Οικονομία

Βακάκης: Η Jumbo θα παραμείνει Ελλάδα ως την τελευταία στιγμή

Βακάκης: Η Jumbo θα παραμείνει Ελλάδα ως την τελευταία στιγμή
Ο Απόστολος Βακάκης μιλά για όλους και για όλα - Τι είπε για Σκλαβενίτη και Folli Follie.

Ο Απόστολος Βακάκης, διευθύνων σύμβουλος της Jumbο, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, δήλωσε στο περιθώριο της φυγής του «Τιτάνα» από την Ελλάδα, ότι δεν σκέφτεται να μετακινήσει την έδρα της Jumbo εκτός συνόρων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα παραμείνω ως την τελευταία στιγμή».

Ειδικότερα, σχολιάζοντας την απόφαση του Τιτάνα ανέφερε:

«Η περίπτωση του ΤΙΤΑΝΑ είναι ιδιαίτερη. Έχουμε να κάνουμε με όμιλο του οποίου το 80% του κύκλου εργασιών πραγματοποιείται εκτός Ελλάδας. Εμείς ως Jumbo έχουμε το 60% της δραστηριότητάς μας στην Ελλάδα. Μπορεί βαθμιαία να κατέβει στο 50% αλλά και πάλι θα είναι η βασική χώρα. Εμείς εδώ γεννηθήκαμε και θα τη στηρίξουμε. Δεν υπάρχει άλλη σκέψη. Και εάν είναι να πέσουμε, θα πέσουμε μαζί με τη χώρα… Φυσικά ως εταιρεία λειτουργούμε με τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει βιώσιμη».

Στην ομιλία του αλλά και στις απαντήσεις που έδωσε σε ερωτήσεις επενδυτών κάλυψε σχεδόν όλο το φάσμα της επιχειρηματικής, οικονομικής και κοινωνικής επικαιρότητας, από την επόμενη ημέρα της εξαγοράς Μαρινόπουλου από την Σκλαβενίτης μέχρι την Folli – Follie αλλά και για την “ντροπή” σε κατώτατους μισθούς και νέες συντάξεις.

Βακάκης: Τι λέει για Folli Follie

Σε ερώτηση για το πως αντιμετωπίζει την κρίση αξιοπιστίας έναντι της ελληνικής επιχειρηματικότητας μετά το σκάνδαλο της Folli Follie, απάντησε πως βρίσκει ανθρώπινη μια τέτοια αντίδραση. «Και εγώ την ίδια σκέψη θα έκανα», σημείωσε, ωστόσο προηγουμένως είχε φροντίσει να απαντήσει με εκτεταμένες πληροφορίες στην απολογιστική οικονομική κατάσταση έτους 2017-2018 για πωλήσεις, διαθέσιμα, και αποθέματα με την πιστοποίηση του ορκωτού ελεγκτή του ομίλου, της εταιρίας Grant Thornton.

Χαρακτήρισε ακραία αλλά εξαίρεση την υπόθεση της FFG, παραδεχόμενος ωστόσο ότι συντάραξε την ελληνική κεφαλαιαγορά. Υπογράμμισε ότι πέραν της ακραίας αυτής περίπτωσης, υπάρχουν κι άλλες επιχειρήσεις που υποκύπτουν στην «ωραιοποίηση» των οικονομικών τους καταστάσεων. Παρόλα αυτά, πέταξε το μπαλάκι και στην πλευρά των θεσμικών επενδυτών, εκτιμώντας ότι έχουν τα εργαλεία, τις γνώσεις και τη συνείδηση να κρίνουν μια εταιρία και την συνακόλουθη επένδυση τους σε μακροχρόνια βάση.

Για Σκλαβενίτη και λιανεμπόριο

Η φράση του Απόστολου Βακάκη, ότι η οικογένεια Σκλαβενίτη είχε πάρει τα λάθος χάπια και προχώρησε στην εξαγορά της Μαρινόπουλος, που είχε ειπωθεί στην ίδια εκδήλωση πριν από δύο χρόνια, είχε συζητηθεί σχεδόν όσο η ίδια η εξαγορά.

Την Παρασκευή διευκρίνισε ότι η φράση του αυτή είχε παρεξηγηθεί, τονίζοντας ότι “ο Σκλαβενίτης είναι μια υγιέστατη ελληνική επιχείρηση, νοικοκυρεμένη και πρότυπο η οποία μπήκε σε έναν κυκεώνα 400 νέων μαγαζιών και σε μια αγωνία επιβίωσης, που σε μια αναπτυσσόμενη Ελλάδα θα είχε κάποια λογική. Σε μια στάσιμη Ελλάδα εγώ θεώρησα ότι δεν ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή”.

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι εάν η αγορά είχε αφεθεί να λειτουργεί υγιώς η αλυσίδα Μαρινόπουλος δεν θα έμενε “ζωντανή” ενώ παρομοίασε την σημερινή κατάσταση στο ελληνικό λιανεμπόριο – και περισσότερο στα σούπερ μάρκετ – ως χαράκωμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου “για να κερδίσει κάποιος ένα μέτρο, έπρεπε να θυσιαστούν χίλιες ζωές”.

Για μισθούς και συντάξεις

Ο κ. Βακάκης δεν άφησε ασχολιάστο το θέμα των ημέρών που απασχολεί ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, αυτό των συντάξεων, κοιτώντας για άλλη μία φορά το δάσος και όχι το δέντρο. “Πρέπει να αισθανόμαστε ντροπή γιατί επιθυμούμε τη διατήρηση των παλαιών συντάξεων, την ώρα που έχουμε αποδεχθεί οι νέες συντάξεις να είναι κατοχυρωμένα μικρότερες”.

Σε ότι αφορά τους μισθούς τόνισε επίσης ότι “το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και για το οποίο πρέπει όλοι να ντρεπόμαστε, είναι ότι για την ίδια δουλειά πληρώνονται δύο διαφορετικοί μισθοί. Πρέπει δύο άνθρωποι που δουλεύουν το ίδιο να λαμβάνουν τον ίδιο μισθό.” ενώ ανέφερε ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα του σήμερα έχει γίνει μισθός, κάτι που δεν θα έπρεπε να γίνεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments