Οικονομία

Ντομπρόβσκις: Εως τον Ιούνιο η έκθεση για τα πράσινα ομόλογα της ΕΕ

Ντομπρόβσκις: Εως τον Ιούνιο η έκθεση για τα πράσινα ομόλογα της ΕΕ
Ο Ντομπρόβσκις εξηγεί πώς θα διασφαλιστεί η "πράσινη" κερδοσκοπία.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανέφερε ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2019 θα υποβληθεί στην ΕΕ έκθεση για την ανάπτυξη ενός προτύπου πράσινου ομολόγου.

Ο κ. Ντομπρόβσκις ανέφερε τα παραπάνω απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Η ερώτηση ήταν σχετική με τη χρήση των πράσινων ομολόγων ως δυνητικής πηγής κερδοσκοπίας.

Στην απάντησή του ο Ντομπρόβσκις υπογραμμίζει «την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι εκδότες πράσινων ομολόγων.

Συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών εταιρειών, τηρούν σαφείς και διαφανείς κανόνες.

Κανόνες όπως αυτοί που προβλέπονται επί του παρόντος στις αρχές των πράσινων ομολόγων».

Κανόνες «για την αποφυγή της προβολής ψευδοοικολογικής ταυτότητας («πράσινο ξέπλυμα»)».

Στην ερώτηση τού επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, «με ποιον τρόπο διασφαλίζει η Κομισιόν ότι τα πράσινα ομόλογα δεν θα μπορούν να γίνονται όχημα κερδοσκοπίας από εκδότες πράσινων ομολόγων σε βάρος φορέων όπως συνταξιοδοτικά ταμεία, τα οποία επενδύουν σε αυτά», ο κ. Ντομπρόβσκις επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκρότησε μια ομάδα τεχνικών εμπειρογνωμόνων σχετικά με τη βιώσιμη χρηματοδότηση τον Ιούνιο του 2018».

Όπως αναφέρει «η ομάδα είναι μεταξύ άλλων υπεύθυνη για την ανάπτυξη ενός προτύπου πράσινου ομολόγου της ΕΕ, με βάση τις τρέχουσες βέλτιστες πρακτικές» και «έχει κληθεί να υποβάλει έκθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως το δεύτερο τρίμηνο του 2019».

Επίσης, ο κ. Ντομπρόβσκις σημειώνει ότι «η χρηματοδότηση μέσω πράσινων ομολόγων μπορεί να αποτελέσει χρήσιμη οδό για την επιτάχυνση αυτών των επενδύσεων», ενώ «το φάσμα των εκδοτών έχει διευρυνθεί και περιλαμβάνει κυβερνήσεις, τοπικούς δήμους, διεθνείς και εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες, καθώς και ιδιωτικές εταιρείες».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments