Πολιτική

Συμφωνία των Πρεσπών: “Κλείδωσαν” οι 151 βουλευτές – Καθοριστική η απόφαση του Ποταμιού

Συμφωνία των Πρεσπών: “Κλείδωσαν” οι 151 βουλευτές – Καθοριστική η απόφαση του Ποταμιού
Η Συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται πως θα είναι ακόμα ένα κερδισμένο στοίχημα των τελευταίων ημερών για τον Αλέξη Τσίπρα. Στους «πρόθυμους» της ψήφου εμπιστοσύνης, προστίθενται τώρα και τρεις πιθανότατα βουλευτές από το Ποτάμι και ίσως και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ.

Την πολυπόθητη δεύτερη πλειοψηφία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, φαίνεται ότι εξασφάλισε το Μέγαρο Μαξίμου. Η απόφαση του Ποταμιού να απελευθερώσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν ό,τι θέλουν, ανοίγει το δρόμο στους Στ. Θεοδωράκη και Γιώρ. Μαυρωτά να δώσουν θετική ψήφο και να προσμετρηθούν σε όσους έχουν ήδη δηλώσει ότι είναι υπέρ.

Συγκεκριμένα, κι εφόσον δεν υπάρξουν εκπλήξεις, στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προστίθεται η Κατερίνα Παπακώστα, ο Σπύρος Δανέλλης και οι δύο βουλευτές που ήταν μέχρι πρότινος στους ΑΝΕΛ, δηλαδή Ε. Κουντουρά και Θ. Παπαχριστόπουλος. Συνολικά δηλαδή υπάρχουν 149 χωρίς να προσμετράται ο Β. Κόκκαλης και ο Κ. Ζουράρις που έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν αλλά ποτέ κανείς δεν είναι σίγουρος για την τελική ψήφο τους.

Στην περίπτωση που δύο βουλευτές από το Ποτάμι στηρίξουν τη συμφωνία αυτόματα οδηγούμαστε στον αριθμό 151 ενώ η κυβέρνηση θα μπορούσε να αυξήσει την πλειοψηφία αν ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος παραβλέψει τη σύσταση της Φώφης Γεννηματά για κοινή γραμμή αλλιώς θα υπάρξουν επιπτώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη ΔΗΜΑΡ υπάρχουν δύο τάσεις, δύο προτάσεις που θα κατατεθούν στη συνεδρίαση της Κυριακής. Η πρώτη είναι σκληρή γραμμή υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και η δεύτερη να επιλεγεί η λύση της αποχής.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha η κ. Γεννηματά είπε πως «το θέμα των Σκοπίων ξεπερνά κατά πολύ το θέμα της κομματικής πειθαρχίας, γιατί η συμφωνία είναι επιζήμια για τη χώρα».

Συμφωνία των Πρεσπών: Κραδασμοί σε ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι

Η ψηφοφορία για τις Πρέσπες αναμένεται να προκαλέσει κραδασμούς, το λιγότερο και στο Ποτάμι και στο ΚΙΝΑΛ. Στο μεν Ποτάμι, αν και η τελική απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου είναι ψήφος κατά συνείδηση χωρίς κομματική πειθαρχία, με την επισήμανση ότι δεν αποχωρεί κανείς από την ΚΟ, ο Γρηγόρης Ψαριανός είχε προαναγγείλει νωρίτερα την αποχώρησή του από το κόμμα, εφόσον το Ποτάμι ψηφίσει την Συμφωνία.

Αποχωρώ δήλωσε «αν το κόμμα αποφασίσει από δω και πέρα να κάνει τα ρεπό του Ζουράρι». Ακόμα και αν ο συμβιβασμός που επετεύχθη χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο για ψήφο κατά συνείδηση σώζει τα προσχήματα, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι επιταχύνει τις εξελίξεις και οι Γρ. Ψαριανός και Γ. Αμοιράς βρίσκονται πλέον στην πόρτα της εξόδου.

Την ίδια στιγμή στο ΚΙΝΑΛ μπορεί η Φώφη Γεννηματά να απέτρεψε μια μίνι ανταρσία του Δημ. Κρεμαστινού, αλλά παραμένει ο σκόπελος του Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Ο Δημ. Κρεμαστινός έθεσε από νωρίς το ΚΙΝΑΛ σε επιφυλακή, καθώς δήλωσε στο κομματικό ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν έχει πει ότι θα ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχει δει ακόμα το κείμενο της συνταγματικής μεταβολής».

Η δήλωσή του -αν και φυσικά γνωρίζει ότι η γραμμή της Φώφης Γεννηματά είναι όχι στην Συμφωνία- προκάλεσε αναταράξεις, με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να δηλώνει ότι προκαλεί ζημιά.

«Λυπάμαι και ντρέπομαι πραγματικά», πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος. «Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά». Τελικά ο Δημ. Κρεμαστινός αναγκάστηκε να τα μαζέψει και να κάνει διορθωτική δήλωση ότι θα συμπαραταχθεί με την άποψη των συναδέλφων του, αλλά η ζημιά είχε γίνει και κυρίως δεν έχει λυθεί το πρόβλημα με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ που συνεργάζεται με το ΚΙΝΑΛ στα πλαίσια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και έχει εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο Επικράτειας βλέπει θετικά την Συμφωνία των Πρεσπών και η θετική ψήφος του Σταύρου Θεοδωράκη σίγουρα θα τον επηρεάσει. Η Φώφη Γεννηματά μπορεί να προειδοποίησε χθες στην συνέντευξή της στον ALPHA ότι σε περίπτωση θετικής ψήφου «θα υπάρξουν συνέπειες»… αλλά όλα θα κριθούν από την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς που θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση οι συσχετισμοί που διαμορφώνονται δείχνουν ότι η συμφωνία περνά έστω και οριακά, με 151 βουλευτές, αλλά δεν αποκλείεται να διευρυνθεί η πλειοψηφία.

Βεβαίως υπάρχουν αρκετές ημέρες μέχρι να έρθει η συμφωνία στη Βουλή, κι ενδεχομένως να υπάρξουν ανατροπές, όμως, από χθες στο Μαξίμου εμφανίζονται πιο ήσυχοι για την ημέρα της ψηφοφορίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments