Διεθνή

Μουαμάρ Αλ Καντάφι: Ο εμφύλιος, οι κατηγορίες, ο φρικτός θάνατος

Μουαμάρ Αλ Καντάφι: Ο εμφύλιος, οι κατηγορίες, ο φρικτός θάνατος
Ο Μουαμάρ Αλ Καντάφι έζησε σαν... βασιλιάς, αλλά ο θάνατός του ήταν επίπονος. Επίπονος και φρικτός. Στις 20 Οκτωβρίου 2011 οι αντάρτες τον έπιασαν, τον έδειραν, τον έσυραν και μετά τον σκότωσαν. Το pagenews.gr γράφει για τη μέρα που στη Λιβύη υπήρξε εμφύλιος.

Ο Μουαμάρ Αλ Καντάφι γεννήθηκε το 1942. Σε ηλικία 21 ετών εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του για την δράση του ως ακτιβιστής. Αργότερα αποφάσισε να ακολουθήσει στρατιωτική καριέρα. Έφτασε γρήγορα στον βαθμό του Συνταγματάρχη.

Ανέβηκε στην εξουσία της Λιβύης με πραξικόπημα το 1969, σε ηλικία 27 ετών, υποστηριζόμενος από μια ομάδα αξιωματικών. Εκείνη την εποχή, ο βασιλιάς Ίντρις της Λιβύης, παραθέριζε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Καμένα Βούρλα, για λόγους υγείας.

Οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες για το στρατιωτικό καθεστώς του ξεκίνησαν κιόλας από το 1974. Στις 7 Απριλίου του 1976, θα καταστείλει βίαια εξεγέρσεις φοιτητών και μαθητών.

Τα κυβερνητικά στρατεύματα επιτέθηκαν σε σχολεία και πανεπιστήμια και συνέλαβαν, σκότωσαν ή κρέμασαν δημόσια πολλούς μαθητές και πολίτες.

Μουαμάρ Αλ Καντάφι: Τα λόγια του Παπανδρέου

Εκτός Λιβύης φαίνεται πως ο Καντάφι ήταν πιο δημοφιλής. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει το 1977 για το καθεστώς Καντάφι ότι θυμίζει «διακυβέρνηση στα πρότυπα του δήμου των αρχαίων Αθηναίων».

Σύμφωνα μάλιστα με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο πατέρας του είχε στενές σχέσεις, ήταν άλλωστε αυτός που μεσολάβησε το 1985 για να φέρει σε συμβιβασμό τον Φρανσουά Μιτεράν και τον Καντάφι για το θέμα του Τσάντ, με την «συμφωνία της Ελούντας».

Από το 1986 και την επίθεση των ΗΠΑ στην Λιβύη, ο Καντάφι έπαψε να έχει συμμάχους στην δύση. Όμως το καθεστώς του άντεξε. Μέχρι το 2011 (42 χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας), όταν και ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος στην χώρα.

Μουαμάρ Αλ Καντάφι: Ο εμφύλιος

Ο εμφύλιος ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2011. Οι συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 1.000 ανθρώπων, ενώ τον αμέσως επόμενο μήνα, πολλά στελέχη της κυβέρνησης παραιτήθηκαν. Τον Απρίλιο, σε βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ, σκοτώθηκε ένας από τους γιους του Κατάφι.

Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα εναντίον του Καντάφι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Τέσσερις μήνες αργότερα, σύμφωνα με τον Al Jazeera και άλλα διεθνή μέσα, ο Καντάφι τραυματίστηκε στα δυο πόδια και άφησε την τελευταία του πνοή στις 20 Οκτωβρίου, στον δρόμο προς την γενέτειρά του, την Σύρτη.

Οι πληροφορίες και οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για ένα φριχτό τέλος, αφού οι αντάρτες τον έδειραν, τον έσυραν από τα μαλλιά και μετά τον σκότωσαν.

Για τέσσερις ημέρες η σορός του ήταν εκτεθειμένη σε ψυγείο κρεάτων στην Μισράτα, όπου οι κάτοικοι των γύρω περιοχών κατέφτασαν για να πειστούν ότι ήταν νεκρός. Το 2012 έγιναν στην Λιβύη οι πρώτες εκλογές της ιστορίας της.

Μουαμάρ Αλ Καντάφι: Όταν επιχείρησε να πάρει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ο Μουαμάρ Αλ Καντάφι υπήρξε φανατικός ποδοσφαιρόφιλος και μάλιστα είχε αγοράσει την ιταλική Περούτζια. Πριν απ’ αυτή, όμως, είχε επιχειρήσει να γίνει το αφεντικό στην τεράστια Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Μιλώντας στους The Sunday Times, ο επιχειρηματίας Μεχμέτ Νταλμάν, τόνισε ότι είχε ταξιδέψει το 2004 στη Λιβύη προκειμένου να συζητήσει με τον Καντάφι, την ενδεχόμενη αγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η συμφωνία, εάν γινόταν θα αφορούσε ένα ποσοστό της τάξης του 29,9%, καθιστώντας τον Καντάφι, τον μεγαλύτερο μέτοχο των »κόκκινων διαβόλων».

Οι δύο πλευρές δεν τα βρήκαν στα οικονομικά, κάτι που είχε επισημάνει και ο γιος του δικτάτορα, Σααντί Καντάφι, σε συνέντευξή που είχε παραχωρήσει στη “Financial Times” το 2005.

»Οι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα για το πόσο κοντά ήταν η εξαγορά από τον Καντάφι. Σχεδόν αγόρασε το σύλλογο. Για να πούμε πόσο κοντά ήταν, μιλάμε ότι κυριολεκτικά δεν συνέβη για λίγες ώρες», είπε ο Νταλμάν.

Τελικά προχώρησε στην αγορά της Περούτζα, με το αγγλικό σύλλογο να περνάει στην ιδιοκτησία της οικογένειας Γκλέιζερ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments