Διεθνή

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι και η εκλογή νέας ηγεσίας στην Κομισιόν

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι και η εκλογή νέας ηγεσίας στην Κομισιόν

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Το όνομα του Bas Eickhout ακούγεται μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν.

Μετά από μήνες που οι Βρυξέλλες υποκλίνονταν στους αγρότες για το πράσινο μέλλον της Ηπείρου, οι υποψήφιοι για την προεδρία της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένης της σημερινής προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα ακροατήριο φοιτητών πανεπιστημίου στο Μάαστριχτ το βράδυ της Δευτέρας.

Και ο επικεφαλής υποψήφιος των Πρασίνων Bas Eickhout, ένας Ολλανδός, απολάμβανε τη λατρεία για όσα είπε στους δημοσιογράφους στην παμπ μετά ότι ένιωθε σαν πλήθος στο σπίτι.

«Εξαιτίας σας που η Ευρώπη ενήργησε σύμφωνα με την Πράσινη Συμφωνία», είπε ο Eickhout, παρακαλώντας το νεανικό κοινό να ψηφίσει τον Ιούνιο. Στη συνέχεια, στρίμωξε τη φον ντερ Λάιεν, κατηγορώντας την ότι παρέλειψε την αποστολή της στα μισά του δρόμου. «Βρισκόμαστε τώρα στο σταυροδρόμι της συνέχισης της Πράσινης Συμφωνίας ή της επιστροφής σε μια στάση απολιθωμάτων».

Για πολλούς νεότερους, η κλιματική αλλαγή εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Ο Eickhout, ο οποίος έλαβε επανειλημμένα το πιο δυνατό χειροκρότημα, κέρδισε μια δημοσκόπηση που έγινε στην αίθουσα και στο διαδίκτυο για το προτιμώμενο επόμενο αφεντικό της Επιτροπής. Οι φοιτητές του πανεπιστημίου διαμόρφωσαν τη συζήτηση, την οποία συνδιοργάνωσε το POLITICO, επιλέγοντας την κλιματική αλλαγή ως θέμα έναρξης.

Η Φον ντερ Λάιεν προσπάθησε να πείσει το κοινό, πολλοί από τους οποίους θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις εκλογές του Ιουνίου, ότι είναι το πραγματικό πράγμα για την κλιματική αλλαγή.

«Πριν από τέσσερα χρόνια, έθεσα την προοπτική με τον νόμο για το κλίμα και την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050», είπε. «Πρέπει να εφαρμοστεί, ώστε να συμβεί πραγματικά στο έδαφος». Όμως, όπως οι περισσότεροι από τους υποψηφίους, έδωσε λίγες συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πώς θα το έκανε αυτό, πέρα ​​από την επιβολή κυρώσεων σε μια ένωση κεφαλαιαγορών για να προωθήσει τις ιδιωτικές επενδύσεις στην πράσινη υποδομή της Ευρώπης.

Η περίσταση ήταν μια υπενθύμιση στην κεντροδεξιά της Ευρώπης για το κόστος του συμβιβασμού στις πράσινες φιλοδοξίες τους.

Οι επιθέσεις του Eickhout επικεντρώθηκαν στο κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα του φον ντερ Λάιεν, το οποίο έχει οδηγήσει σε μια σειρά αποκλίσεων της πράσινης πολιτικής τους τελευταίους μήνες. Πιο συγκεκριμένα, επαναστάτησαν ενάντια στη νομοθετική της πρόταση-ορόσημο για την αποκατάσταση του 20% της γης και των υδάτων της ΕΕ.

«Όταν πρόκειται για την κλιματική αλλαγή, είτε πρόκειται για πρόσοψη είτε δεν τους νοιάζει καν», δήλωσε ο φοιτητής του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, Robert Keogh.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων διαπίστωσε ότι οι νέοι ηλικίας 18-29 ετών ήταν η μόνη γενιά που ψήφισε που έδωσε προτεραιότητα στην κλιματική αλλαγή έναντι των άλλων προκλήσεων της Ευρώπης. Σε αυτές τις εκλογές, το Βέλγιο και η Γερμανία θα συμμετάσχουν στη Μάλτα και την Αυστρία για να μειώσουν το όριο ηλικίας εκλογών στα 16. Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει την παραδοσιακά στρεβλή από το κλίμα ψήφο των νέων — έχουν τα περισσότερα να χάσουν από τις επιδεινούμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Αλλά η διάθεση στο αμφιθέατρο ήταν απατηλή. Οι Πράσινοι ψηφίζουν πολύ χειρότερα από το 2019 και αντιμετωπίζουν απώλεια της εξουσίας να διαμορφώνουν νομοθεσία εάν η φον ντερ Λάιεν συνεργαστεί με ακροδεξιά κόμματα – μια προοπτική που δεν αρνήθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Τα κίνητρα των νεαρών ψηφοφόρων αλλάζουν επίσης. Υποστηρίζουν την ακροδεξιά σε αυξανόμενους αριθμούς. Και οι πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη έχουν επίσης μειώσει την εστίαση μιας γενιάς που πριν από πέντε χρόνια ενοποιήθηκε γύρω από έναν σκοπό.

«Έχουν συμβεί πολλά πράγματα από τότε. Έτσι, οι άνθρωποι κάπως το έχουν ξεχάσει, κυρίως λόγω του COVID, του πληθωρισμού, του κόστους ζωής», είπε ο Keogh. «Είναι καταθλιπτικό».

Οι εκλογές του 2019 διεξήχθησαν εν μέσω διαδηλώσεων για το κλίμα υπό την ηγεσία της νεολαίας, εμπνευσμένες από την Γκρέτα Τούνμπεργκ. Έσπρωξε την ηθική τους απαίτηση στο κέντρο της ευρωπαϊκής χάραξης πολιτικής και η φον ντερ Λάιεν ανταποκρίθηκε με την Πράσινη Συμφωνία, μια σειρά νόμων που σχεδιάστηκαν για την εξάλειψη των εκπομπών άνθρακα από κάθε τμήμα της οικονομίας της ΕΕ και την αποκατάσταση της ισορροπίας στη σχέση με τη φύση.

Φέτος, οι νέοι δυσκολεύτηκαν να βρουν το δρόμο τους από το περιθώριο. Αντί για πορείες δεκάδων χιλιάδων, η Τούνμπεργκ συμμετείχε σε μικρότερες, πιο συγκρουσιακές διαδηλώσεις, κλείνοντας δρόμους ή έργα άνθρακα — και συχνά καταλήγει σε αστυνομική κράτηση.

Αντίθετα, η θέση τους στα οδοφράγματα έχει καταληφθεί από το κάψιμο ελαστικών τρακτέρ και κοπριάς.

Γυρίζοντας προς το κοινό, ο Eickhout είπε: «Αυτές οι εκλογές έχουν σημασία και σας χρειαζόμαστε ξανά».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments