Κόσμος

Χαλούμι Κύπρος: Πώς έχασε το εμπορικό του σήμα – Η αντιπολίτευση επιτίθεται στην κυβέρνηση

Χαλούμι Κύπρος: Πώς έχασε το εμπορικό του σήμα – Η αντιπολίτευση επιτίθεται στην κυβέρνηση
Χαλούμι Κύπρος: Xάθηκε με ευθύνη του κράτους το εμπορικό σήμα του χαλουμιού στη Βρετανία.

Χαλούμι Κύπρος: Η κρατική ολιγωρία και ανεπάρκεια οδήγησαν στην απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με αυτήν την απόφαση λοιπόν κάθε εταιρία στην Βρετανία δικαιούται να παρασκευάζει τυρί με την ονομασία «χαλούμι».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Κύπρου το υπουργείο Εμπορίου της Κύπρου Δημοκρατίας,η οποία είναι κάτοχος του εμπορικού σήματος, δεν κατέθεσε εμπρόθεσμα τις ενστάσεις για τη διεκδίκηση του εμπορικού σήματος από την εταιρία με αποτέλεσμα την αρνητική απόφαση για την Κύπρο.

Όπως ήταν φυσικό η εν λόγω απόφαση που πλήττει τις κυπριακές εξαγωγές έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση στο νησί και έδωσε την αφορμή προκειμένου να ξεσπάσουν νέες πολιτικές κόντρες.

«Ήδη ο υπουργός Εμπορίου έχει ενημερώσει το υπουργικό Συμβούλιο ότι έχει διατάξει εσωτερική έρευνα για το τι ακριβώς έχει γίνει και οπωσδήποτε μόλις υπάρχουν νεότερα θα ενημερωθείτε. Γίνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες», είπε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου.

Όπως σημείωσε η ίδια, η απόφαση αφορά «κυρίως τον τρόπο με τον οποίον ένας ιδιώτης κατοχυρώνει τα δικαιώματα του ως ιδιώτης και μπορεί να πραγματεύεται το χαλούμι, αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με την πιστοποίηση του προϊόντος ως κρατικού προϊόντος».

Συμπληρώνοντας τόνισε πως αποτελεί προτεραιότητα της «Κυπριακής Δημοκρατίας η εξασφάλιση της τυποποίησης του χαλουμιού. Είναι εξέχουσας σημασίας για όλους μας, για ευνόητους λόγους».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής, Ανδρέας Καυκαλιάς, έκανε λόγο επικίνδυνα δεδομένα που θέτουν την προοπτική του κυπριακού προϊόντος σε μεγάλη δοκιμασία.

«Οι ανησυχίες εντείνονται, αφού πληροφορίες φέρουν ιδιωτικές εταιρίες να προσφεύγουν δικαστικώς, κατά του κοινοτικού εμπορικού σήματος, το οποίο ως Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε κατοχυρώσει».

Ο Ανδρέας Καυκαλιάς καταλόγισε τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση τονίζοντας: «είτε λόγω ανεπάρκειας, πρόχειρων χειρισμών και παραλείψεων, είτε λόγω λανθασμένων πολιτικών εκτιμήσεων ή και σκοπιμοτήτων, η κυβέρνηση έχει αποτύχει». «Η διαδικασία κατοχύρωσης του χαλουμιού, ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης, εξακολουθεί να βρίσκεται στην απόλυτη στασιμότητα», συμπλήρωσε και κάλεσε την κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα της χώρας (ΔΗΚΟ) κατηγόρησε και αυτό  την κυβέρνηση, αναφέροντας πως «η απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι συνέπεια μνημειώδους προχειρότητας του δημοσίου τομέα». Ακόμη, το κόμμα κάνει λόγο για πρωτοφανή αδιαφορία, απάθεια και κωλυσιεργία της κυπριακής γραφειοκρατίας και κατηγορεί τον αρμόδιο υπουργό ως υπεύθυνο για την κατάσταση.

Καταληκτικά, αιχμές προς την κυβέρνηση άφησε και το κίνημα «Συμμαχία Πολιτών» που χαρακτήρισε τους χειρισμούς του υπουργείου Εμπορίου «εξοργιστικούς».

«Για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο σημαίνει πως κάποιοι εκ των λειτουργών του Υπουργείου είχαν εκτελέσει πλημμελώς τα καθήκοντα τους», τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος. «Η κωλυσιεργία που επέδειξαν ενώ είχαν μπροστά τους σωρεία προειδοποιήσεων, πέραν της οικονομικής ζημιάς, εκθέτουν και την Κυπριακή Δημοκρατία. Αναμένουμε να διεξαχθεί έρευνα για απόδοση ευθυνών».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments