Ελλάδα
pagenews.gr / Ελλάδα / Μόρια: Καταπέλτης το Γαλλικό Πρακτορείο – «Ανίκανη η ελληνική κυβέρνηση»
Μόρια: Καταπέλτης το Γαλλικό Πρακτορείο – «Ανίκανη η ελληνική κυβέρνηση» | Pagenews.gr
Νίκος Μαρουλίδης

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων με ρεπορτάζ του.

Συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ θυμίζει ότι λόγω της κατάστασης αρκετοί από αυτούς που φιλοξενούνται έχουν προσπαθήσει να δώσουν τέλος στην ζωή τους, μην αντέχοντας τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι αρκετά συχνά έρχονται στη δημοσιότητα καταγγελίες ακόμα και για βιασμούς, επιβεβαιώνοντας την άποψη που επικρατεί τελευταία ότι με το φως της νύκτας το hotspot στη Μόρια μετατρέπεται σε «άβατο».

Στη συνέχειά του, το ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου αναφέρει ότι όσοι βρίσκονται στις λίστες για μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα φοβούνται ότι οι βροχές των επόμενων ημερών θα μετατρέψουν τα κέντρα υποδοχής σε χωράφια με λάσπη.

Να αναφερθεί, ότι το ζήτημα της Μόριας απασχολεί συνεχώς τον διεθνή Τύπο, όλο και πιο συχνά καθώς ο αριθμός που «αντέχει» να φιλοξενήσει το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών έχει ξεπεραστεί κατά πολύ.

«Γιατί οι Έλληνες δεν κάνουν κάτι όταν έχουν πάρει τόσα χρήματα για να φροντίσουν τις συνθήκες ζωής μας;» αναρωτιέται ο 53χρονος Τζαμάλ που ζει στη Μόρια στον απόηχο της συζήτησης για τη διαχείριση των 1,6 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό, γράφει το Πρακτορείο.

«Η απορία του εκφράζει την απογοήτευση όσων που έχουν εγκλωβιστεί στα κέντρα υποδοχής με την προφανή ανικανότητα της κυβέρνησης να προσφέρει ακόμα και τις πιο βασικές παροχές» προσθέτει το ρεπορτάζ. Ο Τζαμάλ μέχρι να φύγει στις 8 Οκτωβρίου, πρέπει να ζήσει στις γεμάτες από κόσμο σκηνές που βρίσκονται έξω από τον επίσημο καταυλισμό της Μόριας.

Παράλληλα, στο ρεπορτάζ του, το Γαλλικό Πρακτορείο υπενθυμίζει τις καταγγελίες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τα προβλήματα στη Μόρια και αλλού προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση τα ρίχνει όλα στις συνεχιζόμενες ροές.

Όπως σημειώνει από τις αρχές του έτους έχουν φτάσει στα νησιά 21.737 άτομα, όταν όλο το 2017 ο αριθμός τους ήταν 17.563.

«Ο χειμώνας είναι κοντά και ο φόβος είναι ότι ο χώρος στη Μόρια θα είναι τόσο ελλιπώς προετοιμασμένος όπως συνέβη και πριν από ένα χρόνο για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν μέχρι το κράτος να υποχρεωθεί να επιλύσει την επόμενη κρίση» καταλήγει το ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Τέλος, πριν από λίγες μέρες ο γενικός διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ηλίας Παυλόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στις τραγικές συνθήκες υγιεινής και μάλιστα τόνισε πως μια τουαλέτα αντιστοιχεί σε 70 άτομα και ένα ντους σε 90.

Ετικέτες: 
2018