Πολιτική

Γερμανικός Τύπος για παραίτηση Κοτζιά: Πώς ο «αρχιτέκτονας» της συμφωνίας των Πρεσπών εκτοπίστηκε από τον Καμμένο

Γερμανικός Τύπος για παραίτηση Κοτζιά: Πώς ο «αρχιτέκτονας» της συμφωνίας των Πρεσπών εκτοπίστηκε από τον Καμμένο
Τον "λαϊκιστή και δεξιό", Πάνο Καμμένο "δείχνει" ο γερμανικός Τύπος ως υπαίτιο για την παραίτηση Κοτζιά.

Η παραίτηση Κοτζιά μονοπωλεί τον γερμανικό Τύπο.

Το περιοδικό Der Spiegel, φέρει τον τίτλο «Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας παραιτείται εξαιτίας της διαμάχης για την ονομασία».

Στο δημοσίευμά του, αναφέρει ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας παραιτήθηκε εξαιτίας μιας διαφωνίας σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ. Προσθέτει δε, ότι «προφανώς αισθάνθηκε ότι δεν τον στήριξε επαρκώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας».

Εν συνεχεία, το περιοδικό σημειώνει:

«Αφορμή για την παραίτηση Κοτζιά είναι προφανώς μια σύγκρουση στο υπουργικό συμβούλιο για το όνομα της «Μακεδονίας».

Ο Κοτζιάς είχε, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ελληνικών ΜΜΕ, έντονη λογομαχία με τον δεξιό λαϊκιστή υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο για την συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων σχετικά με την επίλυση της διαμάχης για το όνομα της Μακεδονίας.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας ότι υπονομεύει τη συμφωνία.

Ο Νίκος Κοτζιάς στο Υπουργείο Εξωτερικών για τελευταία φορά

Ο μέχρι τότε υπουργός Εξωτερικών θεωρείτο αρχιτέκτονας της συμφωνίας. Ο δεξιός λαϊκιστής Καμμένος όμως απορρίπτει τη συμφωνημένη μετονομασία της Μακεδονίας.

Ψαρεύει συστηματικά σε εθνικιστικά νερά και θέλει σε κάθε περίπτωση να εμποδίσει τη γειτονική χώρα να φέρει το όνομα «Μακεδονία» υπό οποιαδήποτε μορφή.

Επειδή ο Κοτζιάς στη διαμάχη δεν έλαβε επαρκή στήριξη από τον Τσίπρα, αποφάσισε να παραιτηθεί, μεταδίδει ο αθηναϊκός Τύπος επικαλούμενος πηγές του υπουργείου Εξωτερικών».

Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Πάνος Καμμένος

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, υπό τον τίτλο «Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών παραιτείται λόγω ελλιπούς υποστήριξης» και τον υπότιτλο «Η Αθήνα και τα Σκόπια διευθέτησαν τη διαμάχη για το όνομα της Μακεδονίας.

Ο αγώνας όμως για τα σύμβολα κλονίζει την ελληνική κυβέρνηση», αναφέρεται στην παραίτηση του Νίκου Κοτζιά και στη σχετική δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η οποία ακολούθησε.

«Είχε προηγηθεί μια έντονη αντιπαράθεση του Έλληνα επικεφαλής της διπλωματίας με τον δεξιό λαϊκιστή υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο για την εφαρμογή της συμφωνίας της Αθήνας με τα Σκόπια.

Η Αθήνα δεν ήθελε να εμποδίζει πλέον την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και τις μελλοντικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων στην EE.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ υποστηρίζουν σθεναρά τη συμφωνία προκειμένου η Μακεδονία να ενσωματωθεί στη Δύση και να εξαλειφθεί οριστικά η επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή», αναφέρει η εφημερίδα και σημειώνει ότι ο κ. Καμμένος αξιοποίησε την ευκαιρία ενός ταξιδιού στις ΗΠΑ προκειμένου να αναπτύξει τη δική του εξωτερική πολιτική.

«Πρότεινε στην Ουάσιγκτον μια λύση η οποία δεν προέβλεπε την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Κατόπιν θα δημιουργείτο στα Βαλκάνια ενός είδους «μικρό ΝΑΤΟ» υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, στο οποίο θα συμμετείχαν όλα τα κράτη των Βαλκανίων τα οποία δεν είναι μέλη της Συμμαχίας», αναφέρει η εφημερίδα.

Και συνεχίζει σημειώνοντας ότι ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος θεωρείται αρχιτέκτονας της συμφωνίας Αθήνας-Σκοπίων, «αισθάνθηκε ότι τον παρέκαμψε και επέκρινε δριμύτατα τον κ. Καμμένο» κατά την διάρκεια μιας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη.

«Καθώς δεν θεώρησε ότι έλαβε επαρκή στήριξη από την πλευρά του πρωθυπουργού Τσίπρα, την Τετάρτη παραιτήθηκε».

«Σχολιαστές στην Αθήνα συμφωνούσαν ότι ο Τσίπρας έπρεπε να ζυγίσει ποιον χρειάζεται περισσότερο.

Και αυτός ήταν ο δεξιός λαϊκιστής Καμμένος, ο οποίος εξασφαλίζει με τους δέκα βουλευτές του μικρού δεξιού κόμματός του την πλειοψηφία για τον Τσίπρα στην Βουλή.

Άλλος εταίρος για τον Τσίπρα στη σημερινή Βουλή δεν υπάρχει», καταλήγει ο συντάκτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Διαβάστε Eπίσης