Διεθνή

Υπόθεση Κασόγκι: Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας μίλησε με τον δημοσιογράφο λίγο πριν το φόνο

Υπόθεση Κασόγκι: Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας μίλησε με τον δημοσιογράφο λίγο πριν το φόνο
Εξελίξεις στην υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Συνεχόμενες είναι οι αποκαλύψεις για την πολυσυζητημένη υπόθεση Κασόγκι, αφού η Σαουδική Αραβία ενώ αρχικά αρνούνταν την δολοφονία του δημοσιογράφου, τώρα αλλάζει την εξήγησή της.

Συγκεκριμένα, είκοσι ημέρες μετά τον φόνο γίνεται γνωστό ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μίλησε τηλεφωνικά με τον αρθρογράφο της Washington Post και τον επικριτή του βασιλείου, λίγες στιγμές πριν δολοφονηθεί στην πρεσβεία της Κωνσταντινούπολης.

«Ο Κασόγκι κρατούνταν από τη Σαουδική ομάδα στο κτίριο του προξενείου και ο πρίγκιπας μίλησε μαζί του στο τηλέφωνο και του ζήτησε να επιστρέψει στο Ριάντ», όπως γράφει η εφημερίδα Yeni Safak.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα,  ο δημοσιογράφος δεν δέχτηκε την προσφορά του πρίγκιπα από το φόβο ότι θα συλληφθεί και θα σκοτωθεί εάν επέστρεφε στη Σαουδική Αραβία και ύστερα η ομάδα των ανδρών ασφαλείας τον σκότωσε αφού αρνήθηκε το αντάλλαγμα.

Να σημειωθεί, ότι τα προαναφερθέντα στοιχεία, έρχονται σε πλήρη αντίθεση  με δηλώσεις των αρχών του βασιλείου ότι ο Σαλμάν δεν έπαιξε ρόλο στη δολοφονία, ενώ χθες ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Άντελ Αλ – Τζουμπέιρ επιχείρησε να προστατεύσει τον πανίσχυρο πρίγκιπα αρνούμενος ότι αυτός τη διέταξε.

Το Ριάντ παραδέχεται τη δολοφονία

Πάντως ο ΥΠ.ΕΞ., είκοσι μέρες μετά την «εξαφάνιση» του δημοσιογράφου, παραδέχτηκε τη δολοφονία του αποδίδοντάς τη σε «ακραία στοιχεία», που έδωσαν σε συνεργάτη το πτώμα του, το οποίο παραμένει άφαντο και το οποίο η Τουρκία υποστηρίζει ότι διαμελίστηκε για να μην μείνουν ίχνη.

Χαρακτήρισε το έγκλημα ένα «τεράστιο και σοβαρό λάθος» και μίλησε για «προσπάθεια να το καλύψουμε».«Είμαστε αποφασισμένοι να ανακαλύψουμε όλα τα γεγονότα και να τιμωρήσουμε τους υπεύθυνους της δολοφονίας» είπε.

«Ακόμα και η ανώτερη ηγεσία της υπηρεσίας πληροφοριών μας δεν το γνώριζε» είπε κάνοντας λόγο για μία «αδίστακτη επιχείρηση». «Τα άτομα που το έκαναν αυτό το έκαναν εκτός της αρμοδιότητας της εξουσίας τους», πρόσθεσε ο Τζουμπέιρ.

Και όλα αυτά μετά τον προχθεσινό ισχυρισμό του Ριάντ ότι ο 59χρονος στραγγαλίστηκε… κατά λάθος με κεφαλοκλείδωμα, όταν αντιστάθηκε στην προσπάθεια σύλληψής του, που έφερε αντιδράσεις στην Ε.Ε. με τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία να μην πείθονται και να ζητούν επειγόντως εξηγήσεις για το τι συνέβη.

«Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτή την δολοφονία και την καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο» υπογράμμισαν οι τρεις χώρες σε χθεσινή κοινή ανακοίνωσή τους εκφράζοντας το σοκ για το έγκλημα.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις και οι καταθέσεις

Σήμερα το Βερολίνο κάλεσε και άλλες χώρες μέλη της Ένωσης να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων στην Σαουδική Αραβία όσο συνεχίζεται να υπάρχει αβεβαιότητα γύρω από τις συνθήκες θανάτου του δημοσιογράφου.

Μετά την ανακοίνωση της Άνγκελα Μέρκελ ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση συμφωνεί ότι δεν θα εγκρίνουμε περαιτέρω εξαγωγές όπλων προς το παρόν επειδή θέλουμε να ξέρουμε τι συνέβη».

Στην ερώτηση αν η Γερμανία θα ακυρώσει συμφωνίες που είχαν συναφθεί για την εξαγωγή όπλων στην Σαουδική Αραβία προκειμένου να αυξήσει τις πιέσεις στο Ριάντ για την υπόθεση Κασόγκι, ο Αλτμάιερ απάντησε ότι πολύ σύντομα θα ληφθεί μια απόφαση.

«Για μένα θα ήταν σημαντικό να καταλήξουμε σε μια κοινή ευρωπαϊκή θέση» σημείωσε ο Αλτμάιερ για να προσθέσει ότι «μόνο αν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες συμφωνήσουν, θα το αντιληφθεί το Ριάντ. Δεν θα υπάρξουν θετικές συνέπειες αν εμείς σταματήσουμε τις εξαγωγές όπλων αλλά άλλες χώρες αναπληρώσουν την ίδια ώρα το κενό», κατέληξε.

Τραμπ και Μακρόν συζήτησαν για τον τραγικό θάνατο του δημοσιογράφου

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν το βράδυ της Κυριακής σχετικά με τον φόνο του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Η εκπρόσωπος του Τραμπ, η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, διευκρίνισε ότι οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη ενόψει του ταξιδιού του προέδρου των ΗΠΑ στη Γαλλία για τις εκδηλώσεις με τις οποίες θα τιμηθεί η επέτειος των εκατό ετών από την κατάπαυση του πυρός του 1918.

Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν «στις περιστάσεις γύρω από τον τραγικό θάνατο του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σάντερς.

Αρχικά ο Τραμπ εκφραζόταν για την υπόθεση σε πολύ επιφυλακτικό, συμβιβαστικό τόνο, κάτι πάντως που άλλαξε αισθητά το Σάββατο, όταν ο Ρεπουμπλικάνος έκανε λόγο για προσπάθεια «εξαπάτησης» της Ουάσινγκτον και για «ψέματα» από πλευράς του Ριάντ.

Η Γαλλία επέμεινε την Κυριακή, σε κοινή της ανακοίνωση με τη Γερμανία και με το Ηνωμένο Βασίλειο, ότι είναι «επιτακτική ανάγκη να αποσαφηνιστούν» τα γεγονότα γύρω από την υπόθεση.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αμερικανικής προεδρίας, Τραμπ και Μακρόν συζήτησαν επίσης για «μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την παγκόσμια οικονομία και τη διεθνή ασφάλεια», συμπεριλαμβανομένων «της κατάστασης στη Συρία», καθώς και της απόφασης του Τραμπ οι ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη διμερή συμφωνία με τη Ρωσία για τα πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς (INF).

Τραμπ και Ερντογάν: Να φωτιστούν «όλες οι διαστάσεις» της υπόθεσης Κασόγκι

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης την Κυριακή στην «ανάγκη να εξιχνιαστεί» η υπόθεση του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην τουρκική προεδρία.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να φωτιστούν όλες οι διαστάσεις της υπόθεσης Τζαμάλ Κασόγκι», είπε η πηγή αυτή.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης- πέραν της υπόθεσης Κασόγκι -για την κατάσταση στη Μάνμπιτζ της Συρίας, για την υπόθεση του Αμερικανού ευαγγελικού πάστορα Άντριου Μπράνσον και για τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, καθώς και για τη διμερή συνεργασία της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments