Πολιτισμός

Κριτική παράστασης: “Ο συγγραφέας” (The Author) (pics&vid)

Κριτική παράστασης: “Ο συγγραφέας” (The Author) (pics&vid)
"Ο συγγραφέας" (The Author) στη σκηνή του Vault Theatre.

Κριτική παράστασης: “Ο συγγραφέας” (The Author)

“Απόψε, λέει, θα χρειαστεί ο καθένας μας να υποδυθεί τον εαυτό του. Σου έχει ξανασυμβεί αυτό;”

Υπόθεση:

“Ο Συγγραφέας” μιλάει για τη βία και για την ενδοοικογενειακή κακοποίηση. Στην ουσία όμως, μιλάει για τη βία που κρύβει ο καθένας μας μέσα του και για την ηδονοβλεπτική διάθεση του θεατή. Μιλάει για την ευθύνη μας ως θεατές απέναντι σε αυτό που επιλέγουμε και μας αρέσει να βλέπουμε, όσο δυσάρεστο, όσο βίαιο, όσο σοκαριστικό κι αν είναι.

Είναι μία ιστορία ελπίδας, βίας και εκμετάλλευσης. Μία θεατρική εμπειρία που δεν αφήνει κανένα να γλιτώσει, ανοίγοντας τα μάτια των θεατών και δείχνοντάς τους αυτό που θα έπρεπε να βλέπουν ήδη, το αυτονόητο: Όλοι έχουμε επιλογή.

Κριτική για την παράσταση “Ο συγγραφέας”

Το έργο του βρετανούTim Crouch με τίτλο “Ο συγγραφέας” (The Author) παρουσιάζεται αυτή τη περίοδο στη σκηνή του Vault Theatre από την ομάδα ProvaT.O. Athens σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη. Έκανε πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο του 2009 στη σκηνή Royal Court Theatre Jerwood Theatre Upstairsστο Λονδίνο. Το 2010 απέσπασε τοTotal Theatre Award for Innovation και τοJohn Whiting Award.

Για την ιστορία και για τα όσα διαδραματίζονται κατά την διάρκεια της παράστασης δε θα πω πολλά. Εξάλλου οι ίδιοι οι συντελεστές το έχουν επισημάνει εξαρχής.«Μη ρωτήσετε. Μην γκουγκλάρετε. Απλώς πηγαίνετε».

Και εφόσον παρακολούθησα την παράσταση καταλαβαίνω απόλυτα το λόγο της προτροπής τους. Στο επίκεντρο του έργου βρίσκεται η βία, η βία που παρακολουθούμε γύρω μας αλλά και η βία που κρύβουμε μέσα μας. Θέτει τους πάντες προ των ευθυνών τους. Τους καλλιτέχνες για όσα παρουσιάζουν και τους θεατές για όσα διαλέγουν να παρακολουθήσουν. Αναλύει την επιρροή που έχουν οι εικόνες βίας στην κοινωνική ζωή και παρακολουθεί τις επιδράσεις του φαινομένου.

«Ο συγγραφέας» χαρακτηρίζεται από μια ευφυέστατη γραφή και ακολουθεί μια ασυνήθιστη φόρμα.

Χρησιμοποιεί μόνο το λόγο για να κάνει τις αποκαλύψεις του, αποκαλύψεις βαθιά ανησυχητικές. Παρόλα αυτά και πριν φτάσει να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια σου, θα νιώσεις την ζεστασιά του θεάτρου, θα χαλαρώσεις, θα γελάσεις, θα τραγουδήσεις, θα επικοινωνήσεις με τον δίπλα σου, ίσως, αν θες μπορείς και να φλερτάρεις. Ως εδώ όμως. Δε θα αποκαλύψω περισσότερα.

Ο Βαγγέλης Λάσκαρης ωριμότερος από ποτέ σκηνοθετεί αυτή την παράστασηπαίρνοντας τεράστια ρίσκα και το αποτέλεσμα τον δικαιώνει. Ο τολμών νικά εξάλλου. Διάβασε, ανέλυσε και φαίνεται πως κατανόησε ένα δύσκολο κείμενο. Δεν φοβήθηκε τις προκλήσεις του έργου. Δούλεψε εξαιρετικά τον λόγο και επένδυσε πάνω στις δυναμικές των ηθοποιών του. Παίζει συνεχώς με το τι είναι και τι δεν είναι πραγματικό. Παίζει με τη φαντασία μας. Παίζει συνεχώς με το μυαλό μας και φτιάχνει μια παράσταση που δε θα την ξεχάσεις.

Ο Γιώργος Στριφτάρης, κρατά το ρόλο του ίδιου του Τιμ Κράουτς, του συγγραφέα. Ώριμη και μεστή ερμηνεία, σαρκαστική σε στιγμές, σκληρή και ωμή, στο φινάλε της τόσο καθηλωτική που θα σε στοιχειώσει.

“Ο συγγραφέας” του Τιμ Κράουτς / “The author” by Tim Crouch / Trailer / Vault Theatre / ProvaT.O. Athens from provato athens on Vimeo.

Ο Στέλιος Ψαρουδάκης άμεσος, με ενεργή παρουσία σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, ξέρει πότε να αρπάξει τα ηνία και να επιβληθεί, τόσο με τον έντονο και σωστά τονισμένο λόγο του, όσο και με τη διαρκή κίνησή του, φαινομενικά ανοιχτόκαρδος και ομιλητικός. Κατά την διάρκεια της ιστορίας μεταλλάσσεται, γίνεται επικίνδυνος και δημιουργεί στο θεατή μία έντονη αγωνία για το πόσο μπορεί να υπερβεί τα όρια.

Η Άννα Κολιοφώτη μας χαρίζει μια σεμνή και άριστα μετρημένη σε θεατρικότητα ερμηνεία, χωρίς υπερβολές, με μία υπόκωφη ένταση και δυναμική.

Ο Άρης Κυπριανού κράτα έναν ρόλο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του, εξωστρέφεια, ρυθμός, ζωντάνια, πληθωρικότητα χαρακτηρίζουν την ερμηνεία του που λειτουργεί σαν βαλβίδα αποσυμπίεσης στα όσα διαδραματίζονται.

Η σκηνική διαμόρφωση του χώρου από τον Γιώργο Λυντζέρη υπηρετεί εξαιρετικά το έργο.

Συμπερασματικά, στη σκηνή τουVaultTheatre, είδα μια παράσταση πρόταση, τολμηρή, αστεία, ασεβή που θα συζητηθεί και θα παίζεται για καιρό.

Ταυτότητα παράστασης:

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

  • Συγγραφέας: Tim Crouch
  • Μετάφραση: Δημήτρης Κιούσης
  • Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Λάσκαρης
  • Σκηνικός χώρος: Γιώργος Λυντζέρης
  • Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Στριφτάρης
  • Trailers: Θοδωρής Θεοδώρου, Γιώργος Στριφτάρης
  • Trailer: https://vimeo.com/292985363
  • Αφίσα παράστασης : Come back studio
  • Επιμέλεια προγράμματος: Εκδόσεις Άπαρσις
  • Παραγωγή: Vault
  • FB page : https://www.facebook.com/provatheatreorganization/

ΠΑΙΖΟΥΝ: Γιώργος Στριφτάρης, Στέλιος Ψαρουδάκης, Άννα Αθηνά Κολιοφώτη, Άρης Κυπριανού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments