Κόσμος

Brexit: Στις 25 Νοεμβρίου η υπογραφή της συμφωνίας

Brexit: Στις 25 Νοεμβρίου η υπογραφή της συμφωνίας
Brexit: Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποφάσισαν τη σύγκληση συνόδου κορυφής για την υπογραφή συμφωνίας.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποφάσισαν τη σύγκληση συνόδου κορυφής για την υπογραφή της συμφωνίας για το Brexit, στις 25 Νοεμβρίου.

«Αν όλα πάνε καλά», την Κυριακή 25 Νοεμβρίου, θα συγκληθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ και της Βρετανίας, για «να οριστικοποιηθεί και να επικυρωθεί η συμφωνία για το Brexit», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ από τις Βρυξέλλες.

«Η συμφωνία αναλύεται τώρα από όλα τα κράτη μέλη», οι πρεσβευτές των οποίων θα συνέλθουν αυτήν την εβδομάδα για να κάνουν την αξιολόγησή τους».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της διαπιστώνει ότι «όλες οι πτυχές της συμφωνίας αποχώρησης έχουν πλέον οριστικοποιηθεί και συμφωνηθεί σε επίπεδο διαπραγματευτών» και «συνιστά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) να διαπιστώσει ότι έχει σημειωθεί αποφασιστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις σχετικά με την εύτακτη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιτρέποντας την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη συμφωνία αποχώρησης και την εκκίνηση του επόμενου βήματος της διαδικασίας».

Οι διαπραγματευτές συμφώνησαν επίσης ως προς «το σχέδιο πολιτικής δήλωσης» που θα διέπει τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-ΗΒ.

Η συμφωνία καλύπτει όλα τα στοιχεία της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ: δικαιώματα των πολιτών, δημοσιονομικό διακανονισμό, μεταβατική περίοδο, διακυβέρνηση, πρωτόκολλα για την Ιρλανδία, το Γιβραλτάρ και την Κύπρο, καθώς και σειρά άλλων ζητημάτων σχετικών με τον διαχωρισμό.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει τις συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο για την ολοκλήρωση της «πολιτικής δήλωσης» που θα διέπει τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ, και η οποία θα συνοδεύει τη συμφωνία αποχώρησης.

Την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής ανέλαβε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά το πράσινο φως της βρετανικής κυβέρνησης στο σχέδιο της συμφωνίας για το Brexit.

«Μόλις έστειλα μια επιστολή με αυτήν την πρόταση… επισημαίνοντας ότι καταγράφηκε αποφασιστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση» έγραψε ο Γιούνκερ στο twitter.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, μετά την ενημέρωση της Διάσκεψης των Προέδρων του Κοινοβουλίου από τον διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι «το Brexit αφορά πάνω απ’ όλα τα δικαιώματα των πολιτών μας, την εύθραυστη ειρήνη στη Β. Ιρλανδία και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας που θα επηρεάσει η αποχώρηση της Βρετανίας».

«Το κείμενο στο οποίο συμφώνησαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το πρώτο βήμα σε μια μακρά πορεία. Παρόλα αυτά αισιοδοξώ ότι ανοίγει το δρόμο σε μια στενή μελλοντική σχέση ΕΕ-Βρετανίας», πρόσθεσε.

Σημείωσε δε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει τη συμφωνία και κατά συνέπεια θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, φροντίζοντας να γίνουν σεβαστές οι κόκκινες γραμμές που έχει θέσει».

Η συμφωνία είπε, «οφείλει να αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι κάθε εναλλακτική σχέση είναι κατώτερη της πλήρους ένταξης στην Ένωση αλλά και να διασφαλίζει τα συμφέροντα της Ένωσης των 27 και τα δικαιώματα των πολιτών.»

Για την ανάγκη «εντατικής δουλειάς» έκανε λόγο ο Μισέλ Μπαρνιέ, τονίζοντας ότι «στόχος μας είναι να οριστικοποιηθεί το κείμενο για να μπορέσει να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο», υπογράμμισε.

Σημείωσε ότι ο δρόμος για τη διασφάλιση μιας ήπιας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από το ευρωπαϊκό μπλοκ, εξακολουθεί να είναι μακρύς και δυνητικά δύσκολος και αναφέρθηκε στην επίτευξη λύσης για την αποφυγή «σκληρών συνόρων» μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας

Σε ερώτηση αν είναι εφικτές περαιτέρω διαπραγματεύσεις σε περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία αυτή, ο ίδιος είπε ότι «όλοι και στις δύο πλευρές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρέτισε την πρόοδο που επιτεύχθηκε με τη συμφωνία για το Brexit.

«Είναι ενθαρρυντικό που βλέπουμε ότι προχωράμε προς μια δίκαιη συμφωνία που θα διασφαλίσει μια ομαλή αποχώρηση, περιλαμβανομένης της εγγύησης του μηχανισμού ασφαλείας (backstop) όσον αφορά τα σύνορα με την Ιρλανδία» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Αυτή η συμφωνία είναι ένα ορόσημο προς μια αξιόπιστη και βιώσιμη μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments