Αυτοδιοίκηση

Σεισμός: Σύσκεψη στη Βρίσα για τα κτίρια μνημεία που υπέστησαν ζημιές

Σεισμός: Σύσκεψη στη Βρίσα για τα κτίρια μνημεία που υπέστησαν ζημιές
Ισχυρός σεισμός "χτύπησε" τη Βρίσα το καλοκαίρι του 2017.

Σύσκεψη με θέμα την τύχη των «κόκκινων» μνημείων της αρχιτεκτονικής που χτυπήθηκαν από το σεισμό της Βρίσας στις 12 του περσινού Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του χωριού με τη συμμετοχή της Γενικής Διευθύντριας του υπουργείου Πολιτισμού Αμαλίας Ανδρουλιδάκη, της προϊσταμένης της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου Μερόπης Φράγκου και του Συντονιστή των ενεργειών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον σεισμό στη Λέσβο Βασίλη Τεντόμα.

Η κ. Ανδρουλιδάκη συζήτησε με σεισμοπαθείς – ιδιοκτήτες «κόκκινων» κτισμάτων, που εξετάζονται από το υπουργείο ως προς τον χαρακτηρισμό τους ή μη ως «μνημείων», εξήγησε την αποστολή του Υπουργείου για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και άκουσε τις απόψεις και τα αιτήματά τους.

Κατόπιν ακολούθησε επίσκεψη στα περισσότερα από τα παραπάνω κτίσματα με κριτήριο τη μορφολογική τους αξία, αλλά και σύμφωνα με τα αιτήματα των παρευρισκομένων ιδιοκτητών.

Η κ. Ανδρουλιδάκη δήλωσε ενθουσιασμένη από την ομορφιά του χωριού αλλά και έδειξε κατανόηση σε μια σειρά από αιτήματα, που διατύπωσαν οι ιδιοκτήτες, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπαθών Βρίσας Στρατής Παράκοιλας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Βρισαγωτών Αθήνας Κώστας Σταυρινός και ο συντονιστής Βασίλης Τεντόμας.

Σεισμός: Τα κυριότερα από τα αιτήματα αυτά, που η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού υποσχέθηκε να φροντίσει για την ικανοποίησή τους ήταν τα παρακάτω:

– Επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των υποθέσεων καθώς και της έκδοσης των σχετικών ΦΕΚ για όσα από τα «κόκκινα» κτίρια έχουν κριθεί ή πρόκειται να κριθούν ως «μνημεία». – Χαρακτηρισμός ως «μνημείων» μόνον όσων κτιρίων είναι όντως τα πλέον αξιόλογα και δεν παρουσιάζουν ανυπέρβλητα τεχνικά προβλήματα επισκευής. – Εξασφάλιση πίστωσης της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου ώστε οι όποιες εργασίες για άρση ετοιμορροπίας των προς χαρακτηρισμό κτιρίων να μην επιβαρύνουν οικονομικά τους ιδιοκτήτες τους. – Εκπόνηση πιλοτικών μελετών επισκευής των χαρακτηρισμένων ως «μνημείων» σε συνεργασία του ΥΠΠΟ με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. – Οργάνωση σύσκεψης εργασίας από κοινού μεταξύ τεχνικών στελεχών των Υπουργείων Υποδομών και Πολιτισμού ώστε σε όσα «κόκκινα» επιβάλλεται από το ΥΠΠΟ η επισκευή και όχι η κατεδάφισή τους: α. Αφενός μεν να εμπλουτιστεί το τιμολόγιο επισκευαστικών εργασιών με νέες εργασίες και με αυξημένες τιμές και β. Αφετέρου να εγκριθεί με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση σημαντική αύξηση του ανώτατου πλαφόν σχετικά με το ύψος του προϋπολογισμού επισκευαστικών εργασιών, που με τα σημερινά ισχύοντα είναι 360 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τα φέροντα στοιχεία και 180 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τα μη φέροντα.

Σύμφωνα με το συντονιστή για θέματα σεισμού Βασίλη Τεντόμα, «η γενική εντύπωση που άφησε η επίσκεψη της κ. Ανδρουλιδάκη είναι ότι θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα ώστε να αμβλυνθούν τα προβλήματα των ιδιοκτητών “κόκκινων” κτιρίων που εξετάζονται από το ΥΠΠΟ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments