Διεθνή

Αντίποινα Ερντογάν στις ΗΠΑ: «Παγώνει» τα περιουσιακά στοιχεία δύο υπουργών

Αντίποινα Ερντογάν στις ΗΠΑ: «Παγώνει» τα περιουσιακά στοιχεία δύο υπουργών
Με το ίδιο «νόμισμα» απαντά ο Ταγίπ Ερντογάν στις αμερικανικές κυρώσεις για την κράτηση του πάστορα, Άντριου Μπράνσον.

Σε αντίποινα προχωρά η Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογάν , ως απάντηση στις κυρώσεις που έθεσαν οι ΗΠΑ, με αφορμή την κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα «παγώσουν» τα όποια περιουσιακά στοιχεία των Αμερικανών υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στην Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι αυτή την εβδομάδα οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στους Τούρκους υπουργούς με τα ίδια χαρτοφυλάκια, για τον ρόλο τους στη σύλληψη και την κράτηση του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον.

“Το τελευταίο βήμα που έλαβαν οι ΗΠΑ στο περιστατικό του πάστορα Μπράνσον στη Σμύρνη δεν ήταν κατάλληλο για έναν στρατηγικό εταίρο. Οι ΗΠΑ έχουν επιδείξει σοβαρή ασέβεια σε αυτό το βήμα», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία σήμερα στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης για την οργάνωση γυναικών στην Άγκυρα”.

«Είχαμε δείξει υπομονή μέχρι χθες το βράδυ. Σήμερα, δίνω εντολή να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν στην Τουρκία οι Αμερικανοί υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών. Αυτοί που πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν την Τουρκία να υποχωρήσει, καταφεύγοντας σε απειλητική ρητορική και παράλογες κυρώσεις, δείχνουν ότι δεν ξέρουν το τουρκικό έθνος», τόνισε ο Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ απαιτούν την άμεση απελευθέρωση του Άντριου Μπράνσον, ο οποίος τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από ενάμιση χρόνο που πέρασε σε τουρκική φυλακή καθώς διώκεται για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις και κατασκοπεία- κατηγορίες που ο ίδιος ο πάστορας και η αμερικανική κυβέρνηση απορρίπτουν.

Στο πλαίσιο αυτό επέβαλαν κυρώσεις εις βάρος των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της τουρκικής κυβέρνησης και η Άγκυρα προειδοποίησε από την πρώτη στιγμή με αντίποινα.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον έχει κάθε πρόθεση να συνεργαστεί με την Τουρκία και εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα των Αμερικανών που κρατούνται στην Τουρκία θα επιλυθεί «μέσα στις προσεχείς μέρες».

Σε ερώτηση αν το θέμα θέτει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, ο Πομπέο τόνισε: «Η Τουρκία είναι ένας νατοϊκός εταίρος με τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν κάθε πρόθεση να συνεχίσουν να συνεργάζονται». Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε την ελπίδα ότι το ζήτημα του πάστορα Άντριου Μπράνσον και άλλων Αμερικανών που κρατούνται στην Τουρκία θα έχει λυθεί μέσα τις «προσεχείς μέρες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments