεις θα γίνουν με δεδομένη την υπέρβαση των περίπου 750 εκατομμυρίων που καταγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο, συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές.

Ο τρόπος των παρεμβάσεων αυτών θα καθοριστεί σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο το οποίο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να καθοριστούν αυτές οι παρεμβάσεις, τις οποίες αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός αρχές Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για φοροελαφρύνσεις υπέρ του κοινωνικού συνόλου, σύμφωνα με τις κομματικές πηγές.

Ήδη από τις 21 Αυγούστου και μετά -σημείωναν οι ίδιες πηγές- όποτε η χώρα βγαίνει και τυπικά από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και μέχρι τις εκλογές το φθινόπωρο του 2019, κυβέρνηση και κόμμα, αναμένεται να προωθήσουν πολιτικές με προοδευτικό πρόσημο χτίζοντας έτσι την επόμενη μέρα της χώρας εκτός μνημονιακών δεσμεύσεων.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα θα αποτυπωθεί στην Κ.Ε. του κόμματος, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου. Πιθανότατα να συνεδριάσει για το ίδιο λόγο την ερχόμενη εβδομάδα, η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Η επόμενη ημέρα και οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ

Μήνυμα χειροπιαστό του τέλους των μνημονίων σκοπεύει να στείλει η κυβέρνηση από την ΔΕΘ και γι αυτό το λόγο το οικονομικό επιτελείο θα εργαστεί νυχθημερόν το επόμενο διάστημα ώστε να παραμετροποιήσει το πακέτο των παροχών που θα εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης. Αν και πολλά ακούγονται τα σημεία που φαίνεται να προκρίνει η κυβέρνηση είναι η αποφόρτιση των μικρομεσαίων με φοροαπαλλαγές αλλά και των συνταξιούχων με «από-νομοθέτηση» ουσιαστικά των μειώσεων στις συντάξεις.

Αν και ο Ε.Τσακαλώτος απέφευγε στις ερωτήσεις των συντρόφων του να δώσει ως τετελεσμένη την αποφυγή του «ψαλιδιού» οι αναφορές ότι «είμαστε πολύ κοντά σε αυτό» σε κάποια μέλη του πολιτικού συμβουλίου, έδωσε την αίσθηση ότι συμφωνία θα υπάρξει γι αυτό με την Κομισιόν και τους άλλους θεσμούς.

Ωστόσο, παρά την πίεση που υπάρχει στο κόμμα για «αριστερή στροφή» ο υπουργός οικονομικών εμφανίστηκε πολύ προσεκτικός και μακριά από την λογική του «Δώστα Όλα». Μάλιστα υποστήριξε ότι οι επιλογές να μην έχουν χαρακτήρα φιλοδωρήματος αλλά μονιμότητας γι αυτό και θα πρέπει να είναι στοχευμένες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments