Ελλάδα

Ικαρία: Γιατί οι άνθρωποι ζουν περισσότερο – Τα μυστικά των Ικαριωτών

Ικαρία: Γιατί οι άνθρωποι ζουν περισσότερο – Τα μυστικά των Ικαριωτών
Στην Ικαρία η ζωή διαρκεί πιο πολύ. Και είναι μια ζωή με υγεία, ευημερία και χαρά. Δείτε τους λόγους.

Σε ένα αφιέρωμα για τα μέρη του κόσμου όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, φτάνοντας και ξεπερνώντας πολλές φορές τα 100, δεν θα μπορούσε να λείπει η Ικαρία!

Πριν από έναν αιώνα περίπου, το προσδόκιμο ζωής σε όλο τον κόσμο ήταν περίπου τα 31 έτη. Σήμερα οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, είναι πιο υγιείς και σε μερικές χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ιταλία και η Ισλανδία άντρες και γυναίκες ζουν πάνω από 80 χρόνια.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες πόλεις και χωριά όπου το να γίνεται 100 ετών και να γιορτάζεις έναν αιώνα πάνω στη Γη δεν είναι πρωτοφανές αλλά περισσότερο κομμάτι της ζωής.

Σε αυτά τα ειδικά μέρη, που αναφέρονται συχνά ως “Μπλε Ζώνες” οι άνθρωποι τείνουν να απολαμβάνουν σχεδόν 2 δεκαετίες παραπάνω ζωής από ότι οι υπόλοιποι άνθρωποι, 10 εκατομμύρια περισσότερα λεπτά, 20 παραπάνω ευκαιρίες να φυσήξεις κεράκια σε τούρτα γενεθλίων και 7.305 παραπάνω ηλιοβασιλέματα και ανατολές του ήλιου.

Σύμφωνα με το grandparents.com, χάρη στην έρευνα του Dan Buettner και του National Geographic, γνωρίζουμε πολλά μέρη στον κόσμο όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και γνωρίζουμε και γιατί συμβαίνει αυτό. Μάλιστα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν έχει να κάνει με τα γονίδια αλλά με τον τρόπο ζωής, κάτι που σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να υιοθετήσει αυτές τις συνήθειες και να παρατείνει την παραμονή του στη Γη.

Στη λίστα με τα μέρη όπου οι άνθρωποι τείνουν να φτάνουν τα 100 χρόνια ζωής δεν θα μπορούσε να λείπει η Ικαρία, το νησί που έχει πολλές φορές υμνηθεί για τον τρόπο ζωής των κατοίκων του που συνηθίζουν να γιορτάζουν πάνω από 100 γενέθλια.

Πολλές φορές, τα μέσα αναφέρονται στην Ικαρία ως το “νησί όπου οι άνθρωποι ξεχνούν να πεθάνουν”, αφού αδιαμφισβήτητα αποτελεί πηγή νεότητας και πατρίδα πολλών υπεραιωνόβιων ανθρώπων που απολαμβάνουν πολλά χρόνια ζωής χωρίς το φόβο της άνοιας και των ασθενειών που συνδέονται με τα γηρατειά.

Από το φαγητό τους, κυρίως φρούτα, λαχανικά, φασόλια και ελαιόλαδο, ως τον τρόπο ζωής τους, αφού συχνά ξενυχτούν με παρέα φίλων γελώντας και παίζοντας παιχνίδια, σχεδόν κάθε πλευρά της ζωής των Ικαριωτών συμβάλλει στην επιμήκυνση της ζωής τους.

Σημαντικό ρόλο όμως παίζει και το τι δεν κάνουν στη βελτίωση της υγείας τους. Παρά το γεγονός ότι ταξιδεύουν πάνω από λόφους και κοιλάδες για χάρη της πλούσιας καθημερινότητάς τους, οι Ικαριώτες είναι γνωστοί για το γεγονός ότι βρίσκουν χρόνο να πάρουν έναν υπνάκο καθημερινά, που τους βοηθά να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών ασθενειών κατά 35%.

Ένα άλλο μέρος γνωστό για τους υπεραιωνόβιους κατοίκους του είναι η Οκινάουα, νησί στα νότια της Ιαπωνίας, που λέγεται ότι έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κατοίκων πάνω από 100 ετών στον κόσμο, όπου οι γυναίκες ζουν περισσότερο από οπουδήποτε αλλού και όπου εμφανίζεται η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής χωρίς προβλήματα αναπηρίας, σύμφωνα με το National Geographic.

Διαβάστε Eπίσης:

Οι βρύσες στο Κράσι της Κρήτης τρέχουν και πάλι άφθονο νερό (pics)

Καλάβρυτα: Iδανικός προορισμός για χειμερινό τουρισμό

Περισσότερα