Πολιτική
pagenews.gr / Πολιτική / Ζάεφ: «Βόρεια Ελλάδα είναι Ελλάδα και Μακεδονία είμαστε μόνο εμείς»
Ζάεφ: «Βόρεια Ελλάδα είναι Ελλάδα και Μακεδονία είμαστε μόνο εμείς» | Pagenews.gr
Pagenews Team

Ο Ζόραν Ζάεφ προκαλεί για ακόμα μια φορά με τα λεγόμενα του, λίγο καιρό μετά από τη συμφωνία των Πρεσπών.

Μπορεί ο ίδιος να διατηρούσε ένα πιο χαμηλό προφίλ πριν «πέσουν» οι υπογραφές, ωστόσο η στάση του άλλαξε πολύ γρήγορα. Οι αντιδράσεις των Σκοπιανών, αλλά και ο φόβος για εκλογές, φαίνεται πως οδήγησαν των πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ σε δηλώσεις που χαρακτηρίζονται από πατριωτισμό. Σε συνέντευξη του στο MKD ο Ζόραν Ζάεφ μίλησε για ακόμη μία φορά για την συμφωνία των Πρεσπών και είπε:

«Η βόρεια Ελλάδα είναι Ελλάδα, η δυτική Βουλγαρία είναι Βουλγαρία. Δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία πέρα από τη δική μας.

Αυτή είναι η μόνη Μακεδονία και δεν υπάρχει άλλη στον κόσμο.

Και γνωρίζοντας την προοπτική και το μέλλον αυτό πρέπει να το κάνουμε για τις επόμενες γενιές, για τα παιδιά μας.

Και για αυτό πιστεύω ότι ένας σοβαρός λόγος για να ενωθούμε.

Ζάεφ: «Όλος ο κόσμος πλέον αναγνωρίζει την Μακεδονία»

Ο ίδιος τόνισε ότι μετά από την Συμφωνία των Πρεσπών για πρώτη φόρα όλος ο κόσμος αναγνωρίζει την «Μακεδονία». Ειδικότερα, δήλωσε:

«Δεν πρέπει να διχαζόμαστε (για το δημοψήφισμα).

Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας που ζουν στην Αμερική, αλλά και σε όλη τη διασπορά μας, ότι η «Μακεδονία» εκπληρώνει την προσδοκώμενη φιλοδοξία των πατέρων και των παππούδων μας. Έτσι πλέον η χώρα αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο, οι πολίτες ζουν σε μακεδονικό έθνος που αναγνωρίζεται από όλους και πλέον η ταυτότητα θα είναι επιβεβαιωμένη και δεν θα γίνει αντικείμενο διαφωνιών ενώ επιβεβαιώνεται και αναγνωρίζεται στην «μακεδονική» γλώσσα.

Και όλοι πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό».

Οι ΗΠΑ υπέρ του δημοψηφίσματος:

Στην ίδια συνέντευξη ο Ζάεφ μίλησε και με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τις ΗΠΑ. Όπως τόνισε, οι ΗΠΑ ήταν πάντα στο πλευρό τους, σύμμαχοι ενώ θέλουν και την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Είχε, μάλιστα, επισημάνει νωρίτερα την ισχυρή υποστήριξη του Αμερικανού αντιπροέδρου, Mάικ Πένς, για το δημοψήφισμα αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών. Μία ημέρα μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο και ενώ ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, ο Ζόραν Ζάεφ, σε μήνυμά του στο Facebook, τονίζει την αμερικανική στήριξη στο «Ναι», κάνοντας μάλιστα λόγο για μία «στιγμή – κλειδί» για τη χώρα του.

Αντιπολίτευση ΠΓΔΜ: Θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Ο επικεφαλής του VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε συνέντευξή του, δήλωσε: «Θέλουμε την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ».

Κατά τη διάρκεια πολιτικής τηλεοπτικής εκπομπής, ο Μίτσκοσκι, τόνισε επίσης: «Εάν το δημοψήφισμα είναι επιτυχές και η πλειοψηφία των πολιτών ψηφίσει υπέρ της αλλαγής του ονόματος, το VMRO-DPMNE θα το σεβαστεί».

Επανέλαβε ότι το κόμμα του είναι υπέρ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και τόνισε ότι η έκκληση προς τους πολίτες «να πράξουν κατά συνείδηση» συνιστά πατριωτική στάση. Όταν ρωτήθηκε, γιατί το κόμμα του δεν κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν «κατά», ο ίδιος είπε, ότι θα το έκανε αν το ερώτημα του δημοψηφίσματος αφορούσε αποκλειστικά την Συμφωνία των Πρεσπών και αν δεν χειραγωγούσε τους πολίτες, συνδέοντας την Συμφωνία των Πρεσπών με ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Ο Μίτσκοσκι ξεκαθάρισε ότι εάν υπερισχύσει το «ναι» στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου, τότε θα καλέσει τους βουλευτές τους να ψηφίσουν τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών, αναφέρει το ανεξάρτητο βαλκανικό πρακτορείο Ibna.

Κατά τα λεγόμενά του, για να θεωρηθεί το δημοψήφισμα επιτυχές θα πρέπει να εκπληρωθούν δύο όροι: συμμετοχή άνω του 50% και η πλειοψηφία να ψηφίσει «υπέρ». Ο Μίτσκοσκι κάλεσε τους υποστηρικτές τους πριν από λίγες μέρες, να ψηφίσουν «κατά συνείδηση».

Είχε, μάλιστα, γράψει στις 12 Σεπτεμβρίου στη επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος, ότι «η ψήφος είναι θέμα του καθενός. Με τη συνείδηση και το ήθος του, καθένας θα ψηφίσει τι είναι καλύτερο για την οικογένειά του και την αγαπημένη Μακεδονία».

Ετικέτες: 
2018