Υγεία

Αρθρίτιδα: Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Αρθρίτιδα: Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε
Αρθρίτιδα: Η μείωση ορισμένων τροφών μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Αρθρίτιδα είναι η φλεγμονή και ο πόνος στις αρθρώσεις.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αρθρίτιδας, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα και η ψωριασική αρθρίτιδα.

Η αντιμετώπιση όλων των τύπων αρθρίτιδας βασίζεται στη μείωση της φλεγμονής και τη διαχείριση του πόνου.

Η μείωση των παρακάτω τροφών μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων:

  • Γαλακτοκομικά: Περιέχουν πολλά λιπαρά, αλλά και ένα τύπο πρωτεΐνης που ερεθίζει τον ιστό που περιβάλλει τις αρθρώσεις. Δοκιμάστε αν ο αποκλεισμός των γαλακτοκομικών σας κάνει να νιώθετε καλύτερα και αντικαταστήστε τα προϊόντα ζωικής προέλευσης με τροφές όπως το σπανάκι, η κινόα, τα φασόλια, οι φακές και τα καρύδια, που σας δίνουν πρωτεΐνες ενώ παράλληλα μειώνουν τον πόνο των αρθρώσεων.
  • Κορεσμένα λιπαρά: Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά προκαλούν αύξηση του λιπώδους ιστού και φλεγμονή και επιδεινώνουν την αρθρίτιδα. Σημαντικές πηγές κορεσμένων λιπαρών είναι το κόκκινο κρέας, τα πλήρη γαλακτοκομικά, τα τηγανητά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι η μείωση των κορεσμένων λιπαρών βοηθά στην αποκατάσταση της φυσικής άμυνας του σώματος μειώνοντας ταυτόχρονα τη φλεγμονή.
  • Αλάτι: Το αλάτι έχει σοβαρές επιπτώσεις σε κάποιους πάσχοντες από αρθρίτιδα, καθώς συχνά επιδεινώνει την κοινή φλεγμονή. Τα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα περιέχουν πολύ αλάτι και πολλά συντηρητικά. Ο μόνος τρόπος για να ελέγχετε την ποσότητα αλατιού που τρώτε, είναι να μαγειρεύετε μόνοι σας τις τροφές στην αρχική τους μορφή. Διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και επιλέγετε όσες έχουν λιγότερο νάτριο και μόνο φυσικά συντηρητικά.
  • Αλκοόλ και καπνός: Έρευνες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ρευματοειδή αρθρίτιδα. Το κάπνισμα έχει επιπτώσεις στα οστά, τις αρθρώσεις και τον συνδετικό ιστό, ενώ καθιστά τη θεραπεία της αρθρίτιδας λιγότερο αποτελεσματική. Όσοι πίνουν τακτικά αλκοόλ από την άλλη, είναι πιθανότερο να αναπτύξουν ουρική αρθρίτιδα, μια πάθηση στην οποία ο οργανισμός δεν μεταβολίζει αποτελεσματικά το ουρικό οξύ. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αρθρίτιδα, ειδικά στα μικρότερα οστά των ποδιών. Η κατανάλωση αλκοόλ επιβαρύνει επίσης τη λειτουργία του ήπατος.
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play