Πολιτική

Συμφωνία των Πρεσπών: Κατατέθηκε στη Βουλή

Συμφωνία των Πρεσπών: Κατατέθηκε στη Βουλή
Στη Βουλή κατατέθηκε το σχέδιο νόμου για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Κατατέθηκε στην Βουλή το μεσημέρι του Σαββάτου 19/1/19, το σχέδιο νόμου για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Το σχέδιο νόμου κατατέθηκε στη Βουλή, ώστε να περάσει τις επόμενες ημέρες από τις αρμόδιες επιτροπές του Κοινοβουλίου.

Στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου Νόμου με τίτλο «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845 (1993, τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών» αναφέρονται συνοπτικά τα χαρακτηριστικά της συμφωνίας.

Συμφωνία των Πρεσπών: Τι αναφέρει η  αιτιολογική έκθεση του σχεδίου Νόμου

Μεταξύ άλλων αναφέρει πως η Συμφωνία των Πρεσπών τερματίζει την διαφορά μεταξύ Ελλάδος και πρώην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σχετικά με το όνομα της τελευταίας.

Προβλέπει επίσης τον τερματισμό, την αποχή και τη λήψη μέτρων για οιαδήποτε συμπεριφορά αλυτρωτισμού, αναθεωρητισμού αμφισβήτησης συνόρων και εχθρικής προπαγάνδας και διασφαλίζει τον σεβασμό των ιστορικών και πολιτιστικών συμβόλων της χώρας μας, καθώς και τον σεβασμό της ελληνικής ιστορίας, πολιτισμού και κληρονομιάς της ελληνικής Μακεδονίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση η Συμφωνία ανταποκρίνεται πλήρως στην εθνική θέση, όπως διαμορφώθηκε μετά την ενδιάμεση συμφωνία για λύση ERGA ONMES, με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και οριστικό τερματισμό κάθε αλυτρωτισμού.

Με την συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα, τα συμφωνηθέντα είναι πλέον οριστικά και μη αναστρέψιμα. Συνεπώς με τη Συμφωνία εγκαθιδρύεται μια περίοδος φιλίας, καλής γειτονίας, συνεργασίας και αναβάθμισης σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης των διμερών σχέσεων μεταξύ των μερών.

Η Συμφωνία σταθεροποιεί την όλη περιοχή των Βαλκανίων και αναδεικνύει τη χώρα μας ως πρωταγωνιστικη δύναμη ειρήνης και ασφάλειας σε αυτήν αναβαθμίζονται σημαντικά το διεθνές της κύρος.


Δείτε εδώ το σχέδιο νόμου για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Δείτε εδώ την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου Νόμου.


Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας θα συζητούν στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής τη Δευτέρα στις 12.00.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο νόμου για το Σκοπιανό εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών, στις 17:00 της Δευτέρας.

Η συμφωνία αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments