Video

Ο νέος ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος στην Ισπανία (vid)

Ο νέος ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος στην Ισπανία (vid)
37χρονος, που εκλέχθηκε βουλευτής στην Παλένθια, καλείται τώρα να ανασυγκροτήσει ένα κόμμα που έχασε τρία εκατομμύρια ψηφοφόρους.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας εξέλεξε σήμερα ως νέο του ηγέτη τον 37χρονο Πάμπλο Κασάδο, μια απόφαση που σηματοδοτεί μια στροφή προς τα δεξιότερα για το συντηρητικό κόμμα που κυβερνούσε τη χώρα από το 2011 έως τον περασμένο Ιούνιο.

Απευθύνοντας έκκληση για ενότητα έπειτα από μια εκστρατεία για την ηγεσία που έφερε στην επιφάνεια τις διαιρέσεις στους κόλπους τους κόμματος, ο Κασάδο επισήμανε στα μέλη του κόμματος του κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αποδοχής των νέων του καθηκόντων:

«Το PP επέστρεψε. Δεν μπορούμε να σπαταλήσουμε ούτε ένα λεπτό μιλώντας για εμάς. Πρέπει να ξεκινήσουμε να μιλάμε για την Ισπανία ξανά». Το PP θα «επιχειρήσει να κατακτήσει εκ νέου τις καρδιές όλων των Ισπανών έπειτα από τόσο δύσκολες εβδομάδες που βιώσαμε» είπε ο νέος ηγέτης της ισπανικής Δεξιάς, διαβεβαιώνοντας ότι εμείς «είμαστε διατεθειμένοι να κυβερνήσουμε για μία ακόμη φορά αυτήν την κοινωνία».

Κατά τη διάρκεια του έκτακτου συνεδρίου του συντηρητικού κόμματος στη Μαδρίτη, με στόχο την εκλογή του προσώπου εκείνου που θα το εκπροσωπήσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, το αργότερο έως τα μέσα του 2020, ο Κασάδο επικράτησε της Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία- πρώην δεξί χέρι του Μαριάνο Ραχόι, εξασφαλίζοντας 1.701 ψήφους έναντι 1.250.

Η νίκη του Κασάδο έγινε μάλιστα αποδεκτή από την 47χρονη αντίπαλό του λίγο πριν από την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας. Η εκλογή του 37χρονου πολιτικού, στη θέση του 63χρονου Μαριάνο Ραχόι συνιστά μια γενεαλογική διαφορά για το συντηρητικό κόμμα, που παραμένει η πρώτη δύναμη στο κοινοβούλιο ακόμα κι αν δεν βρίσκεται στην εξουσία.

«Είμαστε ένα τίμιο κόμμα, δεν υπάρχει εδώ θέση ούτε για έναν διεφθαρμένο» υποσχέθηκε ο Πάμπλο Κασάδο κατά τη διάρκεια δηλώσεων  που έκανε πριν από τη σημερινή ψηφοφορία, σε μια αναφορά στα σκάνδαλα διαφθοράς που ταλάνισαν το Λαϊκό Κόμμα και οδήγησαν στην πτώση του Μαριάνο Ραχόι.

Ο νέος ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος θεωρείται από τους πιο «σκληροπυρηνικούς», έχοντας υιοθετήσει πολύ σκληρή στάση για το ζήτημα της Καταλονίας και απορρίπτοντας κάθε διάλογο με τη Βαρκελώνη.

Παράλληλα, απορρίπτει κατηγορηματικά τη νομιμοποίηση της υποβοηθούμενης ευθανασίας, που προωθεί η αριστερά, αντιδρά στην απελευθέρωση των αμβλώσεων και τάσσεται υπέρ της μείωσης των φόρων των επιχειρήσεων. Επιπλέον, έσπευσε να στηλιτεύσει τη «δημαγωγία» της νέας σοσιαλιστικής κυβέρνησης, που υποδέχθηκε τους πρόσφυγες του Aquarius.

Πτυχιούχος νομικής, ο Πάπλο Κασάδο όρισε ως σύνθημα της εκστρατείας του τη στροφή προς τα δεξιά, υπενθυμίζοντας τακτικά τον θαυμασμό του για τον πρώην πρόεδρο της Κολομβίας Αλβάρο Ουρίμπε.

Την ίδια ώρα υποσχέθηκε να ενισχύσει τον ρόλο της χώρας του στην καρδιά της Ευρώπης, προσθέτοντας: «Εάν υπάρχει απομονωτισμός, εάν υπάρχει προστατευτισμός, η Ισπανίας πρέπει να επιστρέψει ξανά ως κεντρικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η αντίπαλος του Κασάδο η Σάενθ ντε Σανταμαρία θεωρείται πιο μετριοπαθής φωνή στους κόλπους του PP, αντιπροσωπεύοντας τη συνέχιση των πολιτικών του Μαριάνο Ραχόι.

Ο 37χρονος, που εκλέχθηκε βουλευτής στην Παλένθια, καλείται τώρα να ανασυγκροτήσει ένα κόμμα που έχασε τρία εκατομμύρια ψηφοφόρους μεταξύ των εκλογών του 2011, όπου ο Ραχόι είχε συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία και την εκλογική αναμέτρηση του 2016.

Διαβάστε Eπίσης

Η ΕΕ προειδοποιεί την Ελλάδα για τα στοιχεία των επιβατών στα αεροπλάνα

Reuters: H Ελλάδα ετοιμάζεται να πετάξει μόνη της στις αγορές ομολόγων

Η βασίλισσα Λετίθια επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Infocancer

FAZ: Μετά την κρίση έρχεται η ανάπτυξη – Σταματούν οι πιέσεις για νέες περικοπές